Site name

Tablice sa Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W izlaze iz upotrebe

Iz registarskih tablica izbacuju se sva slova sa dijakritičkim znakovima, odnosno Č, Ć, Š, Ž i Đ, kao i slova Y i W, dok znak X ostaje važeći, predviđeno je poslednjim izmenama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, objavljenim u Službenom glasniku.

19

Piše: Danas Online / N1

Beograd 26. jul 2017. 13:02

Foto: FreeImages / Gideon Geldenhuys

Kako prenosi televizija N1 na svom sajtu, navodi se da će sve tablice sa ovim znakovima važiti do isteka roka za zamenu.

"Registarska oznaka vozila sastoji se od kombinacija arapskih cifara od 0 do 9 i slova na dve pozicije. Slova registarskog broja su sva slova latiničnog pisma srpskog jezika, osim slova Č, Ć, Š, Ž i Đ i latinično slovo X", navodi se u najavljenim izmenama.

Takođe, izmenjen je i član 29. koji se tiče dužine trajanja registarskih tablica i koji je produžen za dve godine, sa sedam na devet.

povezane vesti

komentari (19)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Tata

27. jul 2017.

Koja budala je uvela ova slova na registarskim tablicama?

Tara Novosadjanka

27. jul 2017.

Samo niste naveli koliki je rok za zamenu.

el entrenador

27. jul 2017.

Znači, za godinu dana mi ističe saobraćajna, pa ću menjati prvo nju, a 2 godine posle toga moraću da menjam tablice, što znači opet i nova saobraćajna. Lepo, bogami, našli su način da nam 2 puta izbiju novac iz džepa, a zbog njihove svinjarije sa starim tablicama.

budžetlije na delu

27. jul 2017.

Ne jenjava stalna promena tablica (raznih dokumenata) i isisavanje para od građana. Pa kad strani "investitori" ne pune budžet moraju obespravljeni mučenici građani.

Adonis 77

28. jul 2017.

Jao, koliko im je trebalo vremena da uoče glupost i da je promene. Međutim, promena je samo delimična pa problemi sa korišćenjem registarskih oznaka sa ovim slovima ostaju i dalje. Naime, neka od ovih slova ostaju i dalje u skraćenicama koje označavaju gradove i opštine registracije vozila. Zato je trebalo istovremeno rešiti i ovaj problem. Treba samo malo napregnuti moždane vijuge i naći odgovarajuće rešenje. Ja sam probao i našao sam ga. Ne razumem zašto se brišu slova W i Y. Pozivanje na Ustav je besmisleno pogotovo kada je ostalo slovo X. Sticajem okolnosti danas sam video jedan ruski automobil koji je imao registarske oznake sa latiničnim slovima među kojima su bila i slova X i Y. Kada mogu Rusi da koriste ova slova zašto ne bi i mi.

Q

29. jul 2017.

Q ostaje. Zbog Sebastijana.

Milan Živanović

31. jul 2017.

To podrazumeva i zamenu saobraćajne dozvole... Da lepo izmenjamo opet, ali, sve odjednom. Lične karte, zdravstvene, vozačke, saobraćajne, tablice... možda će i da nam krene?

Дуле

01. avgust 2017.

Не схватам по чему су Q и X бољи од Y и W.

Pero

01. avgust 2017.

Šta će reći ovi iz Šapca i Ćuprije?

Православ Крснић

07. avgust 2017.

@ел ентренадор. Не, месец дана пре истека саобраћајне одеш и пријавиш да си ти украли табле, следе нове као и нова дозвола

ivana

07. avgust 2017.

Ne mogu se dovoljno naprevrtati očima na ovu vest! Čekam da se sete da ukinu svetlo leti na kolima, tada ću tako zakolutati da ću videti sopstveni mozak!

@Pero

07. avgust 2017.

Misliš Sapca i Cuprije?

Valter

08. avgust 2017.

Primetio sam da 80% vozila imaju registracije sa ovim slovima kao da nemamo jos slova u azbuci .Da li je to slucajno ili vec unapred smisljena otimacina ?

Ljuba Orlix

09. avgust 2017.

Ja sam KUKURIKAO na vreme i odbio da mi daju tablice sa LŠ. Znao sam da je to glupost još onda i dobio sam LT i sada me glava ne boli! Ljutim se na Okanovića i onog profesora sa Saobraćajnog fakulteta i oni su sada NAKNADNO pametni. Gde su onda bili?

Kiza

11. avgust 2017.

Pošto su priznali da je njihova greška, onda treba besplatno da zamene tablice, ili neka plati onaj koji je napravio grešku sa tim slovima.

Ivan Rupert

13. avgust 2017.

Zar Bugarska nema tablice sa ćiriličkim pismom??? Zašto latinica???

cacanin

14. avgust 2017.

A Požega(pž) I Čačak(ča)

Borisav

17. avgust 2017.

@ Adonis 77; Na registarskim tablicama ruskih vozila koriste se samo ona ćirilicna slova, koja mogu da se čitaju i na latinici. Prema tome, ćirilićno X je latinično H, a Y je U. U Rusiji, u kojoj manje od jednog procenta vozila ikada predje granicu, ipak su vodili računa, da njihove tablice budu čitljive i u državama u kojima se koristi latinica.

Kalča

28. avgust 2017.

Možemo li bar jednom da znamo ime "pametnjakovića" ili "pametnjakovićâ", ustanova ili kancelarija-za-nešto koji svojom "pameću" unose pometnju među građane, stvarajući im, neretko, nerešive i preskupe probleme? Čim su se pojavile ovakve tablice ljudu počeli da psuju i kukaju. I to nekoliko godina dok se "pametnjakovići" rasane i shvate da je njihov IQ daleko ispod nivoa prosečnih, običnih primata.