Site name

Koji su najprodavaniji automobili ove godine u Srbiji?

Za prvih devet meseci ove godine u Srbiji je prodato pet odsto više novih automobila nego u istom periodu 2016. godine, a najprodavaniji brendovi bili su Fijat i Škoda.

5

Piše: B. C.

Beograd 12. oktobar 2017. 14:00

Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Zvanična evidencija i podaci Ministarstva unutrašnjih poslova, koje obrađuje i priprema agencija Smart Plus Research iz Beograda, pokazuju da je od početka godine u Srbiji registrovano ukupno 21.940 novih putničkih i lakih dostavnih vozila (proizvedenih 2016. i 2017. godine). Kada se pogledaju različite kategorije vozila, putnički automobili su zabeležili porast prodaje od dva odsto u odnosu na isti period iz prošle godine, dok se za to vreme prodalo 17 odsto više teretnih vozila.

Zvanični podaci pokazuju i da je dve trećine svih novoregistrovanih vozila registrovano na ime preduzeća, dok je svega 30 odsto na ime građana. Fijat je najprodavanija marka, kako kod pravnih (2.155 automobila), tako i kod fizičkih lica (806). Najviše je potom prodavana Škoda - 2.503 vozila, na trećem mestu je Folksvagen sa 2.154 prodatih vozila, slede Reno - 1.546 i Opel - 1.405.

Podaci koje je Smart Plus Research dostavio Danasu pokazuju i da je Fijatov model 500L je i dalje naprodavanije vozilo u kategoriji putničkih automobila, a onda Škoda Oktavija i Folksvagen Golf, kako kod fizičkih tako i kod pravnih lica. Najviše novih vozila registrovano je ponovo u Beogradu - 13.852. U Vojvodini je registrovano 4.462, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 2.189, u Južnoj i Istočnoj Srbiji 1.420, a na Kosovu i Metohiji 17 novih vozila.

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

MuP

12. oktobar 2017.

A Skode koje su kupljene za policiju?

bananaman

17. oktobar 2017.

Da, bilo bi lepo da je napisana informacija da li su nova vozila policije (čini mi se oko 700 komada) uključena u ovu statistiku. A mene zanima, pošto vidimo da je čak 70% vozila kupljeno od strane pravnih lica, struktura vlasništva istih, odnosno, koliko je javni sektor kupovao automobile a koliko privatni, i koje marke preovlađuju po strukturi vlasništva... PS Ovo možete da obrišete. Vaša captcha ne radi kako treba, čekiranje slika je smorno i netačno, molim da popravite ili izbacite. Pozdrav

Stavra

23. oktobar 2017.

Kad MUP Srbije kupuje Skodu pored Fiata i ja cu Skodu da vozim.A Vucic neka ubedi Putina da uveze italijaski Fiat 500L ako moze.

Nebojsa k

08. novembar 2017.

Srbi vole da kupuju kola vise nego leba da jedu..

Boba NS

27. novembar 2017.

Broj registrovanih automobila je potpuno netacan. Svi koji kupe na lizing ( rent ) su registrovani u Beogreadu bez obzira ia kog grada u Srbiji su, pa lepo dizu broj prodatih auta u Beogradu sto je manji problem, pa lepo ucestvuju u poravci puteva u predstonici umesto u svom gradu. potpuna svinjarija