Zašto je predsednik Vučić "zaboravio" Mihajla Pupina? 1

U govoru na svečanosti održanoj u Tršiću u okviru 84. Vukovog sabora, predsednik Vučić je ocenio „da Vuk Stefanović Karadžić zbog svog celokupnog dela može da se stavi rame uz rame sa Nikolom Teslom.“

Predsednik je zatim istakao da su Vuk, Tesla, uz Svetog Savu, Dositeja Obradovića, NJegoša i Ivu Andrića, dali najveći doprinos srpskom narodu.

Naravno da ne sporim zasluge naših pomenutih velikana, ali ne mogu da razumem da se među njima nije našlo i ime Mihajla Pupina, velikog srpskog, američkog i svetskog naučnika (između ostalog, i preteče današnjeg mobilnog telefona). Ako se radi o zaista realnom doprinosu srpskom narodu, Mihajlo Pupin je tu već i od Tesle, pre svega u smislu neuporedivo većeg iskazanog i dokazanog patriotizma. Radi se o njegovim zaslugama u toku Prvog svetskog rata (organizovanju i slanju dobrovoljaca za Solunski front i slanja materijalne pomoći Srbiji), i posebno krajem tog rata, na Versajskoj mirovnoj konferenciji (1919), kada je, zahvaljujući Pupinu, deo teritorija naseljen Srbima prvi put ušao u sastav Srbije. Nažalost, upravo zbog svog velikog srpskog patriotizma bio je potpuno „bačen u senku“ u Titovo vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari