Samo o imenovanju članova nezavisnih institucija 1

Nakon izbora nove Vlade Srbije i polaganja zakletve premijerke Ane Brnabić i članova njenog kabineta, 29. juna, jul je protekao relativno mirno u Narodnoj skupštini.

Tokom jula, narodni poslanici proveli su ukupno četiri dana u plenumu i za to vreme usvojili tri odluke koje se odnose na izbor članova nezavisnih institucija. Tokom jula u proceduru Narodne skupštine ušla su i tri predlog zakona – jedan koji je preložila Vlada i dva koji su predložili opozicioni poslanici. Vlada je podnela Predlog zakona o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka. Narodni poslanik Demokratske stranke Dejan Nikolić podneo je Predlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrednost, kojim je predviđeno oporezivanje prometa i uvoza personalnih računara i komponenti od kojih se sastoje personalni računari po posebnoj stopi PDV-a od 10 odsto umesto po opštoj stopi od 20 odsto. Poslanik pokreta “Dosta je bilo” Dušan Pavlović podneo je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika.

Sa 142 glasa “za” i 20 glasova “protiv” narodni poslanici izabrali su Zorana Pašalića za novog Zaštitnika građana. Novi Zaštitnik građana položio je zakletvu pred Narodnom skupstinom, čime je stupio na dužnost. Bivšeg predsednika Prekršajnog apelacionog suda, za ombudsmana su predložile sve stranke vladajuće koalicije, a taj predlog potvrdio je skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Po Zakonu o Zaštitniku građana, Skupština bira ombudsmana većinom glasova svih narodnih poslanika, na pet godina, a isto lice može biti najviše dva puta uzastopno birano na ovu funkciju. Zaštitnik građana je nezavisan i samostalan u obavljanju poslova, a za svoj rad odgovara Skupštini kojoj podnosi redovan godišnji izveštaj o aktivnostima u prethodnoj godini, uočenim nedostacima u radu organa uprave, sa predlozima za poboljšanje položaja građana u odnosu na organe uprave. Izveštaj o radu se podnosi najkasnije do 15. marta naredne godine i objavljuje se u „Službenom glasniku“ i na internet stranici zaštitnika građana, a dostavlja se i sredstvima javnog informisanja. U toku godine zaštitnik građana može da podnosi i posebne izveštaje, ako za tim postoji potreba.

Pored Odluke o izboru Zaštitnika građana poslanici su usvojili i Predloge odluka o izboru članova Odbora za borbu protiv korupcije i Fiskalnog saveta.

Za članove Odbora za borbu protiv korucije izabrani su Miloš Stanković, Slobodan Gazivoda, Jelena Stanković i Ivan Kovačević. Miloš Stanković, izabran na predlog predsednika Republike, docent je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Slobodan Gazivoda, sudija Vrhovnog suda u penziji, izbaran je na predlog Vrhovnog kasacionog suda. Jelena Stanković, koju je za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije predložila Državna revizorska institucija, docent je na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Ivan Kovačević izabran je za člana Odbora Agencije na predlog Socijalno-ekonomskog saveta. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Skupština nije usvojila predlog novinarskih udruženja (UNS i NUNS) da se za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije izabere Živojin Rakočević.

Poslanici su ponovo za predsednika Fiskalnog saveta izabrali Pavla Petrovića i članove tog saveta, na period od šest godina. Petrović je izabran na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a za članove su izabrani Vladimir Vučković na predlog guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković i Nikola Altiparmakov na predlog ministra finansija Dušana Vujovića.

Na sajtu Otvoreni parlament.rs možete naći sažetke predloženih i usvojenih zakona a ujedno možete i putem glasanja izraziti vaše mišljenje o predloženim izmenama i dopunama.

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari