Site name

Otvoreno pismo (nažalost) ministru odbrane Aleksandru Vulinu

Zamenite sistem koji drobi

* Makar završila u zatvoru, Vuline, budite ubeđeni da ja na tu obuku poći neću i da ću to vreme pre utrošiti na dobru knjigu ili dodatni posao, Vuline, koji moram da radim, ne bih li preživela

Vuline, Izuzetno sam pismena i znam da svako obraćanje treba započeti sa Poštovani, ali pored toga što sam pismena, takođe sam i poštena (poštenje - častan i ispravan postupak prema drugome, prim. aut.), te kao takva neću lagati, govoriti i pisati ono što ne mislim, a s obzirom na to da Vas ne poštujem, obraćanje i započinjem samo sa: Vuline.

14

Piše: Zina al Sattaf

09. avgust 2017. 15:00

Sada kada sam Vam, nadam se, neke stvari i definicije razjasnila (ovo u vezi sa poštenjem mi je jako bitno, jer sam sigurna da Vi mislite da je u pitanju strani izraz), mogu da se vratim na poentu. Pokušaću da budem kratka i jasna.

Naime, da biste od bilo kog građanina ove zemlje nešto tražili, i Vi i svi ostali vladajući ministri, premijer(ka), kao i predsednik države morate svojim građanima nešto i da pružite. Na primer: Pristojan i dostojanstven život, pravo na školovanje, na rad, na lečenje, na dobijanje dijagnoza, na lekove i na još mnogo toga, da ne zalazim u detalje i da ne stignem do člana 13 Ustava Republike Srbije u kojem jasno piše da je država Srbija dužna da svojim državljanima obezbedi sigurnost u bilo kojoj stranoj zemlji, za šta, evo baš na mom primeru, znamo da niste sposobni. Dakle, mnogo toga ova zemlja mora da da, da bi mogla od nas i da traži. Pogotovo od žena.

Sad ste se setili jednakosti i rodne ravnopravnosti? Sad ste se setili da smo svi isti? Sad biste da nas sve stavite u isti položaj i isti koš? Neće moći.

Vuline,

Obezbedite Vi nama pristojne plate, živote, bezbednost i nešto zbog čega ćemo još više biti ponosni na to što smo državljani ove zemlje, pa da onda sednemo i popričamo o OBAVEZNOM SLUŽENJU PRVE POMOĆI I POSTUPAKA U VANREDNIM SITUACIJAMA, ili kako ste već naveli da će se ta nebuloza, koju predlažete kao obaveznu, zvati.

Jer, Vuline, dokle god ja ne budem mogla da u ovoj zemlji živim kao čovek, od svog rada, znanja, sposobnosti, svih kvaliteta koje posedujem i dokle god svi vi budete dopuštali minimalce, izrabljivanja i rad na 300 nijansi crne, nećete imati ni moje poštovanje, a kamoli poslušnost.

Makar završila u zatvoru, Vuline, budite ubeđeni da ja na tu obuku poći neću i da ću to vreme pre utrošiti na dobru knjigu ili dodatni posao, Vuline, koji moram da radim, ne bih li preživela.

Moram da priznam da sam se zaprepastila kada sam pročitala da će starosna granica za žene biti 50 godina. Osećam li ja to empatiju od strane Vas?

Ipak, ovde nema mesta ironiji. Nema, jer ova tragikomedija od zemlje i cirkus Vlada sa kupljenim diplomama koja, kada sveukupno sastavi svoje CV-jeve, nema jedan pristojan, meni svakako neće krojiti sudbinu, niti će ikada moći da me natera da ispoštujem bilo koji zakon, osim onih osnovnih koji se odnose na pljačke i ubistva, ali ni to nema veze sa zakonom, već sa moralom (moral: oblik društvene svesti, sistem običaja, navika, normi. Prim. aut.)

Obezbedite, Vuline, za početak, sistem koji će svima nama mladima (dok smo još mladi) davati podstrek i vetar u leđa i koji će nam garantovati dostojanstvo. Zamenite, Vuline, sistem koji doslovno drobi, uništava živote, razboleva, ubija, satire porodice i tera iz zemlje. Iste ove zemlje koju očekujete da strastveno branimo. Uradite to, pa se možda i sami, s ponosom prijavimo umesto da na Vaše ideje gledamo kao na posledicu ratne traume koja Vas sigurno nije mogla da snađe, s obzirom na to da ste nežan tip koji više preferira maženje. Pogotovo Gračanice.

Da sam muško, Vuline, isto bih mislila i isti odgovor biste dobili. Nazovite ovo buntom, bezobrazlukom, neposlušnošću, nevaspitanjem... nazovite, Vuline, ovo kako god hoćete, ali ja sam odavno naučila da se domovina, između ostalog, brani "i čašću i znanjem", a to je ono što apsolutno niko od vas koji ovom našom domovinom vladate nema, te nam svakako niste dobri i uzorni primeri.

Ukoliko niste prepoznali reči pesme gospodina Ršumovića "Domovina se brani lepotom", ne zameram Vam, uklapa se u (ne)znanje i Vašu dioptriju, ali Vam savetujem da smislite bolji plan odbrane, jer ovoj našoj domovini, sa Vama i Vama sličnima na čelu, prva pomoć neće biti ni od kakve koristi.

P. S. Nisam Željko Mitrović, ali za razliku od njega mogu da napravim kvalitetnu programsku šemu

Autorka je novinarka iz Beograda

povezane vesti

Donald Tramp se drži obećanja

0

Piše: Mladen Obradović

Zapuštenost prosvete

0

Piše: Gradimir Ranđelović

komentari (14)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

nemilosrdni

09. avgust 2017.

postovana gospodjo, niste jedini koja tako misli. primite izraze mog postovanja

Zorka Marjanović

09. avgust 2017.

Bravo!

Katarina Jovanović

09. avgust 2017.

Draga Zina, da si izuzetno pismena, kako se predstavljaš, ne bi počinjala rečenice veznikom. Da si izuzetno pismena i da si, još pa i novinar, ne bi predala svoj nelektorisan tekst pun osnovnih gramatičkih i pravopisnih grešaka. Tebe će sigurno zbog pameti i "normalnosti" osloboditi vojske. Ne brini se na žensko ne ličiš.

Kobra Topalović

09. avgust 2017.

Katarina, kad neko ne zna da odgovori na tekst, on se pravi pametan pa ispravlja gramatičke greške. Verovatno si svoj tekstić pročitala 100 puta, pre nego što si ga objavila. Uzgred, pojela si zapetu u poslednjoj rečenici.

Neso Popovic

10. avgust 2017.

Odličan tekst... Samo se pitam do kada ćemo trpeti ove amebe da upraljaju našim životima???

Boza73

10. avgust 2017.

Ne bi nista dodao a ni oduzeo na ovako kvalitetan tekst

marko ilic

11. avgust 2017.

kad bi ova persona dobila starletijskog medijskog prostora da ne opljuje nekog? ajde da vas cujem,nije problem vulin ni ja ga ne volim,ali ova devojka je sirijka koja zivi u nasoj zemlji srbiji... zamislite da bilo ko od nas ode u siriju i da pise lose o zemlji i o nekom ministru??? mislim da bi lincovanje bilo najblaza kazna zar ne?? umesto sto vreme trosite na lickanje pucenje u ajfone i kuckanje mozda ne bi bilo lose da odete na dva sata u tu vojsku dnevno pa da naucite kako da spasite necije dete ako mu pomoc zatreba... neki dan je tvoj zemljak dok mu se cerka davila zabranio spasiocima da je spasu da je ne obescaste!?! eto da si bila tamo a da si imala znanja o spasavanju mozda bi nesrecna devojka bila ziva... ne palite se nije to vojska da se mora ici 366 dana da se spava to je besplatna vestina 3 puta nedeljno po 2 sata... neciji zivot mozda

Mira Kings

11. avgust 2017.

Ugledacu se na Basaru, mog omiljenog kolumnistu, pa ću se usuditi da budem priprosta. Pedesetih godina kad sam bila mala devojčica, dovoljno odrasla da se sećam da sam sa mamom morala da idem na neke sastanke na kojima su žene obučavane za odbranu. Prvo bi frontovke, žene jedva pismene, išle od kice do kuće i dozivale: "Daro (moja mama), dodji na koFErenciju!" Sve žene su dremale i čekale kraj. Izgleda da se vreme frontovki i koferencija vraća, zanima me samo koja kazna će biti ako odbiju? Draga gospodjo, autorice ovog članka, da li se sećate kako smo pre trideset i vise godine imali obavezu u svim "radnim organizacijama" da se bavimo papirima kojima nas je zasipalo ministarstvo odbrane a koje se zvalo nešto kao odbrana i zaštita ? Bila sam direktor u to vreme i to kupisiste nisam ni pogledala jer sam znala da će se kad dođje do "stani-pani" svi razbežali kao mačke sa j.....a, sto se, kao sto znamo, i dogodilo. Zatim, kad se Milosevic ucvrscivao na vlasti, mislim da je bila 1990. God. Bili su izbori i ja sam po direktivi bila predsednik na jedom birackom mestu. Glasanje je bilo toliko konfuzno sa morem kandidata a svi su znali da je izborni sistem dizajniran da Milosevic i pobedi. Prebrojavanje glasova na birackim mestima se oteglo do jutra a ja sam to sve preskocila i obavestila opstinsku komisiju da je Milosevic pobedio 1 sat po zatvaranju birackih mesta! Niko nije posumnjao u moj izveštaj. I poslednje Sreća mi se osmehnula 1998. kad sam emigrirala u Australiju a neposredno pre mog odlaska Milosevic je raspisao referendum sa pitanjem da li da pregovaramo sa stranim izaslanicima sa ili bez posrednika. Otišla sam na glasanje i na listicu napisala:"Jedite g...a bez posrednika!". Šta ste očekivali od pulena Mire Markovic? Umesto da sedi iza sedam brava, on je ministar odbrane! O tempora, o mores! Pozdrav iz sunčane Australije

Andrija Stankov

11. avgust 2017.

Živi bili gospođo 100 godina!

Nikola Janković

12. avgust 2017.

Moja mama je prva procitala "Danas" i predala ga meni da ga i ja-kao i inace posle nje procitam,a nakon sto sam bas nekom meni ne bas jasnom logikom odabrao da upravo kao prvi ne znajuci jos uvek da se radi o Otvorenom pismu,a shvativsi koliku je ta novinarka zapravo licno rizikovala napisavsi to sto jeste i kada sam mislio da se utesim jer sam ocekivao da je rec o obicnom-manje LICNOM clanku,no ubrzo videh da je to licno njeno Otvoreno pismo i to osobi od koje nije iracionalno plasiti se verujte da mi je i danas kao neka knedla u grlu,iliti prosto OSECAM SE UPLASENIM kako za nju tako i za sebe ali i za sve postene i casne ljude cija je osnovna linija povezanosti to sto se nisu ni obogatili preko noci,a nisu tako ni zavrsili fakultet ili doktorski rad ,pa niti magistrirali sve nekom izuzetnom brzinom...a ja sam bio na Kosovu da kao poslednja budala reskiram i to manje smrt koliko da se vratim OSAKACEN kako to samo moze najjaca vojska na Svetu u to vreme pa sam otisao a nije mi tata lekar preko veze sredio da imam ravne tabane...pa posle meni koji imam trgovacku skolu i rodjeni sam Beogradjanin nije bio nikakav i nikad nijednom iz tkzv.Biroa do dana danasnjeg bio bar eto ponudjen u vidu lokacije gde trebam da odem i da razgovaram pa da potom sacekam i vidim jesam li ili nisam primljen...a opet svima onima koji su se oglusili na pozive da se brani drzava su preko noci AMNESTIRANI i to bi bilo OK da su onima kao sto sam ja barem nasli JEDAN POSAO a ne da nam o radnom stazu pise da imamo samo "Poseban(ratni u duplom trajanju sto je nesto manje od 6 meseci)staz" i NIJEDAN RADNI DAN od kraja rata pa do danas je proslo cak 18 godina(jun 1999.-jun.2017. Necu preterati ako kazem da je moja zemlja bila nekima majka,a mnogima"maceha",te da se nigde ugled veterana kojima nije ni bilo do ratovanja i kojima je on samo doneo kosmarne snove ako su imali srece i Bozju Volju da se ocuvanog i telesnog a i mentalnog zdravlja vrate svojima kuci,a za ostalo izgleda da vazi poruka iz narodne pesme:"SVE CE TO NAROD POZLATITI..."/zato moram da porucim hrabroj i casnoj autorki da je sto se tice Vulinovih ideja o obnavljnju gradiva za nas koji smo bili sa oruzjem i ja konkretno kao artiljerac na NORA-152mm on moze samo da nastavi da masta a niko od nas nece hteti da jos jednom ispadne budala posebno jer smo sada i malo zreliji pa nam je mnogo toga jasnije nego sto je to i moglo biti momku u 19.g.zivota sa ogromnim topom laicki receno i to svesni da nad celim Kosovom pa tako i nad nekim napustenim selom u kome smo mi zamaskirali orudja-tj.topove ukupne duzine cenim ne manje od 6m+FAP kamion da vuce topcinu...pa dovoljno ce svima biti jasno da nam je bilo naredjeno da se ne nalazimo nikad blizu topa vec da cak i spavamo najmanje 50m od istog a ako se iko pita za razlog...neka se pita i dalje. PS:SVAKA CAST NOVINARKI CIJE OTVORENO PISMO VULINU me je i navelo da iznesem i neke moje stavove i gledista,iliti iskustva. HVALA od Nikole Jankovica rodj.u Beogradu 1978.

Bane

14. avgust 2017.

Veliko V je takođe odraz poštovanja, pa ne vidim razlog velikom slovu.

Kolektor

14. avgust 2017.

"Izuzetalna pismenost" znači "uglavnom nepismenost" jer "izuzetno" znači retko, u pojedinim slučajevima. Bolje je "veoma" ili "prilično". Reč iza veznika ne počinje velikim slovom (ako je do Worda, isključite auto-korekciju). "A s obzirom" nije dobra forma, bolje je "Obzirom na". Ispred veznika "i" ne ide zarez (zapeta ako vam "zarez" ne paše), osim u slučaju nabrajanja. Iza znaka dve tačke ne ide veliko slovo. Članovi zakona se pišu s tačkom jer su redni brojevi. Itd. ovo je iz prva četiri pasusa. Lektor u redakciji ne bi škodio, a izgleda bi imao i dosta posla. Nisam bot i mislim o vulinu gore nego Vi.

Kolektor II

14. avgust 2017.

Kolektore, obrnuto je od onoga što ste naveli. Jedino može biti ispravno "s/sa obzirom na to i to..." Zarez ide ispred slova i, jer se u ovom slučaju radi o umetnutoj rečenici. Koliko vidim, kod Vas je, takođe, uključena autokorekcija, čim ste dobili reč izuzetalno. Pozdrav.

LOS MUCHACHAS

14. avgust 2017.

dA DODAM Postovani gospodine predsednice; predsednice vlade; gRADONACELNICE bEOGRADA i ostali (od naroda) izabrani kadrovi ... da nije Dusan Kovacevic napisao "Maratonce", sad bih vam rekao, recima premudrog Pantelije (a analogija nije slucana, danas svaki covek u Srbiji vidi kako ce idioti da ga naslede) - "Voleo bih da niste moji, vec mog najgoreg neprijatelja." - obraza nemate, pa vas je nemoguce uvrediti. Imate poslusniike, policiju, poltrone, pa mislite da vas je nemoguce zajebati; a i nije vas briga...ovaj nivo odgovorne drzavne uprave je previse i za "Igru prestola", tamo gde mrtvi ustaju iz grobova a protivnici imaju Zmajeve - ali nemaju novinare da ih uslikavaju na svakom koraku - znaci, vaseg licemerja bi se postideo i autor epske fantastike, jer je mislio da nesto tako nebulozno ne bi progutao ni HBO...u principu, nemam nista posebno da vam porucim, osim da kazem : nek'''' nam je Bog u pomoc, 4 godine pod vama i 400 godina pod Turcima - mrtva trka...