Trilaterala: Sastanak tri ministra 1Foto: MSP

Na marginama 72. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) sastanak su održali ministri inostranih poslova Turske, Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije, Mevlut Čavušoglu, Igora Crnadak i Ivica Dačić, koji su dogovorili da u narednom periodu prioritet saradnje bude u oblasti infrastrukture i transporta.

Razgovarano je i o saradnji u oblasti borbe protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, kao i o rešavanju problema ilegalnih migracija, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je učestvovao u četvrtak u Njujorku u na sastanku ministara inostranih poslova država članica Centralno-evropske inicijative (CEI) koji je organizovala Belorusija, trenutna predsedavajuća Inicijativi.

Ministri su razgovarali o čvršćem povezivanju u širem regionu CEI, kao i o unapređenju regionalne saradnje, dodaje se u saopštenju. (kraj) sv/ivt 11:29

Inače, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je, na marginama 72. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa ministrima Indonezije i Vatikana, a imao je i kratke susrete sa ministrima Venecuele i Irana, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je razgovarao sa ministarkom inostranih poslova Indonezije Retno Marsudi, kojoj je zahvalio na principijelnoj poziciji Indonezije po pitanju Kosova i informisao je o dijalogu Beograda i Prištine.

Marsudi se saglasila da treba raditi na jačanju privredne saradnje i napomenula da je određeni napredak već postignut.

Ona je potvrdila je da Srbija može da računa na podršku Indonezije kada je reč o Kosovu i istakla da će razmotriti mogućnost da naredne godine poseti Srbiju.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Vatikana Pol Ričard Galagerom, Dačić je rekao da Srbija želi da jača saradnju koju ima sa Vatikanom i naglasio važnu ulogu Vatikana u očuvanju mira i stabilnosti u čitavom regionu.

On je pozvao Galagera da poseti Srbiju, koji je prihvatio taj poziv.

Galager se interesovao za napredak u dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zabrinutost zbog tenzija koje postoje u regionu.

Dačić je imao i kratke razgovore sa ministrom inostranih poslova Venecuele Horhe Areasom i ministrom inostranih poslova Islamske Republike Iran Mohamad Džavad Zarifom.

U razgovoru sa Areasom razmotreni su bilateralni odnosi i naglašena je potreba za jačanjem saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Dačić i Zarif su potvrdili spremnost za intenziviranjem ukupnih bilateralnih odnosa, posebno ekonomske saradnje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari