Opozicija očekuje zastrašivanja i pritiske 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Nešto više od mesec dana pred lokalne izbore u Preševu, Kostolcu, Negotinu, Pećincima i Mionici, zakazane za 24. decembar, opozicione stranke se i dalje dogovaraju i pregovaraju o međusobnim koalicijama, te kampanje u punom jeku još uvek nema.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, zasad postoji mogućnost da nijedna opoziciona stranka neće učestvovati na lokalnim izborima u Preševu.

U Demokratskoj stranci nam je rečeno da će se demokrate fokusirati na izbore u Negotinu, Pećincima, Kostolcu i Mionici s obzirom na to da je Preševo specifična sredina. Od ove četiri opštine DS će biti u koaliciji samo u Pećincima i to sa LSV. Odborničke liste za Pećince i Kostolac i Mionicu predate su tokom vikenda, a u Negotinu se očekuje da to bude u najskorije vreme. U ovoj stranci kažu da će na svim listama biti onoliko kandidata koliko ima mesta u lokalnim skupštinama.

Kada je reč o atmosferi u ovim gradovima, demokrate kažu da su u Pećincima naprednjaci već krenuli da dele pakete socijalne pomoći sa uljem, šećerom, brašnom, kafom…. U DS ocenjuju da u svim opštinama vlada atmosfera straha „jer naprednjaci na svaki način pokušavaju da onemoguće ljude da se bave politikom u svojim lokalnim sredinama“.

Kako nam je rečeno, za svaku od ovih sredina biće kreirana posebna kampanja i na tome se dosta radilo prethodnih meseci. Kampanje će biti bazirane na ličnom i direktnom kontaktu sa građanima koji će se obilaziti od vrata do vrata, a direktan kontakt će se ostvariti i preko društvenih mreža.

U Pokretu slobodnih građana nam je rečeno da je formiran tim za izbore u četiri opštine „koje je vlast odabrala kao pokaznu vežbu, verujući da će u njima uz pritiske i zloupotrebe ostvariti najbolji rezultat i reklamirati ga kao stanje u Srbiji“. „Sa političkim partnerima gradimo strategiju zaštite svakog čoveka koji hoće slobodno da se kandiduje, odnosno glasa – u 21. veku usred Evrope suočavamo se sa batinašima, crnim džipovima i kriminalcima. Svaki osvojeni glas u takvim uslovima vredi hiljade u normalnoj situaciji, i tako ćemo svakog čoveka koji nam ga da i tretirati“, navode u PSG.

U pokretu Dveri kažu da će u Kostolcu izaći samostalno, a u Negotinu, Pećincima i Mionici pregovaraju sa svim opozicionim strankama oko zajedničkog izlaska, te da još nisu postignuti dogovori. Kada je o Preševu reč, u Dverima navode da su tu stanovnici pod totalnom kontrolom režimskih i albanskih kriminalaca i da ovaj put tamo ne izlaze na izbore.

Đorđo Žujović, član Predsedništva LDP, za naš list kaže da se ova stranka za decembarske izbore sprema u skladu sa logističkim mogućnostima i snagom organizacije u tim mestima.

– U Negotinu idemo u koaliciji sa Demokratskom strankom i očekujemo dobar rezultat s obzirom na primer ovakve saradnje u Zaječaru i ostvareni broj glasova. U Pećincima ćemo nastupiti samostalno i kandidovati najmlađu listu na tim izborima. Kada je reč o Preševu, u pregovorima smo oko izlaska i u toj sredini. Radi se o specifičnoj sredini i rasporedu političkih snaga koji nije kao u ostalim delovima zemlje – naveo je Žujović.

Vejrica Radeta, poslanica SRS, za naš list kaže da se odbori radikala pripremaju za prikupljanje potpisa i određivanje lista kandidata.

– Nakon tih priprema i sagledavanja stanja na terenu opštinski odbori će odlučivati o izlasku na izbore – navodi Radeta.

Mali i Vesić u Predsedništvu SNS

Glavni odbor SNS osim što je u subotu izglasao sa samo četiri glasa protiv da nema vanrednih parlamentarnih izbora, izabrao je i nove članove Predsedništva stranke. Novi su Siniša Mali, Goran Vesić, Aleksandar Jovičić, Vladimir Orlić, Nela Kuburović, Zoran Đorđević, Boško Ničić i Nemanja Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari