Budućnost su pametni gradovi 1

– Strategije planiranja i organizacije današnjih i budućih gradova, upotreba savremenih tehnologija u cilju stvaranja kvalitetnog okruženja za život i povezivanje preduzetništva i urbanog razvoja, glavne su teme konferencije „Mesta i tehnologije“, koja će u Beogradu 14. i 15. aprila okupiti vodeće stručnjake za arhitekturu, urbani dizajn, nove tehnologije i energetsku efikasnost iz 26 zemalja.

                       PRE { text-indent: 2.5cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }PRE.western { }PRE.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback“,monospace; }PRE.ctl { font-family: „FreeSerif“,monospace; }P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }                        P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Teme i ciljevi konferencije poklapaju se sa prioritetima strategije Evropa 2020 i novog ciklusa finansiranja naučnih inovacionih projekata „Horizont 2020“. Ideja nam je da konferencija bude početak nekih budućih zajedničkih projekata sa kolegama iz regiona i univerzitetima iz međunarodne mreže koju formiramo, a u kojima će učestvovati naši studenti – kaže za Danas profesorka Eva Vaništa Lazarević, direktorka konferencije.

„Kognitivni grad“ je koncept koji teži usklađivanju informacionih tehnologija, veštačke inteligencije sa potrebama stanovništva i strategijama razvoja velikih gradova. Iako je zamišljena pre svega kao akademska konferencija, namera organizatora – Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i strukovnog udruženja „Urbana laboratorija“ iz Beograda – je da podstaknu diskusiju i u domaćoj javnosti o tome kako poboljšati kvalitet života u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.

Između ostalog, na konferenciji će biti predstavljeni rezultati evropskog projekta „CyberParks“, koji istražuje primenu savremenih pametnih tehnologija i uređaja u urbanom dizajnu. Deo programa su i studentske radionice urbanog dizajna, koje će kao poligon koristiti virtuelni prostor Kosančićevog venca, u cilju oblikovanja novih gradskih trgova i razvijanja mreže pešačih tokova u gradskom jezgru, a što je u skladu sa aktuelnim projektima Grada Beograda.

– Planiranje je osnov svakog razvoja. Što bolje analiziramo sve aspekte razvoja, bliži smo tome da planovi, kao polazna osnova za sve ostale aktivnosti, budu pre svega ostvarivi. Potrebe stanovništva, budućnost gradova, inovacije, preduzetništvo – pitanja su o kojima moramo razmišljati, a sve u cilju daljeg razvoja i podizanja standarda i kvaliteta života. Ova konferencija je će nam pomoći da na neka od ovih pitanja počnemo da dobijamo odgovore – kaže Rade Obradović, posebni savetnik potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Konferencija na Arhitektonskom fakultetu okupiće oko 240 učesnika, od kojih je gotovo polovina inostranstva, uključujući eksperte iz Portugala, Španije, Italije, Danske, SAD i Tajvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari