Pripadnici MUP-a, Bezbednosno informativne agencije i Poreske policije zaplenili su juče 1.338 tona duvana namenjenog nelegalnom tržištu i uhapsili 12 osoba osumnjičenih da su krivičnim delima oštetili državni budžet za oko 139 miliona dinara, saopštio je MUP Srbije.

Reč je, navodi se, o „rekordnoj“ zapleni duvana, čija je vrednost oko 295 miliona dinara, a osumnjičeni se terete da su zloupotrebom položaja, falsifikovanjem službene isprave i poreskom utajom, ostvarili protivpravnu imovinsku korist od preko 490 miliona dinara. Iako se mesecima unazad daju saopštenja o zaplenama rezanog duvana sa crnog tržišta, on je oduziman uglavnom od uličnih prodavaca koji su poslednji u lancu trgovine, a jučerašnja akcija prvi je ozbiljniji udar na prvu kariku.

Među uhapšenima je petoro odgovornih lica iz preduzeća Duvan iz Ljubovije, čiji je većinski vlasnik, sa 65 odsto udela država, odnosno Akcionarski fond (55 odsto) i PIO fond (10 odsto udela). Preduzeće se, inače, nalazi u restrukturiranju od aprila 2012. godine, ima 300 miliona dinara negativnog kapitala, a na kraju 2013. godine gubitak je iznosio oko 560 miliona od kojih 85 odsto čine potraživanja države. To je za samo 100 miliona dinara manje od „profita“ koji je trebalo da ostvare od količina zaplenjenih u ovoj akciji. U Duvanu zastupnik državnog kapitala, kako Danas saznaje, nije imenovan, ali je direktor M. Ž., koji je i na listi uhapšenih, zajedno sa dvadesetak radnika bio na čelu konzorcijuma zainteresovanog da kupi to preduzeće, pa je Agenciji za privatizaciju poslao pismo o namerama.

U jučerašnjoj akciji, osim rukovodilaca Duvana i tri registrovana proizvođača iz Pećinaca i Kaća, privedeni su i rukovodioci novosadskog preduzeća Kopeks, na čelu sa direktorom Đ. R. koji je istovremeno i predsednik Grupacije proizvođača i prerađivača duvana u Privrednoj komori Srbije. Jedan od apsurda jeste i to da je on pre dve godine, povodom „eksplozije“ crnog tržišta rezanog duvana, upozoravao da „takav duvan može da sadrži razne nečistoće, prašinu, pesak, jer nije prošao kontrolisanu obradu kroz fabriku“. Objašnjavao je i da „pogon za obradu ispunjava određene standarde, higijenske i druge uslove, a svega toga nema kod ilegalnih trgovaca, koji uz to, prodaju duvan od samo jedne vrste i samo od srednjih ili gornjih listova, dok fabrike pri izradi cigareta mešaju različite vrste duvana“. U izjavama za medije, brinuo je i što će „zbog ilegalne prodaje duvana država ostati bez oko deset milijardi jer se ne plaćaju porezi i akcize, a štetu će pretrpeti svi u lancu, od proizvodnje do maloprodaje“. Kao razlog, navodio je to što „država ne daje premije proizvođačima kao što rade drugi, pa umesto da uloži jedan dinar, ona sada gubi deset“.

Prema policijskom saopštenju, hapšenja i zaplena izvršeni su na osnovu „sumnje da je u fabrici Duvan u Ljuboviji 2014. godine dopremljen sušeni duvan radi dalje prerade, bez porekla i zavođenja kroz poslovnu dokumentaciju preduzeća, a koji je bio namenjen za prodaju van legalnog tržišta“. Navodi se i da su „osumnjičeni, da bi prikrili izvršena krivična dela, falsifikovali službenu dokumentaciju preduzeća Kopeks kao i fabrike Duvan, u čijim magacinima je pronađen sušeni duvan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari