Italijanska kompanija Manjeti Mareli i Vlada Srbije danas će u Beogradu potpisati dokument pod nazivom Preliminarni dogovor o otvaranju industrijskih pogona u Kragujevcu.

Dokument će, kako se najavljuje, potpisati predsednik Manjeti Marelija Euđenijo Raceli i potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, a prisustvovaće i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, pošto je lokalna samouprava u obavezi da italijanskiom kompanijama koje proizvode delove za ugradnju u Fijatove automobile obezbedi lokacije za izgradnju pogona.

Manjeti Mareli će, saznaje naš list, jednu od svoje dve fabrike u Kragujevcu, prema odredbama Preliminarnog dogvovora sa Vladom Srbije, „izgraditi na nekoliko kilometara udaljenosti od kompanije Fijat automobili Srbija, na lokaciji površine oko pet hektara“, najverovatnije u industrijskoj zoni „Skladište“.

Druga Marelijava fabrika u Kragujevcu biće locirana u krugu kompanije FIjat automobili Srbija (u pogonu Mehanička obrada Fabrike automobila), i u njoj će se, u proizvodnoj hali površine 35.000 kvadratnih metara, izrađivati plastični delovi za automobile.

Očekuje se da Manjetri Marelu u svojim fabrikama Kragujevcu, do kraja naredne godine, da zaposli oko 1.000 radnika.

Izgradnja fabrioka manjeti Marelija u Kragujevc trebalo bi, prema skorašnjim najavama, da počne tokom predstojećeg leta. Manjeti Mareli posluje u sastavu Fijat grupe i slovi za jednog od najvećih proizvodjača delova, komponenti, elektrike i elektronike za automobile ( i za ugradmnju u vojna sredsta i orudja). Ova italijanska kompanija koja zapošljava oko 30.000 radnika u fabrikama u 20 zemalja širom sveta, prošle godine je ostvarila promet od 4,5 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari