Svi pogoni kompanije Ju es stil, najvećeg izvoznika čelika na Balkanu, do kraja juna će raditi punim kapacitetom jer se privode kraju popravka peći 2, kažu u ovoj kompaniji. Visoka peć 2 nije radila samo jedno kratko vreme, a ne kako su pojedini mediji preneli od novembra prošle godine potvrdio je Danasu portparol Ju es stila Nemanja Brković.

 Prema njegovim rečima, radovi na ovoj peći nakon planiranog preventivnog održavanja privode se kraju. „Očekujemo da će Visoka peć 2 biti vraćena u punu proizvodnju pre kraja drugog kvartala“, ističe Brković. On kaže da sva ostala postrojenja završne proizvodnje trenutno rade punim kapacitetom, baš kao i Visoka peć 1.

Obe peći smedervske kompanije bile su isključene u martu 2009, a razlog tome je bila ekonomska kriza. Sredinom leta prošle godine peć broj 2 je uključena zbog havarije i smanjenja proizvodnje u fabrici u Slovačkoj. Ekonomista Goran Nikolić kaže za Danas da je to tada bila dobra stvar za Srbiju kao što je i sada dobro to što Ju es stil kreće uskoro da radi punim kapacitetom.

– Dobra vest je što peć počinje da radi jer će to pomoći rastu proizvodnje i izvozu. Udeo osnovne metalske indutrije u proizvodnji je bio oko osam odsto, a toliko je otprilike i učešće gvožđa i čelika bilo prošle godine. Pre dve godine bili smo na nivou od 13 odsto i verujem da bismo ove godine bar približno toliko mogli da dostignemo – kaže Nikolić.

Međutim, podizanje proizvodnje u Ju es stilu, prema rečima Niklića, ne znači direktan znak izlaska iz krize domaće industrije jer se tu radi samo o jednoj kompaniji. „Ju es stil će pogurati proizvodnju i povećati izvoz, ali ne može kao auto industrija da povuče sa sobom i druge delatnosti“, ističe Nikolić.

Predsednik samostalnog sindikata metalaca Zoran Vujović kaže da je vest dobra, ali da je metalska inustrija još u krizi jer zaposleni primaju plate koe u proseku nisu veće od 25.000 dinara. „Nadam se da će ova vest uliti optimizam svima, samo nisam siguran koliko veliki i da će se deo preneti i na druge u metalskoj industriji“, naglašava Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari