Generalni menadžer Fijat automobili Srbija Đovani de Filipis rekao je juče radnicima da italijanska kompanija planira da u Kragujevcu napravi jednu od svojih najboljih i najopremljenijih fabrika, u kojoj će se godišnje proizvoditi oko 300.000 automobila srednje („B“) klase.

De Filipis je, saznaje naš list, u obraćanju radnicima kazao da će Fijatova kompanija u Zastavi do kraja meseca dobiti sertifikat kojim se potvrđuje njena osposobljenost za proizvodnju automobile za svetsko tržište. Serijska proizvodnja prvog novog Fijatovog modela, nakon njene temelje rekonstrukcije i instaliranja savremene opreme, startovaće, prema de Filipisovim rečima, početkom 2012. godine.

Generalni menadžer FAS Đovani de Filipis juče je pozdravio povratak 48 radnika koji su u martu odlučili da odu pa se predomislili. Danas bi u Ministarstvu ekonomije trebalo da bude regulisan i status za 13 radnika koji su takođe raskinuli ugovor o radu sa Fijatom i koji, iz zdravstvenih i drugih razloga, ne žele da se vrate u FAS.

 

Pojedinačni kolektivni ugovor

U sindikatu tvrde da je poslovodstvo kompanije FAS prihvatilo poziv za početak pregovora o izradi pojedinačnog kolektivnog ugovora. Tim ugovorom biće definisani uslovi rada, visina zarada zaposlenih, korišćenje godišnjeg odmora, prekovremneni rad, kao i druga prava i obaveze radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari