Javno preduzeće PTT saobraćaja Srbija završilo je 2010. sa prihodima od 24,8 milijardi dinara i rashodima od 20,2 milijarde tako da je ostvaren profit od 4,6 milijardi dinara što predstavlja povećanje u odnosu na prethodne dve godine kada je zarada iznosila 2,7 milijardi (2008) i 3,8 milijardi dinara (2009), saopšteno je juče na konferenciji za novinare te kompanije. Generalni direktor Goran Ćirić izjavio je da su u Pošti zadovoljni rezultatom i podsetio da to nije efekat korekcije cena usluga, koje nije bilo u prethodne dve godine, već rasta obima poslovanja.


Kao jedan od najvažnijih strateških projekata u 2011. Ćirić je najavio projekat izvoza robe putem poštanskih pošiljki za potrebe mikro, malih i srednjih preduzeća. Kako je objasnio, izvoz preko pošte zaživeo je u Latinskoj Americi. Izvoznik bi u pošti završavao sve poslove, odnosno za njegove potrebe bile bi popunjene carinske deklaracije, preuzimana i pakovana roba, a pošiljke bi bile praćene i osigurane dok bi se plaćanje obavljalo elektronski. To bi značilo manje troškove i kraće rokove. Ćirić je naglasio da je o tom projektu razgovarano sa Ministarstvom finansija u čijoj nadležnosti je carina jer je potrebna izmena nekoliko zakona. On je dodao i da Ministarstvo već radi na izmeni carinskog zakona zbog čega smatra da je projekat ostvariv.

Održivi i bez Telekoma

Generalni direktor PTT-a rekao je da su prihodi koje Pošta ima od iznajmljivanja objekata Telekomu značajni i da će se sigurno smanjivati kada taj operator bude prodat. On je ocenio da finansijski rezultati Pošta pokazuju da je reč o samoodrživoj kompaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari