Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije najavilo je da od 15. septembra počinje registraciju svih proizvođača plastičnih kesa i prodavaca aditiva koji omogućavaju razgradnju kesa.


Državni sekretar Ministarstva životne sredine Bojan Đurić istakao je da će registracija biti obavezna i da predstavlja prvu u nizu mera koje bi od naredne godine trebalo da dovedu do proizvodnje ekoloških kesa u Srbiji. Đurić je istakao da će nakon svih mera koje će preduzeti država „svaka kesa, bez obzira da li je štampana ili ne, biti jasno obeležena identifikacionim brojem i datumom proizvodnje“.

Svake godine prosečan stanovnik EU upotrebi približno 500 plastičnih kesa, a većina njih iskoristi se samo jednom. Ukupna težina plastičnih kesa napravljenih u Evropi 2008. iznosila je 3,4 miliona tona, što je jednako težini oko dva miliona putničkih automobila. Neke države članice EU već su preduzele mere da smanje upotrebu plastičnih kesa kroz politiku cena, ugovorima sa privatnim sektorom i zabranama određenih tipova kesa, ali takva pravila ne postoje na nivou EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari