Jedna od najvećih građevinskih korporacija, američki Tarner konstrakšn, čiji je dolazak na srpsko tržište najavljen tokom ovog meseca, najverovatnije će uskoro potpisati ugovor o nadzoru rekonstrukcije hotela Kontinental u Beogradu, saznaje Danas. U Delti, koja je pre tri godine kupila na aukciji ovaj hotel, nisu mogli da nam potvrde tu informaciju, ali kažu da angažovanje strane firme u takvim poslovima nije presedan za tu kompaniju.


– Iako je Delta siti i naselje Belvil radila naša firma, Delta rial estate, nadzor je vršio izraelski Animur, pa neće biti ništa neobično ako se za rekonstrukciju hotela, koja je planirana početkom naredne godine, za nadzor angažuje strana kompanija – rekli su za Danas u Delti.

Međutim, i u najavljenom dolasku američke firme u prvi plan se stavlja njeno iskustvo u projektovanju i gradnji sportskih objekata, pa je „na prvu loptu“ zaključeno da će možda predmet njihovog interesovanja biti stadioni Zvezde i Partizana, koji zbog stanja u kome se nalaze dovode u pitanje organizaciju međunarodnih utakmica. Ipak, izgleda da je sređivanje tih najvećih sportskih borilišta još na dugom štapu. Naime, predsednik FK Partizan, Dragan Đurić kaže da su to još samo priče.

– Ta amerilčka kompanija nije se obratila nikome iz uprave našeg kluba. Naravno da će se stadion renovirati, ali za taj posao još nije raspisan konkurs – kaže za Danas Đurić.

I u Crvenoj zvezdi kažu da se dolazak Tarner konstrakšn ne vezuje za njih, „jer u ovom trenutku nema ničeg novog u vezi sa izgradnjom po projektu koji postoji već godinu dana“.

Ipak, dolazak velike američke građevinske kompanije dobar je znak jer ukazuje da su njihovi analitičari procenili da je Srbija dobar potencijal, kažu za danas u Energoprojektu koji je, po svom profilu firma slična Tarneru.

– Ako zaista dolaze to je dobar signal. Ne bojimo se konkurencije, jer je ona sastavni deo našeg posla. Na tržištu Srbije već radi veliki broj stranih firmi, one dobijaju ugovore i koriste spoljne izvore novca koji dolazi u zemlju. Nas konkurencija ne ugrožava, jer se sa njom srećemo i na inostranim tržištima, gde se odvija 70 odsto naših poslova. To je pravilo u našoj grani, da se firme međusobno bore za posao i istovremeno sarađuju u zajedničkim projektima – kaže Slobodan Jovanović, direktor marketinga u Energoprojektu, ali nije mogao da komentariše tezu da će možda doći do strateškog partnerstva sa američkom korporacijom. „Nemam informaciju o takvim planovima sa Tarnerom, čak ni da li je bilo kontakta te kompanije sa našim poslovodstvom. U ovom trenutku sarađujemo i razgovaramo sa nekoliko velikih stranih kompanija, i sami smo u tom rangu jer se godinama nalazimo na listi od 250 najvećih građevinskih firmi sveta“ dodaje Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari