Evropska komisija saopštiće Vladi Srbije zvaničan stav po pitanju dvojnih akciza početkom sledeće nedelje, saznaje Danas u toj instituciji. Kako nam je rečeno, do kašnjenja nije došlo zbog Brisela već zato što je Vlada Srbije dodatnu dokumentaciju dostavila tek u četvrtak i to na srpskom jeziku pa je bilo potrebno vreme da se prevede. S druge strane, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je juče da će biti neophodno promeniti Zakon o akcizama jer ima saznanje da će stav EU biti da je dvojnim akcizama prekršen Prelazni trgovinski sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.


On je naglasio da je neophodno zakon promeniti do 22. marta jer se tada u Briselu održava godišnji komitet za razmatranje primene ovog sporazuma i nije u interesu Srbije da se tamo konstatuje kršenje sporazuma. „Ne možemo biti u raskoraku da sa jedne strane želimo da budemo kandidat za ulazak i da počnemo pregovore, a da prihvatimo da ovaj ugovor koji trenutno imamo sa EU bude na bilo koji način kršen“, izjavio je Đelić.

U slučaju da Evropska komisija zvanično obavesti Vladu Srbije da dvojne akcize predstavljaju kršenje SSP-a, država će se opredeliti da niže akcize povisi, a ne da više smanji. Niže akcize na dve vrste goriva lošijeg kvaliteta koje se proizvode u Rafineriji nafte Pančevo bile bi izjednačene sa ostalima, saznaje Danas.

Milan Budimir, portparol Ministarstva rudarstva i energetike, nam je rekao da još nemaju stav u vezi ovog pitanja jer nisu zaduženi za akciznu politiku. Takođe, Budimir nije mogao da nam kaže da li će Ministarstvo rudarstva i energetike imati određena rešenja i predloge.

Dobro obavešten izvor Danasa u Vladi Srbije, koji je želeo da ostane anoniman, ističe da ako EU bude insitirala na ukidanju dvojnih akciza neće biti puno prostora za manevarski prostor te da vozači mogu očekivati da benzin poskupi. „Cena goriva za koja je određena veća akciza je usklađena sa stopom inflacije. Ako se akcize izjednače to će biti potrebno da se uradi i sa gorivima sa nižom akcizom. U tom slučaju najverovatniji epilog slučaja će biti povećanje cena benzina. To izvesno može da dovede i do porasta zacrtanog iznosa inflacije jer bi se automatski povećale cene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda“, ističe naš sagovornik.

U Naftnoj industriji Srbije za Danas kažu da modernizacija rafinerije, u koju ulažu više od pola milijarde evra, nije ništa manje važan uslov za usklađivanje srpske naftne privrede sa standardima EU od akcizne politike. U pitanju je jedan od najznačajnijih doprinosa procesu evrointegracija među srpskim kompanijama uopšte, tvrde u NIS-u.

– Što se tiče problema akciza, spor je nastao oko različitih akciza na goriva koja jesu evropskog standarda i na goriva koja to nisu, a taj spor će nestati sam od sebe jer će u svakom slučaju proizvodnja goriva koja nisu po evropskom standardu biti prekinuta krajem 2012. nakon zavšetka modernizacije rafinerije. Taj dvogodišnji prelazni period je očigledno znatno kraći od desetogodišnjeg prelaznog perioda predviđenog SSP-om, za vreme koga Srbija ima obavezu da prilagodi, kako kvalitet goriva u prodaji, tako i svoju akciznu politiku, zahtevima EU.

NIS traži balans

– Kakve god preporuke EU dala, očekujemo da će vlada pronaći odgovarajuću ravnotežu između dva međunarodna sporazuma, kao i između ispunjavanja obaveza prelaznog sporazuma na jednoj strani i reindustrijalizacije i podrške domaćem proizvodu, što je tokom prelaznog perioda neophodno. Osim toga, nadamo se da će vlada uzeti u obzir i preporuku Evropskog parlamenta da zaštiti najsiromašnije slojeve stanovništva – poručuju iz NIS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari