Niški gradonačelnik Miloš Simonović saopštio je juče da će iz evropskih predpristupnih fondova biti obezbeđeno više od 15 miliona evra za izmeštanje železničke pruge iz centra Niša na buduću obilaznicu oko grada na železničkom koridoru prema Bugarskoj. On je kazao da će sporazum o korišćenju IPA fondova za ovu namenu u Nišu 25. maja potpisati šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vinsent Dežer i potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

– Iz IPA fondova EU za ovu godinu trebalo bi da bude obezbeđeno do 400.000 evra za izradu projektne dokumentacije, a iz istih fondova za 2011. godinu još 15 miliona evra za izgradnju železničke obilaznice na delu pruge Niš- Dimitrovgrad, čime će biti obezbeđeno izmeštanje pruge iz grada. Grad Niš će preuzeti obavezu da završi eksproprijaciju zemljišta na trasi buduće obilaznice. Radovi bi trebalo da započnu već naredne godine – najavio je Simonović na konferenciji za novinare.

On je kazao da je rok za završetak radova na izgradnji obilaznice 2012. godina, što će se poklopiti sa završetkom elektrifikacije železničke pruge od Dimitrovgrada do Niša. Grad Niš je, inače, godinama unazad bezuspešno pokušavao da od države ili inostranih fondova obezbedi sredstva za izmeštanje pruge koja prilazi kroz centar i „deli“ grad, što predstavlja ozbiljan saobraćajni problem i ugrožava bezbednost građana.

Direktor Fonda za razvoj iz Niša?

– Niš će uskoro obezbediti adekvatan prostor za sedište Fonda za razvoj koji se seli iz Beograda na osnovu Vladinog programa oživljavanja velikih industrijskih centara čiji je stepen razvijenosti ispod 50 odsto od republičkog proseka. Do kraja ove sedmice očekujemo predstavnike Fonda kako bi zajednički definisali uslove za preseljenje, lokaciju i kapacitete fonda- rekao je gradonačelnik Niša Miloš Simonović i dodao da „ne vidi ništa čudno ako direktor Fonda bude iz Niša“, ali nije saopštio više detalja o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari