Danas će na letnjoj pozornici Niške tvrđave, u okviru državnog programa obeležavanja jubileja Milanskog edikta, biti upriličena opera „Trubadur“ Đuzepea Verdija, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, kojim će dirigovati Vahtang Mačavarijani, najavljeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i informisanja. U ulozi Leonore 28. juna nastupiće Cvetelina Vasileva, dok će Acučenu igrati Dragana del Monako. Zahvaljujući podršci Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, u Nišu će nastupiti i dve italijanske operske zvezde.


– Italijanski institut za kulturu učestvuje dovođenjem dva pevača, baritona Domenika Balcania i tenora Stefana La Kola, koji će se predstaviti u glavnim muškim ulogama. Stefano La Kola je veliki tenor, koji je ulogu trubadura već tumačio u mnogobrojnim evropskim teatrima u Nemačkoj, ali i u Tokiju, Seulu, a nedavno i u Zagrebu. Balcani, koji će tumačiti ulogu grofa Lune, radio je sa velikim dirigentima kao što je Klaudio Abado, rekla je Sira Miori, direktorka Italijanskog instututa za kulturu.

Slavica Trifunović, glavni rukovodilac Milanskog edikta, rekla je da je za današnje izvođenje „Trubadura“ potrošeno četiri miliona dinara, od čega je dva miliona i trista hiljada finansirala Italijanska ambasada preko banke Intese, a milion i sedamsto hiljada dinara Ministarstvo kulture i informisanja iz budžeta za Milanski edikt.

Konstantin u Vatikanu

Izložba Narodnog muzeja u Beogradu „Konstantin Veliki i Milanski edikt 313 – Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama Srbije“ iz Viminacijuma se 2. jula seli u Beograd, gde će biti izložena do 8. septembra, a nakon toga predstavljena u galeriji Filip Moris u Nišu. Kako je najavio Radoslav Pavlović, jedan od rukovodilaca projekta Milanski edikt, u toku su pregovori da se ova izložba u oktobru predstavi u najslavnijoj galeriji Republike Vatikan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari