Pokrajinski odbor Demokratske stranke u Vojvodini doživeo je na izborima za Nacionalni savet Mađara svoj prvi, mada neformalni poraz.

Iako DS zvanično nije učestvovala na izborima u nedelju, 6. juna, opcija koju je ova stranka otvoreno podržavala, „Vojvođanska lista Mađara za Evropu“, osvojila je drugo mesto, odnosno 13,76 odsto glasova. Mađarska sloga, čiji je nosilac lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, prema preliminarnim rezultatima dobila je poverenje oko 77 odsto birača.

U vojvođanskom odboru DS negiraju da je ta stranka na bilo kakav način učestvovala na izborima za Nacionalni savet Mađara i tvrde da su bili uključeni „samo pojedinci iz DS“. Prema tome, kako ističu, iz rezultata nedeljnih izbora ne može se izvlačiti nikakva analogija da je popularnost DS kod Mađara u Vojvodini opala.

Gabor Lodi, koordinator „Vojvođanske liste Mađara za Evropu „ i poslanik DS, u razgovoru za Danas navodi da je na toj listi bilo 35 imena i da su među njima poznati kulturni radnici, novinari, biznismeni, nezavisni intelektualci, ali i članovi DS, „kojima to niko nije mogao da zabrani“. Nosilac te liste bio je Atila Čengeri, takođe funkcioner demokrata i pokrajinski sekretar za zdravstvo.

– Ali, to nikako nije bila lista Demokratske stranke, kako tvrde pojedini predstavnici SVM, a posebno Balint Pastor, mladi, nadobudni političar koji sebi dopušta da vređa političke protivnike. Odgovorno tvrdim da infrastruktura DS nije bila u službi „Vojvođanske liste Mađara za Evropu“, a da to nisu bili izbori na kojima je DS učestvovala govori i činjenica da je na dan održavanja izbora za nacionalne savete kompletno rukovodstvo stranke bilo na sednici Glavnog odbora u Smederevu. Činjenica je, takođe, da niko od visokih funkcionera DS nije učestvovao u izbornoj kampanji – izričit je Gabor Lodi.

Dragoslav Petrović, član pokrajinskog rukovodstva DS, takođe demantuje umešanost te stanke u manjinske izbore, ali i poručuje da su upravo demokrate „najzaslužnije što je do tih izbora uopšte došlo“.

Kako Petrović ističe, poslednja ispitivanja javnog mnjenja govore da je DS i dalje neprikosnoveno prva u Vojvodini, a to su pokazali i nedavno održani vanredni lokalni izbori i izbori za poslanika u pokrajinskom parlamentu. Dragoslav Petrović podseća i da je DS na poslednja tri izbora za pokrajinski parlament po broju glasova podrške građana bila ubedljivo na prvom mestu, dok Gabor Lodi tvrdi da se pregledom uporednih podataka poslednjih izbora i izbora za nacionalne savete može utvrditi da je zapravo došlo do smanjenja rejtinga SVM.

Jovan Komšić, novosadski profesor univerziteta i sociolog politike, kaže za Danas da bi izbore za Nacionalni savet Mađara trebalo dovesti u vezu s nedavnim političkim udaljavanjem DS od SVM.

– Ta politika udaljavanja ove dve stranke nije dala rezultate i zato bi demokrate trebalo da ponovo ojačaju svoje koalicione kapacitete sa strankom Ištvana Pastora. Ali, moram da naglasim, treba da se zna da odnosi DS i SVM u Vojvodini nisu narušeni u pokrajini, već na republičkom nivou, i zbog toga probleme ne treba tražiti u politici koju sprovodi Bojan Pajtić, već na nekom drugom mestu, možda u Beogradu, gde treba i potražiti rešenja – ističe Jovan Komšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari