Dveri i DJB neće ponovo kod Vučića 1Foto:Fonet Nenad Đorđević/ Aleksandar Levajković

P { margin-bottom: 0.21cm; }- Ne znam o čemu bi pokret Dosta je bilo ponovo razgovarao sa mandatarom Aleksandrom Vučićem u drugom krugu konsultacija oko formiranja vlade. Izgleda da smo sve teme pretresli u prvom krugu. Srbija i demokratija od našeg ponovnog viđenja sa Vučićem ne bi dobila ništa, jer sa tim čovekom i nema razgovora, osim vike. Zato i nećemo ići na konsultacije ukoliko bu

                       P { margin-bottom: 0.21cm; }

– Ne znam o čemu bi pokret Dosta je bilo ponovo razgovarao sa mandatarom Aleksandrom Vučićem u drugom krugu konsultacija oko formiranja vlade. Izgleda da smo sve teme pretresli u prvom krugu. Srbija i demokratija od našeg ponovnog viđenja sa Vučićem ne bi dobila ništa, jer sa tim čovekom i nema razgovora, osim vike. Zato i nećemo ići na konsultacije ukoliko budemo i pozvani, kaže za Danas Aleksandar Stevanović, potpredsednik DJB, i dodaje da ovom pokretu za sada nije stigao poziv za drugi krug konsultacija.

Poziv za ponovne razgovore o formiranju vlade do sada nije stigao nijednoj stranci, a ne samo pokretu Dosta je bilo, čiji su se predstavnici nakon prvog kruga konsultacija razišli sa mandatarom u „neprijateljskoj atmosferi“ i uz međusobna optuživanja. Boško Obradović, lider Dveri, ni ne očekuje poziv za drugi krug konsultacija.

„Mi smo mandataru predstavili naših deset tačaka koje su različite od njegovih. Za drugi poziv potrebna je druga politika“, ističe za Danas Obradović i napominje da Dveri nemaju nameru da menjaju svoju politiku.

Ni radikali ne žele da menjaju svoju politiku i tvrde i dalje da bi mogli biti deo vlade ukoliko Vučić odustane od ulaska Srbije u Evropsku uniju i okrene se Rusiji. Iako im je mandatar jasno stavio do znanja da je evropski put prioritet, radikali i dalje očekuju poziv za drugi krug konsultacija. O čemu će pričati sa Vučićem, ukoliko taj drugi krug usledi, radikali juče nisu želeli da nam odgovore.

I oni koji će sasvim sigurno biti pozvani na nove razgovore o formiranju Vlade Srbije još ne znaju da li će konsultacija biti ove nedelje. Savez vojvođanskih Mađara, koji sasvim sigurno ulazi u vlast na nivou državnih sekretara, kako kaže Balint Pastor, čeka nastavak razgovora, kao i Partija za demokratsko delovanje Rize Haljimija, koja očekuje mesto u Koordinacionom centru za jug Srbije.

Socijalisti veruju da će mandatar baš njih pozvati na ponovljeni krug razgovora s obzirom da je lider naprednjaka i mandatar za sastav nove vlade rekao da će na novi krug konsultacija pozvati samo one sa kojima misli da sarađuje i da pokuša sa njima da se dogovori. Citiraju Dačićeve reči da je za stabilnost Srbije neophodan nastavak saradnje SPS-JS sa SNS. Ponavljaju da njih ne interesuju funkcije i resori, već saradnja na programskom nivou.

„Razgovori će biti nastavljeni kada to premijer bude odlučio, a on je otprilike rekao da će to biti ove nedelje, ali za sada nemamo precizan datum“, kažu u SPS.

Vučić je krajem prošle nedelje najavio da će obaviti konsultacije i sa svojom strankom, a da će ove nedelje biti drugi krug pregovora, ali ne „pod okom kamerama“. „Pozvaću one sa kojim mislim da sarađujem i da pokušam da se sa njim dogovorim. Onda ćete dobiti sve moguće informacije“, naveo je Vučić, dodajući da je formiranje vlade ozbiljan posao, a ne ispunjavanje raznih želja.

„Formiranje vlade nije fontana želja, to je ozbiljan posao. Vlada mora da radi kao ozbiljan tim i da daje rezultate“, rekao je Vučić. On dodao da će Vlada Srbije verovatno biti formirana tek nakon posete kineskog predsednika Srbiji, odnosno „u prvoj trećini zakonskog roka“, što je početak jula.

Poseta kineskog predsednika

Premijer Vučić prvo je najavio da će nova vlada biti formirana pre posete kineskog predsednika Srbiji, da bi u petak rekao da će se to dogoditi posle, odnosno početkom jula. Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang kaže da predstojeća poseta predsednika Si Đinpinga Beogradu predstavlja dokaz da je Srbija za Kinu posebno značajna. Kineski ambasador je u razgovoru sa novinarima u ambasadi kazao da će predsednik Si, koji dolazi 17. juna u Beograd, razgovarati o političkim odnosima dve zemlje i saradnji u ostalim oblastima sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednicom Skupštine Majom Gojković. „Poslednji put je u Beogradu bio predsednik Li Sjenjen, a tada je još bila SFRJ“, rekao je Li i naglasio da je Srbija Kini „veoma prijateljska zemlja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari