Srpsko nacionalno veće severnog Kosova i Metohije kritikovalo je juče privremenog administratora Eparhije raško-prizrenske i člana Svetog arhijerejskog sinoda SPC mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zato što se nedavno sreo sa Iljber Hisom, koordinatorom u Vladi Kosova za sprovođenje plana za sever KiM.

U saopštenju se navodi da su se mitropolit Amfilohije i Hisa sreli 2. avgusta na svetog Iliju u Vučitrnu, kao da je susretu prisustvovao i državni sekretar za KiM Oliver Ivanović, što su, kako se tvrdi, za razliku od albanske štampe, srpski mediji i crkvena glasila prećutali. U SNV severnog KiM tvrde da to „budi mnoge sumnje zato što je Hisin mandat da srpske institucije utapa u albanske, što važi i za srpske crkve i manastire na Kosovu, kojima su albanske vlasti amputirale prefiks „srpski“ i imenuju ih kao „kosovsko kulturno blago“.

Takođe se ističe da je Hisa „taj zadatak počeo da sprovodi nedavnim otvaranjem albanskog Civilnog registracionog centra u Bošnjačkoj mahali, kada je na Srbe učesnike protesta bačena bomba, koja je usmrtila doktora Mesuda Džekovića i ranila više od deset srpskih civila“.

Mitropolit Amfilohije izjavio je juče za naš list da je u Vučitrnu slučajno sreo sa Iljberom Hisom, koji je bio među gostima na slavi i da nema govora ni o kakvoj saradnji SPC i kosovskih institucija. On podseća da je srpsko gostoprimstvo čuveno i da se gosti sa slave ne teraju. Oliver Ivanović kaže za Danas da nije nikog primao u Vučitrnu, gde je bio gost na osvećenju crkve svetog proroka Ilije i slavskom ručku, ali da ne želi da „komentariše saopštenja nepostojećih organizacija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari