Srbija neće podržati proglašenje države Palestine, koje ne bi imalo saglasnost Izraela, i nema nameru da podrži eventualnu rezoluciju o palestinskoj nezavisnosti na zasedanju Generalne skupštine UN u septembru ove godine, saznaje Danas iz izvora bliskih državnom vrhu u Beogradu.


Naši sagovornici ističu da je razlog za ovakvo rezonovanje Srbije – Kosovo. Principijelno, kao što se Beograd žestoko protivi samoproglašenoj kosovskoj državi, ne bi bilo dosledno da podržava unilateralne akcije bilo gde na svetu, pa i na Bliskom istoku.

Izvori našeg lista potvrdili su da je ambasador Palestinske uprave Mohamed Nabhan razgovarao s pojedinim srpskim zvaničnicima, od kojih je zatražio podršku najavljenoj inicijativi u UN. Nabhan je za naš list u utorak izjavio da je, povodom rezolucije Palestinaca u svetskoj organizaciji, dobio „signale koji su u skladu s prijateljskim odnosima i na osnovu kontakata zvaničnika dve zemlje na raznim nivoima“. Međutim, kako ističu sagovornici Danasa bliski srpskom državnom vrhu, Palestincima niti su data ikakva obećanja, niti postoji namera da se pruži podrška njihovim aktivnostima povodom proglašenja nezavisnosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nije želelo da komentariše celu situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari