Jubilarna 50. konferencija Danas konferens centra na temu „Privatizacija i investicije u sportsku infrastrukturu“ održaće se u utorak 31. maja a glavni panelista biće ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport.


Recite nam koji su razlozi zašto vaša zemlja smatra važnom temu mogućnosti ekonomskog razvoja i saradnje sa Srbijoma

– Čestitam Danasu na 50. konferenciji koja je velika šansa da prezentujemo mogućnosti investiranja u sportu. Za nas je to naročito važno jer se pripremamo za Olimpijske igre koje će London ponosno ugostiti. London je prvi grad koji će biti domaćin Olimpijade po treći put i zato sa posebnom pažnjom gledamo na narednu godinu i pažljivo se pripremamo. Oko 83 odsto priprema je već završeno, a glavne će biti spremne već do kraja jula. Smatram da je ovo velika prilika za britanske kompanije, kao i za Istočni London koji ima najmanje objekata od ostalih delova grada da iznova oživi sport. To je ujedno i šansa za britansko-srpsku saradnju. Zato mi je drago da će naše kompanije učestvovati na vašoj konferenciji, među kojima su i one koje učestvuju u pripremama za Olimpijske igre, a posebno bih pomenuo Mott MacDonald i ARUP. Drago nam je što imamo novu šansu za britanske i srpske kompanije da sarađuju oko zakonskih propisa privatnog investiranja u sport.

Kada govorite o zakonskim propisima puno je objekata, više od hiljadu samo fudbalskih stadiona, koji čekaju da budu obnovljeni, što može biti najveće investiranje u srpskoj ekonomiji u narednih nekoliko godina. Kako vidite mogućnost da se odblokiraju investicije u ove objekte i da se nadogradi ekonomska saradnja između Britanije i Srbije ako se zna da je vaša zemlja fudbalska nacija sa velikim iskustvo u organizaciji i izgradnji dobrih stadiona?

– Srbija je na pravom putu da iskoristi mogućnosti razvoja sportskih objekata kojima svi mogu imati pristup. To predstavlja novu šansu za vaše uspešne klubove i individualce jer već imate tradiciju uspeha. Ali i izazov je veliki, baš kao i što se nadamo da će biti u slučaju Londona. Cilj nam je da omogućimo da sportski objekti budu dostupni velikom broju ljudi koji će moći da uživaju u prednostima koje ovi projekti donose – zaključio je Devenport.

Integralni intervju sa Majklom Devenportom, ambasadorom Velike Britanije, biće emitovan u petak, 27. maja u 19.30 u TV Magazinu Danas konferens centra na televiziji Studio B, kao i 21.00 u sklopu TV specijala „Dođite na stadion“ na SOS kanalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari