Site name

Nacionalno iće i biće

* I eto tajne uspeha naših državotvornih čudotvoraca koji već sto pedeset godina takozvani "nacionalni interes" vide u svemu osim u onom što nacionalni interes jeste, a jeste sledeće: zdravlje nacije

Kad god govorim o nacionalnom biću, u meni se probudi uspavani pesnik, a rime naviru same od sebe.

9

Piše: Svetislav Basara

11. avgust 2017. 16:00

Sećate li se da sam vas onomad podsetio kako su UKS-ove tribine o Kosovu i nacionalnom biću posle sat i po govorancija završavale u iću i piću, što je bilo još i dobro, jer su posle izvesnog vremena završile u teškom pičvajzu.

Idemo na drugu strofu. "Nacionalno biće" je idealno pokriće za maglovite, smušene (ali vrlo opasne) ideologije i politike - prepuna ih je novija evropska istorija - koje s jedne izgaraju od ljubavi i brige prema apstraktnom kolektivu (narodu, radničkoj klasi), a s druge ne daju ni pet para za konkretne, pojedinačne pripadnike tog kolektiva, pogotovo ako su "antiprotivni". Kako god, međutim, da okreneš te doktrine, koliko god da ih okitiš, "teškim", "učevnim" rečima i visokoparnom patetikom, sve su to u suštini varijacije lakomislenog, prastarog mita o Zemlji Dembeliji smeštenoj na obalama reka meda i mleka s tim što neke od njih (komunizam, recimo) hiljadugodišnje carstvo projektuju u neko buduće vreme, dočim realističniji nacionalizam svoje carstvo smešta u prostor, to jest - u teritorijalno "zaokruživanje" teritorija naseljenih ovim ili onim narodom.

Kako već rekosmo, nema naroda u Evropi, a možda ni na svetu koji u XIX i XX veku nije naseo na ovu ili onu veliku priču o Zemlji Dembeliji, ali zato ima naroda - mi, Srbi, na primer - koji su naseli na obe i koji - kako vidimo - radosno nastavljaju da nasedaju. Ukoliko me sad pitate - zašto nastavljaju da nasedaju iako su im se obe Srbije Dembelije - i komunistička i nacionalistička - žestoko obile o glavu, odgovoriću vam da je to zato što čovek - bez obzira koliko se moderni svet sekularizovao i materijalizovao - uvek ostaje metafizičko biće koje oseća snažnu potrebu da - veruje, ako ne u ono u šta treba verovati, a ono u bilo šta, a vera kao vera - podrazumeva i veru u čuda.

I eto tajne uspeha naših državotvornih čudotvoraca koji već sto pedeset godina takozvani "nacionalni interes" vide u svemu osim u onom što nacionalni interes jeste, a jeste sledeće: zdravlje nacije, njeno materijalno blagostanje, dobro obrazovanje, kultura, visoka zaposlenost, vladavina zakona, a ne kabadahija, da ne nabrajam dalje? Ne bih da prejudiciram, ali razložno podozrevam da o svemu nabrijanom neće biti ni reči u najavljenoj deklaraciji o opstanku srpskog naroda i njegovog nacionalnog bića, ića i pića. Zato opstanimo bar do novembra, da vidimo šta će nam se u deklaraciji crno pisati.

povezane vesti

Naravoučenije doušnika

13

Piše: Svetislav Basara

Kontinuitet korupcije

19

Piše: Svetislav Basara

Ime srpske ruže

12

Piše: Svetislav Basara

komentari (9)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Sloba Slobic

12. avgust 2017.

Sta da kazem, sustina je tu! Ne zanimaju me "pasnjaci i voda" i necu za njih da ratujem. Zanima me da zivim u dobro organizuvanoj zemlji, gde skolski, zdravstveni i pravni sistem funkcionise kako treba, gde je vlast transparentna i odgovara narodu, a ne narod vlasti. Samo tako ce mladi ostati ovde, a zemlja se razvijati kako treba. Medjutim, onima na vlasti odgovara nesto sasvim drugo, a nas nebeski narod lako je preveslati sa par velikih reci.

Naše a ipak Frojdovo...

12. avgust 2017.

Po Basovom babaserijalu nedvosmisleno se vidi: analna smo nacija jerbo je neđe u razvoju ostala zakucana "guzičasta fiksacija". Od vaktile kad za nokšir nismo znali a nismo ga ni sanjali. Od tada, od "pozadine" ni makac napred do nigdine, u neki progres, samo stres, azbukopotres iliti hinjeni nacionalnoneurotični zemljotres. Šta da se radi, nacionalni usud je izgleda cerebrospinalno zahvatio naše celokupno nacionalno biće - sad nam više ne pomaže ni iće ni piće.... Pomaže samo izvršnim politikantima da nadograđuju bolesno nacionalno biće. A leka niđe ni od korova.

U pravu je predsednik

12. avgust 2017.

Samo "oklagija" Srbiju spasava - nikakve deklaracije. To je džaba krečena kreacija za unutrašnju upotrebu. Korisnija je obična rolna WC papira da prirodno pražnjenje kulturno sanira..

Kikić

12. avgust 2017.

Šta je to u srpskom nacionalnom biću što ga tera ka iću i piću?

Milić

12. avgust 2017.

Druga strofa - Nacionalno biće je idealno pokriće za iće i piće za mladiće.

Cale

12. avgust 2017.

Tzv. komunistička Srbija, kao deo tzv. komunističke Jugoslavije, nije bila zemlja Dembelija, mada je ista obećavana u dalekoj budućnosti. Ni nacionalistička Srbija nije zemlja Dembelija, iako je u tzv. komunističkoj Srbiji obećavano da će postati čim se dotična sruši.

Milica M.

13. avgust 2017.

@Naše a ipak Frojdovo... Gosp. S. Basara je čovek pisac, autor mnogih književnih dela, nagrađivanih ili nenagrađivanih, pa mu sveukupan opus i poznavanje srpskog jezika i pravopisa daje za pravo da govori i piše nekim svojim jezikom, da se igra rečima, da kuje neke nove izraze, na koje može da polaže autorsko pravo. Neprihvatljivo mi je da smatrate neophodnim, ili očekujete da nećete biti shvaćeni (a i niste) da komentar na tekst autora gore pomenutog, pišete upravo rečima i stilom koji je, kao što rekoh, na neki način S.B. konstruisao. Mislim, možete li svojim rečima da napišete komentar teksta, odnosno šta o datoj temi u današnjem tekstu mislite? Ne trudite se da budete ono što niste, koliko god da Vam je gosp. Basara idol, deluje nekako ulizički...

dipl. agronom

13. avgust 2017.

Olako obecana brzina iz 1987. nakon 30 godina rezultirala je expozeom iz IKEE,zahvaljujuci kojoj smo dostigli svedski standard!!!.Stanje nacije je ocigledno, ali travke za lecenje usled suse,moramo uvoziti...Samo ljute zapadne travke lece ovakve domace bolesti,a Kancelar i NJ.E. veruje u cuda i alternativnu medicinu svih zemalja!!!

kića

13. avgust 2017.

Da ga sunce tuđeg neba neće grijati ko što ovo grije,, bar ovog leta ne može da bude argument kojim želimo da nekog zadržimo "ovdje". Pre će biti argument da nekog ubedimo da ode odavde. Bar na desetak dana..