Site name

Mekdonalds nameštaja

Posle 26 godina, švedska Ikea je ponovo došla u Srbiju.

6

Piše: Redakcijski komentar

12. avgust 2017. 14:17

Za razliku od prethodnog puta kad je u medijima dobila stubac veličine ovog komentara, sada je dobila seriju tekstova, reportaža i osvrta u svim novinama, nebrojene priloge u udarnim TV emisijama, autorski tekst predsednika države i naravno svečano presecanje vrpce.

Dosta se o Srbiji može zaključiti iz načina na koji smo ovog prodavca nameštaja dočekali te 1990. godine i ove 2017.

Onda je Ikea napustila Srbiju brže nego što je došla, a ovog puta se možemo nadati da ipak neće biti takvih razloga za odlazak. Onda je u njenoj radnji trećina proizvoda bila iz SFRJ, a sada je iz Srbije tu samo oklagija. Onda je prvog radnog dana njene police pogledalo oko 100 ljudi, a ovog puta 15.000. Tada su kupovali nameštaj, sada viršle i činije.

Dolazak Ikee je dobra stvar za građane. Švedski proizvođač će svojim globalnim lancem nabavke, ekonomijom obima, orijentisanošću na kupca, modernim dizajnom i prihvatljivim kvalitetom ozbiljno uzdrmati domaću drvnu industriju. A to je baš ono što joj treba. Slaba dosadašnja konkurencija, odnosno dominacija dve-tri velike firme, politika slab kvalitet, a visoke cene i dizajn za koji je uglavnom zadužena gazdina žena/kćerka, glavne su determinante na tržištu jeftinog, pločastog nameštaja u Srbiji.

Sve to će sada morati da se promeni. Već letimičan pogled na reklamni katalog Ikee pokazuje koliko su Šveđani superiorni u odnosu na ovdašnje takmace. Srpske firme će morati ili da podignu svoj nivo poslovanja ili da prihvate poraz.

Ono što će im delimično olakšati posao jeste to što se cene u Ikei teško mogu nazvati niskim za srpsko poimanje vrednosti. Ono što će im otežati posao jeste neprocenjiva PR kampanja koju su svi mediji (pa i ovaj koji čitate) odradili za Ikeu, zajedno sa predsednikom Vučićem, gradonačelnikom Malim i ostatkom države.

Srpskim firmama će život otežati i to što je Ikea sada "in". Toliki tekstovi, prilozi i državni hvalospevi, učinili su da je ova prodavnica nameštaja sada prva destinacija za svakog ko bude kupovao makar policu. Koliko je konkurencija dobra, toliko je neopravdano favorizovanje jednog učesnika na tržištu pogrešno.

Kod Ikee zabluda je i u poimanju kvaliteta. Ono što je Mekdonalds u svetu restorana, to je Ikea u svetu nameštaja. Dakle, ko hoće hamburger i pomfrit ide u Ikeu ili Formu ideale. Ko hoće šniclu ili biftek ide na drugo mesto. A takvih mesta u Srbiji ima napretek. Samo što su uglavnom skuplji od Meka.

povezane vesti

Kako rušiti svojima

1

Piše: Redakcijski komentar

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

ANA (Atleta - Neutrale - Autorizato)

12. avgust 2017.

Heeheee, ...........ko hoće hamburger i pomfrit ide u Ikeu ili Formu ideale. Ko hoće šniclu ili biftek ide na drugo mesto. A takvih mesta u Srbiji ima napretek........... Kakvo poentiranje na kraju! Genijalno Redakcijo! P.S. Ali,.... da li neko u ovoj duboko anestezitranoj Stradiji to razume? Teška posla!

rale stojanovic

12. avgust 2017.

Dolaskom stranih kompanija se unistava domaca privreda. Da, to, znaci 1000 radnih mesta, ali zaboravljamo da su svi objekti montaznog tipa. Kada se strancima ne svide uslovi poslovanja, kljuc br. 18 i rasklapaj, pa u drugua drzavu na muzu naroda.

Мiloš J. Kosovac

12. avgust 2017.

Forma ideale, odnosno njeni proizvođači u Kini na vreme su saznali za najveću konkurenciju u Srbiji. A kako tu državu vode Komunisti kakvi su bili Sveti Jovan i Isus, odnosno Buda i Konfucije, verujem da će uspeti da se nose, a ako budu hteli i da pobede Ikeu.

AS

12. avgust 2017.

Draga redakcijo, moram vas ispraviti u par stvari. Prvo, veliki domaci proizvodjaci niti su u bilo kojoj meri slabiji kvalitetom od Ikee, niti su neozbiljni sto se tice dizajna. To su velike i ozbiljne firme, koje nemaju prostora da angazuju laike na bitnim pozicijama. Ako uzmemo u obzir da je Ikea u odnosu na njih neopravdano skupa k''''o otrov, mislim da nemaju cega da se boje, bez obzira na hvalospeve i bajke od strane ljudi, za koje smo navikli da degutantno lobiraju i da bezocno lazu. Sto se onog besramnog ploda fikcije coveka za koga smo navikli da mu izjave i nastupi retko imaju veze sa aktuelnim dogadjajima, a koji ste vi objavili, tice, za to ste dobili veliki minus. Pazite sledeci put cije tekstove objavljujete.

Марко

13. avgust 2017.

Не могу да се сложим са редакцијским коментаром. Прво око домаће индустрије. Далеко од тога да су пуки увозници намештаја из Кине. Сигурно је да има и тога, али не у толикој мери. Дизајн - de gustibus non est disputandum, али моја оцена би била просек. Прате светске трендове али не више. Цене су просечне. Сада о Икеи, пошто већ пар година купујем код њих. Прво, то није никакав мекдоналдс намештаја. Постоји јефтино ђубре, али постоје и врло скупи комади од пуног дрвета. За свакога понешто. Да су јефтинији од домаћих фирми, нису. Скупљи су и од саме Икее овде у Немачкој, прилично. Чак и у оквиру Немачке ми се исплати велика куповина само ако сам све преносим и монтирам. То сам једно радио и више нећу, пошто сам - значи са пријатељима. Ако купујем са монтажом, Икеа је најскупља. Предност Икее је у ширини понуде, и модуларности намештаја. Много тога се може комбиновати. Што се тиче робе из Кине, па Икеа је нашла и горе од тога - бела техника, уградна електрика за намештај и слично што продају под својим именом - може се лепо уклопити у намештај, али је дно дна по функционалности и квалитету. Купио сам једном и никада више. Тако да не будите престроги према нашим фирмама. У Икеи се могу купити добре ствари, али се мора пажљиво бирати, и пазити на скривене трошкове.

ja neću da plaćam radnike neka drugi to rade

14. avgust 2017.

Srbija nema tržište jer su plate zaposlenih građana mizerija. A tržište nije broj stanovnika nego platežno sposobna tražnja. Ako ne misle da i nadalje prodaju činijice a ne nameštaj, otići će sa ovog "tržišta" brže nego prošli put. Uzgred, koliko Ikea plaća zaposlene u Srbiji?