Site name

Diktatura mržnje

Otuda je, ako mene pitate, sasvim logično da u državi koja je od svog nastanka ustrojena na "kulturi" hajdučije, zlopamćenja, agresivnosti i siledžijstva, najbolju prođu imaju zlopamtila, bukači i siledžije (svih boja)

Serbski (umal mi se omače da napišem "seoski) moralni paničari u jednoj su stvari u pravu: u Srbiji jeste na snazi diktatura, ali ne, kao se uobičajilo misliti, diktatura Ace Srbina...

12

Piše: Svetislav Basara

11. novembar 2017. 19:09

 - on je samo trenutni poslovođa i kolovođa - nego diktarura razobručne mržnje u čijem mračnom kolu (Francuzi ga zovu dance macabre) igraju svi Srbi, izuzimajući retke časne izuzetke, uključujući moju malenkost.

Pre nego zađemo u sitnija crevca, dozvolite da vas nešto priupitam; kakve uopšte veze ima ko je - i ko će biti - na vlasti u jednom raspalom drljavom i propalom društvu ogrezlom u samosažaljenje, očajanje i mržnju , u kome retko da prođe dan, a da srednjoškolci - intuitivno osećajući da je mržnja "in" i nekažnjiva - ne umlate ponekog školskog druga ili drugaricu i to pride snime? Ako ste dozvolili da vas nešto upitam, dozvolićete da vam nešto i kažem. U srpskom društvu i državi - kakvi su bili, kakvi jesu i kakvi će, ako se ne dogodi biblijsko čudo - i ostati, u suštini niko nema (niti je ikada imao) vlast, u smislu držanja monopola nad silom koja se - kao što se to radi u uspešnijim državama - dozirano primenjuje u svrhu zavođenja ustavnog, zakonskog, kulturnog i društvenog poretka.

Otuda je, ako mene pitate, sasvim logično da u državi koja je od svog nastanka ustrojena na "kulturi" hajdučije, zlopamćenja, agresivnosti i siledžijstva, najbolju prođu imaju zlopamtila, bukači i siledžije (svih boja). Pisac je ovim hteo da kaže da je apsolutno besmisleno smenjivati tirjane (i menjati narod), a ni u jednom trenutku ne poraditi na promeni zlokobnog "kulturnog" modela, koji je u osnovu svih goreopisanih zala.

Pomalo je apsurdno da je jedna persona dramatis na srpskoj političkoj sceni koja uopšte pominje (ili je bar pominjala) nužnost promene hajdučkog "kulturnog" modela, upravo Aco Srbin i moja bi ga malenkost - samo da Aco Srbin u praksisu ne deluje striktno po starom, oprobanom modelu - u tome zdušno podržala.

Znam ja da se koliko-toliko bestrasno sagledavanje realnosti - a naročito političke - protivi najdubljim ubeđenjima (a bogme i interesima) svih Srbija, pa i Druge, ali hajde da premotamo film i da krenemo od početka Acine ere. Da li je Druga Srbija podržala (gnusne li reči) ijedan od nekolicine Acinih početnih dimnih signala o spremnosti na saradnju sa kompetentnim političkim neistomišljenicima? Nije. Odmah je Aco saborno dočekan na krv i nož, izlivom mržnje i zlopamćenja, a bilo bi tu bezbeli i degeneka, samo da "ministarstva sile" nisu bila pod Acinom kontrolom. I sad se Druga Srbija, krugovi dvojke, rodbina i simpatizeri čude što ih Aco mrzi i što im "guši" slobodu. Do koje se, inače - utuvite ovo - nikada nisu ni vinuli, jer da jesu, ne bismo sada čekali (ne tako dalek) dan kada će školske drugove početi da umlaćuju, ne srednjoškolci, nego đaci-prvaci.

povezane vesti

Montaža Nemanjića

12

Piše: Svetislav Basara

Naravoučenije doušnika

21

Piše: Svetislav Basara

Kontinuitet korupcije

19

Piše: Svetislav Basara

komentari (12)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

El Grande

11. novembar 2017.

''''U srBiji je od vlasti samo narod pokvareniji''''! I drug tzv basara..

Da komšiji rikne krava

11. novembar 2017.

Evo ministar kulture upravo topi kulturno jezgro da bi čekićem napravio kulturni obrazac koji će neraskidivo biti vezan za naš nacionalni identitet. A Bas čvrsto stoji u tvrdnji; da je naš identitet hajdučki - zasnovan na vrednostima zlopamćenja, agresivnosti, siledžijstva,etc, etc..... Identiteta ima koliko hoćeš a kulture dok je ministar ne skuje ni za lek. Šta je nama falilo sa našim identitetima? Dok nema kulture sve je dozvoljeno jel tako?

crvena sonja

11. novembar 2017.

Pravo pitanje - Koliko smo spremni na toleranciju? Mislim da nam je prag tolerancije izuzetno nizak i da nismo spremni da cenimo i volimo, vec samo da kritikujemo i mrzimo. Nadam se da cemo se promeniti i naci zajednicki jezik, a to je bolji zivot u Srbiji.

Milisav

11. novembar 2017.

Kad se Aco pomiri sa istinom i Srbi će sa sobom.

NW

11. novembar 2017.

Autor je ovde zamenio uzrok i posledice. Acin poziv neistomišljenicima na saradnju kao i insistiranje na promeni kulturnog modela je krajnje fingiran i lažan , taman kao što je neiskren i njegov poziv na unutrašnji dijalog o Kosovu. I niko ko drži do sebe i ko se seća njegovog ponašanja za vreme prvog poluvremena njegove vladavine, neće i ne treba da se odazove takvim pozivima. Zato Aco Srbin sa razlogom kuka da srpska elita, sem retkih pojedinaca , sa njim neće pa neće...Činjenica je da espeesovskonaprdnjalkojulovska politička bulumenta svojim ponašanjem doprinose stvaranju psihotično-histerične atmosfere i vladavini bezakonja u društvju , koje ide na ruku raznoraznim sumanutim i opskurnim tipovima, što sve skupa ima za posledicu permanentni porast svakojakog kriminala u Srbiji. I to što se dešava sa decom nimalo nije slučajna pojava već proizvod i posledica sveopšte devastacije i urušavanja tradicionalnih vrednosti društva...

Milivoje Radaković

12. novembar 2017.

"U srBiji je od vlasti samo narod pokvareniji" Ako u Srbiji pravilo "kakav narod, takva vlast" nije na snazi, onda je to samo zato što je prethodno istina. Bez sumnje. Otuda naš "identitet" mimo svakog proseka...

Doktor

12. novembar 2017.

Base, nemoj da se brukas, bar ja to mogu da ti otvoreno kazem jer sa Acom Srbinom nema nikakve price i svaki covek koji drzi do sebe a ima bilo kakav dignitet ne zeli da ima posla sa tim covekom. Bravo za NW!

Vuja

12. novembar 2017.

Nemogu da se slozim sa ovim tekstom.

Filip

12. novembar 2017.

Rešio Basara da pod stare dane ponovo postane ambasador, pa uporno na sve načine pokušava ( i uspeva ) da opravda Acu srbina.

Mira Kings

12. novembar 2017.

Post ova I g. Base, obožavam da čitam vaše kolumne jer se slažem sa vašim vidjenjem stvarnosti u Srbiji. Naročito volim kad tu stvarnost zacinite klozetskim humorom pa vam predlažem da se osvrnete na jednu zanimljivu vest: u Indiji je izgradjeno 50 miliona klozeta da bi sprečili vršenje fizioloskih potreba po ulicama! Pokušali su polivanjem smrkovima sprečiti zagadjenje ulica ali bezuspešno pa su sad prešli na civilizovaniji način. Ima li tu neke simbolike i poredjenja sa Srbijom? Prosvetlite nas, please! Pozdrav iz Australije

Драган Пик-лон

13. novembar 2017.

Шјор Басара,ставили сте на знање вашу тезу-Требамо мељати Народ(грађане и рођаке),док власт може остати иста.Као шта има везе,бла,бла,трала ла...ла..ле!?Риба од главе смрди.Можда је у Пашалуку на води неки преседан???

Čitalac

15. novembar 2017.

Ovaj Basara je stvarno loš čovek,što se da videti po stilu i načinu pisanja.Njemu nije mesto u listu Danas.