Site name

ANUS i lampek

Preostaje mi još toliko prostora da vam poželim prijatan vikend uz savet da porazmislite o rečenici Žozefa de Mestra koja kaže: Rasulo jednog naroda najpre počinje rasulom njegovog jezika

Subota, dan za tešku reč - kulturu. Iako, kako juče rekoh, ANUS-ov Memorandum nisam čitao ...

20

Piše: Svetislav Basara

02. decembar 2017. 19:25

ANUS i lampek

... ovde-onde sam u štampi nailazio na poneki odlomak iz tog "nezavršenog dokumenta" i na osnovu pročitanog redovno zaključivao da u Memorandumu zacelo ne može pisati ništa što već nije bilo - samo malčice pismenije i uverljivije - napisano u famoznoj Knjizi o Milutinu, koja je sredinom osamdesetih bila pravi hit u vaskolikom srpstvu i koju su serbski komunisti, umesto da proglase za šund, proglasili "nacionalističkom", da bi posle dve-tri godine - kada je "s vrha" naređeno drugačije - i sami postali nacionalisti.

Knjigu o Milutinu takođe nisam čitao, ali sam je jednom zgodom prelistao u knjižari i to je prelistavanje potvrdilo moju osnovanu sumnju da je to gomila najofucanijih opštih srpskih mesta, kakvih se svako u ex-yu Srbiji, uključujući moju malenkost, od detinjstva naslušao po slavama i kafanskim dernecima. Da bi se mlađi cenjeni publikum obavestio šta piše u toj odi čemeru, ne mora posezati za Knjigom o Milutinu, jer sve to od reči do reči - mada u dosadnijoj i nepismenijoj formi - možete pročitati u svakodnevnim napisima patriotskih pjesnika i piskarala.

Ali ipak ukratko - đavo i tuđini (svih boja) se uortačili da urnišu Srbe i Srbiju i da ih, na pravdi Boga, proglase za jedine krivce za sve i svja, što će reći - savršeni recept za srljanje iz kataklizme u kataklizmu, za perverzno uživanje u porazima i profesionalizaciju gubitništva i ojađenosti. Takav pogled na grdno sudilište istorije oprostiv je književnom liku, Milutinu, koji pored lampeka bistri svetsku politiku (današnji Milutini to rade pred zadružnim prodavnicama), ali bi, naivno posmatrano, trebalo da bude neoprostiv "najumnijim srpskim glavama" okupljenim u ondašnjem ANUS-u, problem je bio u tome što u ANUS-u nisu bile okupljene najumnije, nego najalavije i najambicioznije srpske glave, od kojih mnoge vrlo sumnjive pismenosti, a neke čak i bez ikakvog dela.

Uzmimo primer. U društvo "srpskih besmrtnika" nikada, recimo, nije pripušten - jedva mu je dopušteno i da se u zemlju vrati - jedan Miloš Crnjanski, koji je, osim što je sam, ličnim naporima, srpski jezik izbavio od zuluma Vuka Karadžića (i naročito nastavljača njegovog dela), bio ličnost renesansne kulture i sjajan poznavalac istorije i njenih meandara i podzemnih tokova, nevidljivih za bratiju okupljenu oko lampeka i ANUS-a. Da počem imam karaktera, do unedogled bih mogao nabrajati gorostase srpskog duha koji su živote provodili na margini društva, a od kojih jedan - ovo nije vic - u akademiju nije primljen "zato što nema nogu, pa ne bi mogao da se penje stepeništem", kako je to postavila ondašnja ANUS-ova siva eminencija. Preostaje mi još toliko prostora da vam poželim prijatan vikend uz savet da porazmislite o rečenici Žozefa de Mestra koja kaže: Rasulo jednog naroda najpre počinje rasulom njegovog jezika.

povezane vesti

Ugao paralakse

15

Piše: Svetislav Basara

Rugoba šegačenja

10

Piše: Svetislav Basara

@KVAKA22

10

Piše: Svetislav Basara

komentari (20)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Furtula

02. decembar 2017.

Majmunoopisanije.

Kikić

02. decembar 2017.

Ja bih našu noviju istoriju nazvao "Od ANUS-a i lampeka do pimpeka".

Milić

02. decembar 2017.

Ti, Base, još imaš šanse da do nekle obogatiš srpski jezik i da ga bar u jednoj oblasti izbaviš od zuluma Vuka (Karadžića, ne Jeremića) tako što ćeš u isti da uneseš staroslovenske nazive za govno, klozet, sranje i pišanje.

Jelena Petrovic

02. decembar 2017.

Moguće da ste samo u kafani imali prilike da doživite opisano u Knjizi o Milutinu (zaista verujem da je tako). Ali ovde ste presli granicu obzira i ukusa i time uvredili sve one koji su lično doživeli sve ono o čemu odabrana elita samo bistri i bistri (da ne kažem nešto drugo, ma koliko prikladno bilo)... Znam da vas preosetljivi nervni sistem može da trpi pri čitanju sledeće rečenice, ali to nisu samo fraze: Uvdredili ste mnoge koji ne pamte dedu ili oca, jer su otisli u rat, ali zato pamte glad, znaju kako je ostaviti krv i znoj na njivi u borbi sa prirodom i državom, a opet živeti u skladu sa svojim principima (ma koliko naivnim), no za njega svetim, na sta vi pljujete i to na osnovu jednog prelistavanja. Cenim piskarala koja se obracaju i srpskom seljaku, a komunizma se ni ne secam, zamislite. Zašto ne iskoristiti priliku da se nahrani sujeta – viši umovi na osnovu kafanskog razgovora i prelistavanja mogu dopreti do suštine života, unizavajuci one koji zapravo taj život žive. E, ja sam rešila da mi je muka od naše elite i njenog praznog teoretisanja i ovo je zaista poslednja vaša kolumna koju čitam, a iskreno posle dva pasusa sam izgubila zelju da procitam do kraja. Ne zanima ljude rad na ličnom egu i problemima na tom polju, malo li takvih gledaju? Šund dobija nove oblike, a samo mu doprinosi snobizam naših pametnih govornika koji dobija sve više pljuvatorski stil usled frustracije koju neminovno svi osećamo. Uzme čovek novine da pročita nešto pametno, nabasa na Basaru, pa onda, u istom broju i na izvesnu Natašu Marković, gospođu koja misli da ovaj narod koji nema više ni za viršle u Matijeviću zanima priča o njenom povezivanju sa Simon de Bovoar i Sartnom u Cafe de Flore... Evo, opijeni smo kulturom i njenim moćima da iskaze svoju produhovljenost. Treba oduzeti ljudima pravo na smisao ako ne žive za tu kafu u ulici Sen Marten. Kako kaze Čvarkov Đorđe, glavni arhivator, sav sam se nakožio od noblesa i koncepta. Priča o seljačkoj Srbiji je out, ma i nek smo tako zaključili bistreći u nekoj birtiji, treba zakočiti iz respekta prema cegeru koji nas je, crevaroše, odhranio.

Skorpion47

02. decembar 2017.

Znaš li Bas šta bi rekao Igor Mandić na tvoju tvrdnju da nisi čitao Knjigu o Milutinu? Samo nepismeni nisu pročitali tu knjigu. Možda ti je smetao srpski jezik, Vukovo pismo, vidim da se i danas dičiš staroslovenskim, da žališ za njim. Pre neki dan sam ti rekao da jezik ostaviš Klajnu, a o Memorandumu treba pisati i govoriti kad bude zvanični dokument SANU. Ovako je to samo baljezganje o dokumentu koji niko nije napisao ni potpisao, izneo ga neki službenik UDBE ( možda i dopunio i dopričao ) iz SANU, a sad i ti o njemu. Posle Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka, sad i ti. Šta kažu tvoji iz Bajine Bašte? Ja mislim da oni to bolje znaju od tebe!.

Til

02. decembar 2017.

"Milutin", odlomak: Odo ja školi a tamo-šta da ti kažem. Učionica puna svršiti ljudi. iskupili se dabome, da nam učiteljkaže šta se ovo događa, zašto opet moramo u rat. I, kako ne otvoriste vrata, pogušićete se-velim ja. Prigrijalo sunce, letnji dan, bazde opanci i težina, znoj, oseća se na štalu i obore. Učitelj drži štapić i pokazuje Sarajevo. Čisto se raduje. I fali Mladobosance. Onis u učinili svoje, uzleteli se u nebo kao mučenici. Bacili bombe, kaže, ubili švapskog princa i njegovu ženu. Vasilije sedi i gleda me iskosa, ko veli: čuješ li uču kako prezvonja. Lasno je ubiti princa i jednu ženu, ama rat se ne dobiva ubijanjem prinčeva i žena-mislim se. Interesuje mene šta će sad da bude-misle li ostali Bosanci za tim Mladim Bosancima, oće li dići kaku bunu i ustanak? Nije nama do njinoga uzletanja u nebo ni do sad se u mučenicima nije oskudevalo. Nama, bogati, treba pomoć. Oće li oni uz nas protiv Švaba?-odmanem ja vako glavom. Nisu mi tu čista posla. Ne volim da se Bosanci na prazno junače, da ubijaju prinčeve i žene, a posle, guzicu u stranu pa naša seljačija danak da plaća, pa je l'''' tako? Ako si i Srbim i seljak, nisi stoka, ne voliš da te neko pravi ludim.

Milan

02. decembar 2017.

Ne razumem sta autor ima protiv jezicke i pravopisne reforme Karadzica? Pa zar ne bi trebalo knjizevni (danas standardni) jezik da bude jedan od dijalekata tog jezika, a ne nekakav konglomerat svega i svacega koji je narodu skroz nerazumljiv?

da li je neko cuo?

02. decembar 2017.

HAZU (Hrvatska Akademija Znanaosti i Umetnosti) javno osudila presude Haskog suda Hrvatima u slucaju gde jedan od njih izvrsio javno samoubistvo. ...

Cale

02. decembar 2017.

Predlažem, Base, da kao utuk na utuk napišeš Knjigu o Dragutinu, kojom ćeš da pobiješ sve činjenice iz Knjige o Milutinu.

Мiloš J. Kosovac

02. decembar 2017.

Udri brate Svetislave, rekao bi Vam Crnjanski i Konstantinović, i Vinaver i Rudolf Arčibald Rajs. No, i moj deda koji je ostavio ženu sa četvoro siročad, da bi izgubio život za „kralja i otažbinu“. Ista ta država nađe ubicu 1941. za njegovog tek stasalog sina, a drugog zarobiše Germani koje Milutini nisu stigli da ubiju u Prvo ratu, i odveli ga na prinudni rad. A čuj čuda, mi njegovi sinovi zahvalni smo što su Germani, tokom četiri godine rada, naučili ga što drugi niko u selu nije znao. A to je da je odnos prema radu kulturološka kategorija – što više i bolje radiš to više vrediš. No, ponovo dođe vreme da srpska držva, njene glavešine koji su čuli za Memoradnim ANUS-a i za Knjigu o Milutinu, pa nateraše Albance da ocu zapale kuću i pobiju rođake. Eno ih njih petoro raskomadani na slici ispred Skuštine. Dok su krivci za njihovu smrt u Skupštini i u zgrade kod Parka, pa još ga zovu Pionirski. A otac kao rudar duboko pod zemljom i zemljoradnjik kada grane sunce imao je najbolje prijatelje baš među Albance.

Čelac

02. decembar 2017.

Poštovani Svetislave, što da vam Knjigu o Milutinu prepričavaju razni sumnjivi tipovi? Nije opširna, a ima i dobrih delova. Kao što preporučujem i lično čitanje knjige "Jedan prilog za proučavanje srpskog nacionalnog karaktera" Slobodana Jovanovića, umesto Đorgovićevog "feljtona". Iznenadili bi se da se u mnogim bitnim stvarima razilaze ta pisana i "usmena" tradicija. pozdrav

Noah

02. decembar 2017.

"Knjiga o Milutinu" je za Srbe sa jeftinijim ulaznicama za svekoliku kompleksnost života. Pun ih je čabar, a ne da se nikako isprazniti.

Kumulativno

02. decembar 2017.

Iz knjige o Milutinu se vidi da je srpska nekultura veća od svih zapadnih kultura. I šta onda? Onda znači da Srbima pomoć nije potrebna dok ne usahnu kao nacija koju je izjela sopstvena naracija.

Milojca

02. decembar 2017.

Knjiga o Milutinu je daleko iza sebe ostavila srpsku istorijografiju. Po ponašanju potonjih Srba vidi se da u njoj skoro da nema fikcije sve sama sušta istina, bolna i neprebolna. E, takvi smo mi Srbi - zato nas i svrbi....

E sad

03. decembar 2017.

Kolikogod se Bas trudi da citiranjem dusekorisnog stiva Zozefa de Mestra prosvetli svoju zatucanu raju, isto toliko ako ne i gorljivije istoj raji brani da cita one ode cemeru kakve su Memorandum SANU i Knjiga o Milutinu, koje ni sam nije citao, ama je vec preventivnim prelistavanjem ukacio da bi raju nacisto zavele i ostavile da cami va vjeki vjekov pored lampeka i ispred prodavnica. E sad, najlepse je to sto Basara taj svoj titanski napor na zastiti svoje sirotinje raje od svakojakih posasti, zabluda i stramputica cini iz ciste ljubavi ili, narodski receno, altruizma, a on voli da kaze i za dzabe

Milutin

03. decembar 2017.

Zanemariću to da je Crnjanski bio dopisni član akademije, ali u SANU nije primljen zato što je bio Srpski nacionalista. Rasulo jednog naroda počinje njegovom dubokom podeljenošću, što je danas sa nama slučaj. Mnogi se stide svog porekla pa bi taj stid da prenesu i nas ostale. "Svak se rodi da po jednom umre čast i bruka žive dovijeka". Na sreću ili žalost Basarina bruka nit smrdi nit miriše, pa je po svemu sudeći osuđena da životari taman toliko, koliko je on spreman da je zapisuje.

Aleksandar

03. decembar 2017.

Ni sam nisam mogao da verujem, shodno godinama, kada sam prvi put doživeo tu pojavu, kako je moguće da "osrbljavanje" ide tako prizemnim tokovima.U mom slučaju, ''''90tih, to je bila samizdat kaseta lokalnog radnika u kiosku u jednom pomoravskim selu, koji je dočekao da izbruhne šta ga je tištilo svih godina koliko su socijal-komunisti zabranjivali nacionalizam.A tištilo ga je što "6 vekova prođe od kosovskog boja" i uopšte one krilatice koje zauzimaju prostor u mozgu a ne pomažu mu.Gadilo mi se onda, gadi mi se i sada. I totalno sam sklon tvrdnji da 90% figura od navodnog značaja u institucijama(što "svetije" to više-vojska, SANU,doktori,profesori,popovi,vlada), za koje plaćamo porez(a eto, SPC ga ne plaća), imali- ne imali bradu, šetaju onu treću ,poslovičnu. Tercirah autoru jer sam saglasan da su te vrste autoriteta na svojim pozicijama više zbog političkog saglasja nego svog rada i dostignuća. P.S. Šta bi sa onim da "kultur-kolumna" ide ponedeljkom? Jel bio demanti , ili se onda samo džaba habala tastatura?

Demos

03. decembar 2017.

Vrlo razočaravajući tekst g. Basare. U redu je imati svoje mišljenje i isto javno izražavati (na žalost, danas je to retka pojava, mislim mišljenje, ne izražavanje) ali, u svemu tome trebalo bi imati na umu neke osnovne činjenice i/ili, barem, malo dobrog ukusa. Naime, nisam siguran kako tumačiti tekst; kao neinformisanost (malo verovatno), neke skrivene namere i motivi autora ili kao neonovinarski senzacionalističko nekritičko pljuvanje pobsvemu i svačemu, kako bi se čitalac "navukao da pritisne link". Banalizme, poput izvrtanja akronima najprestižnije akademske organizacije zemlje ne bih ni komentarisao. O mitskom manifestu SANU, teško mi je da poverujem da g. Basara ne zna celu priču i ipak pominje to kao činjenicu. Šta tek reći za Vuka. Nije mi jasno da li je to nekakav nastavak ondašnjih crkvenih napada zbog uvodjenja latiničnog slova "j", kao pokušaja "latinizacije" srpske crkve, ili g. Basara misli da bi bilo bolje da se preorjentišemo na slavenoserbski (ne staroslovenski odnosno srpskoslovenski), inače derivat ruskog i starosrpskog koji su koristili u 18. i 19. veku, naročito u Vojvodini i ostalim srpskim dijasporama u Austrougarskoj monarhiji. Na stranu što je u Srbiji tada bilo pismenih da ih izbrojiš na prste. Znači li to da Vukov "udruženi zločinački poduhvat" opismenjavanja naroda, koji su inače prihvatili svi umni ljudi toga doba, treba odbaciti i vratiti se u stanje opšte nepismenosti (sudeći ptema stanju školstva ubrzano se radi na tome), uprkos tome što se i Vi i ja svakodnevno koristimo njegovim radom? Smešno, zar ne?

Neso76

04. decembar 2017.

Neko ko je glumio u "Ljubav i mržnja"i kopira uzalud nedostižnog i lucidnog Miodraga Bulatovića treba onu našu Podrinsku bujadku da izvuče ,pa da deli lekcije o Danku Popoviću,Vuku Karadziću.Razumećemo se mi iako iz istog podneblja i analfabete smo obojica :D

Zivcana

04. decembar 2017.

Predstavnici moderne, a pogotovo tvorci knjizevnog pravca poznatog kao šeretizam, mogu samo da sanjanju tiraz jednog Milutina. Nazalost, zadesila je te naše moderniste teška sudbina da zive u zemlji gde biomasa ne čita u originalu Zozefa de Mestra kao sto to radi sav normalan svet vec vise preferira Informer. Eto, pre neki dan dok sam cepila pivce sa ortacima pred samiškom, onako nonšalantno pomenem kako baš izcitavam de Mestrovu kritiku filosofije Fransisa Bekona. Stvarno ostavlja mocan utisak. Ortaci zanemeli od respekta. Niko ništa da bekne na tu temu. A sada da se vratim na SANU. Pretpostavljam da se Basara razume i u tehniku preciznog merenja, gradnju mostova, arheologiju, slikarstvo, itd. kada je onako dzumle zapljunuo i akademike Petra Miljanica, Nikolu Hajdina, Dragoslava Srejovica, Ljubicu Sokic, i mnoge druge. Ili se pljuca odnosila samo na one iz njegovog faha: pisce, lingviste i istoricare, ili, da suzim jos malo, samo na one koji su se u Klubu knjizevnika sroljavali iz kulturne vertikale u kafansku horizontalu pred Basarinim bistrim okom dok je sedeo u uglu i ispijao limunadu na slamcicu. I na kraju, zna li neko kako se u psihijatriji naziva opsednutost izmetom i anusom? Ima li leka tome?