Fali novi Franc 1

Država se suše seti tek kad popuca svaki pedalj obradive zemlje. Tako je bilo 2000, 2003, 2012. tako i danas.

Skoro pa svake prestupne. U međuvremenu ne pomaže ni statistika koja kaže da smo među najgorima u Evropi kada se radi o tome koliko zemlje navodnjavamo. Od 4,6 miliona hektara obradive površine, više od 3,5 miliona bi moglo da se navodnjava. A navodnjava se nekih 100.000 hektara. Tek neki sitan procenat u odnosu na 17 do 20 odsto koliko se procenjuje da je zemlje pod zalivnim sistemima u razvijenim zemljama Evrope.

Svaka nova vlada, svaki novi ministar od 2000. naovamo pun je priča i najava, od kojih na kraju ne bude ništa. Suša je 2012. naterala Vladu da se pozabavi traženjem strateškog partnera. Pronađen je u Abu Dabiju, a uz mnoštvo drugih stvari, obećan je i povoljan kredit, nekih 100 miliona evra isključivo za sisteme za navodnjavanje. Ugovor je sa Emiraćanima potpisan 2014, a tri godine posle potpisivanja još se ne zna šta je urađeno sa tim kreditom. U stvari, suša je i ovog puta naterala vlasti da ga se sete. Tako je ovih dana ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio za „polovinu avgusta“ početak izgradnje 11 sistema za navodnjavanje koji bi trebalo da pokriju nekih 30.000 hektara zemlje u Vojvodini. U Vojvodini, u kojoj je za vreme Franca Jozefa još krajem 18. veka za devet godina iskopan i pušten u rad kanal Dunav – Tisa – Dunav, dug 100 kilometara. Napravljen tako da može da odvodnjava milion hektara oranica, a navodnjava bar pola miliona hektara. Iz DTD se danas navodnjava ne više od 40.000 hektara vojvođanske zemlje. Zapušten je i pun mulja.

Kad se završe projekti po Vojvodini, kaže Nedimović, kreće da se radi na sistemima između Save i Drine, sledeće godine u planu je Čačak, Smederevo, Aleksinac. Ako ćemo prema prethodnim iskustvima, ova višefazna akcija o kojoj ministar priča mogla bi da nestane već sa prvom septembarskom kišom. Kad se suša zaboravi. Kao što je, oni koji prate dobro znaju, svojevremeno nestao i kredit Svetske banke od 800 miliona dolara koji nismo uspeli da povučemo, pa je ugašen. Stručnjaka nam kažu ne nedostaje, fale nam neki novi Franc Jozefi, koji će da izguraju ideju, sprovedu je u delo. Da više rade, a manje najavljuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari