Kad jaganjci utihnu 1

Seća li se iko izjave onda premijera, sada predsednika Aleksandra Vučića s jeseni 2013. kako bi „realizacijom poslova s kompanijom Mubadala za pet godina bio zbrisan spoljnotrgovinski deficit zemlje“.

Kako bi ulaganje četiri milijarde evra u fabriku čipova bilo „spasonosno rešenje“ za Srbiju. Eto, baš te četiri milijarde evra su nam zafalile krajem prošle godine da taj spoljnotrgovinski deficit anuliramo, i da nam čak pretekne koji milion. Da je samo Mubadala došla, da su samo investitori iz UEA pohrlili da baš ovde prave ultramoderne super čipove. Ali nisu. Nisu, a bilo je najavljivano na sva usta pre nekoliko godina Emiraćani uložili ni 200 miliona evra u poljoprivredu, u sisteme za navodnjavanje. Valjda se ne bismo ove godine toliko mučili sa sušom da jesu. Trebalo je da Al Dahra preuzme nekih osam poljoprivrednih kombinata, bilo je najavljeno, da preporodi domaći agrar. Godinama posle – Al Dahra i dalje samo najavljuje, kao proletos, kako želi da ulaže u Srbiju.

Istorija se ponavlja, a učenici utabanim stazama učiteljevim nastavljaju sa pompeznim najavama od kojih na kraju ne bude ništa. Poslednji primer je najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića u maju ove godine kako su stigle dozvole za izvoz u Kinu i kako počinjemo sa jagnjetinom, a do kraja godine i sa ostalim mesom, suvim šljivama, mlekom. Tako je, prema najavama, izvoz prvih 3.000 komada jagnjadi trebalo da bude realizovan do kraja jula. Međutim, cvrc, ništa od toga – nijedno jagnje u prvih sedam meseci nije otišlo za Kinu. Ni ovca. Niti bilo koja druga životinja.

Možda je zapelo oko neke papirologije, kako to kod nas zna da bude, ali ćutanje resornog Ministarstva na ovu temu samo potkrepljuje prvu pomisao da je ovo još jedno „obećanje, ludom radovanje“ kojim nas država godinama obasipa. Konstantno smo pod predizbornom paljbom potpisivanja ugovora, memoranduma, sporazuma, intenziviranja saradnji koje spašavaju Srbiju. Demagogija kojoj ni početak ni kraj ne možeš da uhvatiš. A činjenice ostaju. Deficit nije zbrisan. Mubadala nije došla, a jagnjad nisu ni krenula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari