Pao gazda 1

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno se sastao sa hrvatskom koleginicom Kolindom Grabar Kitarović, a razgovoru je prisustvovao i generalni direktor Sberbanke Herman Graf.

Kako prenose zagrebački mediji, nakon što se priča okrenula ka Agrokoru, prvi čovek Sberbanke rekao je Putinu da banka zarađuje 12 do 13 milijardi evra godišnje.

„Koja škrtica, a problem mu je jedna milijarda“, rekao je na to Putin, smejući se.

Da li je hrvatska predsednica u tom trenutku pomislila da će najveća ruska banka stvarno oprostiti 1,1 milijardu evra Agrokoru ili je naslutila da se Putin s njom pomalo i šali, novine nisu prenele, ali su po svemu sudeći sa sastanka svi izašli zadovoljni, a Ivica Todorić se zatim našao na međunarodnoj poternici.

Prethodno su, slučajno ali zgodno, hrvatski policajci pohapsili sve Agrokorove direktore iz starog vremena, pa je Kitarović sa povoljnim vestima otišla u Moskvu pred Putina i Grafa. Zatim su svi pušteni. Sam Todorić ni nije dostupan hrvatskim organima gonjenja, pošto je, kako se samo sumnja, pobegao u London, gde bi ga sada mogao potražiti Skotland jard. Nagađa se i da je dolazio u Srbiju, da je čak odseo u jednoj od kuća kolege Miroslava Miškovića, pa čak i da je u Engleskoj smešten u nekoj od njegovih nekretnina. Ništa od toga nije potvrđeno.

Kada je tačno iščezla ljubav između najvećeg hrvatskog tajkuna i njihove Vlade nije sasvim jasno, ali se da naslutiti da je kraj došao pre nekih mesec dana, pošto je tada Todorić otkrio talenat za pisanje bloga, preko kojeg od tog trenutka skoro svakodnevno sipa optužbe na račun Anta Ramljaka, Plenkovića i cele vladajuće ekipe. Očito je već tada doznao da je Vlada prelomila da potpuno raskrsti s njim i preseli ga, bar nakratko, iz Kulmerovih dvora u zatvorsku ćeliju. Odluka s kojom se on, izgleda, baš i ne slaže.

Kao jedini kojem je određen pritvor od 30 dana, Todorić sada tvrdi da je Leks Agrokor napisan kako bi se njemu uzela firma i on bio uništen. Zaboravlja pritom da je on sam zatražio aktivaciju ovog zakona te da bi bez toga Sberbanka već odavno rasprodala delove njegove firme da naplati onu milijardu. Leks Agrokor je bio čist prodor tajkunske moći u centar državne vlasti. Ali je onda država preuzela kontrolu nad tajkunom. Sa Agrokorom u svojim rukama, sa otkrićem proneverenih miliona, uz medijsko komadanje Ivice Todorića, i s Vladom na sve klimavijim nogama, Plenković je zaključio da ima suviše malo razloga da i dalje drži Todorića na površini.

Tako je gazda pao.

Sada mu ostaju dve mogućnosti: ili će ostati osramoćeni londonski izgnanik ili će sleteti na zagrebački aerodrom koji nosi ime njegovog prijatelja Franje Tuđmana. Odatle put vodi u Remetinec, zatvor u kojem je pre pola veka završio drugi čovek bitan Ivici Todoriću. Njegov otac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari