Stara poslovica kaže „Doručak ne daj nikome, ručak podeli sa prijateljima, a večeru daj neprijatelju“. Naime, za doručak slobodno možemo reći da je najbitniji obrok i predstavlja preduslov za dobar početak dana. Pravilan i dobro izbalansiran doručak može značiti i bolje rezultate na poslu. Važnost doručka treba češće spominjati, jednostavno iz tog razloga što statistike pokazuju da preko 50 odsto ljudi uopšte ne doručkuje.
Kada se preskoči doručak, neizbežan je umor u toku dana, jer vašem mozgu i telu nestane energije za pravilno funkcionisanje. Obično osobe koje preskaču doručak umesto jela piju kafu, puše ili konzumiraju neki slatkiš. To može na kratko odložiti glad ili potrebu za hranom, ali nije pametan izbor. Obično nepravilan doručak sa sobom povlači i prejedanje za ručak, što je takođe nepravilno.
Dobar doručak uključuje mlečne proizvode, kao odličan izvor proteina i kalcijuma, integralna peciva i pahuljice, kao kompleksan izvor ugljenih hidrata. Pored ovih namirnica, ujutru je poželjno jesti voće i povrće zbog vitamina i minerala. Čest izgovor ljudi koji ne doručkuju je nedostatak vremena za pripremu obroka i žurba. Međutim, kvalitetan i zdrav doručak se može napraviti za samo nekoliko minuta.
Pred vama je nekoliko jakih razloga zašto ne treba izbegavati doručak.
1. Doručak vam pomaže da smršate.
Naime, postoje naučni dokazi, prema kojima je redovno doručkovanje povezano sa dugoročnim očuvanjem vitke linije i smanjenjem težine. Ako redovno doručkujete na taj način stimulišete metabolizam, jer telu šaljete signale da može slobodno da troši „gorivo“. Ako preskačete doručak, telo se prebacuje na takozvanu „štednju“, što znači da troši manje kalorija.
2. Preskakanje doručka goji
Istraživanja su pokazala kako osobe svih uzrasta koje preskaču doručak imaju veće sklonosti gojenju i veći indeks telesne mase.
3. Preskakanjem doručka teže zadovoljavate nutricionističke potrebe
Nutricionisti tvrde da odrasle osobe treba u dnevno da unose pet porcija voća ili povrća, tri hleba ili žitarica, dve mleka i mlečnih proizvoda, kao i dve porcije mesnih ili ribljih proizvoda. Ako preskočite doručak, teže ćete sve oko uklopiti u dva glavna obroka, koja su vam preostala.
4. Prija i kada niste gladni
Priznajemo, ponekad je ujutru i sama pomisao da bi nešto sem kafe i soka unesete u sebe mučna, ali na sreću postoje i tečni doručci. S njima lagano privikavajte organizam na jutarnji unos hrane.
5. Imaćete više energije
Hrana je glavni izvor energije za čoveka, pa ako organizam već ujutru opskrbite energijom, bićete živahniji i poletniji ceo dan.
6. Manje su šanse da ćete varati na dijeti
Ako ne doručkujete, telo će „pregladneti“, te ćete imati veću potrebu za grickalicama i natrpavanjem prilikom ručka ili večere.
7. Hrana za mozak
Doručak mozak snabdeva energijom, te ćete imati više energije za radne zadatke pred vama i bolje ćete ih rešavati.
8. Dajete dobar primer svojoj deci
Jedite doručak pred decom i na taj način im budite dobar primer. Neka vam doručak postane porodična navika.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.