Site name

Da li smo posle zahteva tužilaštva bliži odgovoru ko je i po čijem nalogu rušio u Hercegovačkoj

Savamala klizi ka zastarevanju

Mesec dana nakon nakon što je slučaj noćnog rušenja objekata u naselju Savamala prešao u Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu, javnost je dobila prve informacije o toku istrage.

8

Piše: V. Jeremić

Beograd 12. avgust 2017. 18:00

Foto: Milorad Đurović

Tužilaštvo je od policije zatražilo da identifikuje maskirane počinioce, utvrdi šta su u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine preduzeli nadležni organi, ali i ispita svoju ulogu u celom slučaju. I dok u tužilaštvu čekaju da im policija dostavi tražene podatke, sagovornici Danasa tvrde da slučaj Savamala polako klizi ka zastarevanju.

- Slučaj rušenja u Savamali je bio u Višem tužilaštvu duže od godinu dana i ništa od navedenog nisu saznali. Sada mi ovaj zahtev Prvog osnovnog tužilaštva deluje kao da oklevaju i da je cilj da se sve prolongira. Uostalom, prekvalifikacija krivičnih dela za koje se sumnjiče počinioci mi govori da se ide na zastarevanje slučaja, kaže za Danas bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević.

U saopštenju koje je objavilo Prvo osnovno tužilaštvo, od policije se traži utvrđivanje identiteta N. N. izvršilaca krivičnog dela učestvovanje u grupi koja je izvršila krivično delo u sticaju sa krivičnim delom protivpravno lišenje slobode. Za učestvovanje u grupi koja izvrši krivično delo zaprećena je kazna zatvora od tri meseca do pet godina. Vođa grupe može u zatvor od jedne do osam godina. Za krivično delo protivpravno lišenje slobode zakon predviđa kaznu do tri godine.

Za Zorana Ivoševića politička pozadina rušenja u Savamali je pokazatelj pravca u kojem će ići istraga.

- Slučaj Savamala je motivisan politikom, a tužilaštvo je pod kontrolom izvršne vlasti. U Srbiji imamo mnogo primera koji potvrđuju da postupci u koje je umešana politika na kraju zastare. Sa prebacivanjem predmeta iz višeg u niže tužilaštvo, smanjuje se i rok koji je potreban da slučaj zastari, navodi Ivošević. Prema njegovim rečima, rad tužilaštva bi znatno ubrzao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iz čijih javnih nastupa je evidentno da zna ko su počinioci.

Nakon što MUP po zahtevima dostavi tužilaštvu izveštaj, oni će, kako se navodi u saopštenju, odlučiti o daljim koracima, o čemu će javnost biti upoznata. I za Marka Aksentijevića iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd postupak tužilaštva je "igrokaz razvlačenja".

- Da ne znamo gde živimo zapitali bi se šta je uopšte utvrđeno u dosadašnjem postupku. Ako se ne zna ko je i iz kojih pobuda organizovao celu akciju, u sklopu koje ni sama policija nije reagovala na pozive građana u pomoć, kako je onda Više tužilaštvo zaključilo da ceo slučaj nije iz njihove nadležnosti? Ali kako znamo gde živimo, jasno je da je po sredi jedan igrokaz razvlačenja koji za cilj ima da u građanima ubije ideje pravde i jednakosti, odnosno bilo kakav trud na tome da živimo u boljem društvu. Mi na to ne smemo pristati već u našoj borbi moramo biti odlučniji, navodi Aksentijević.

Podsetimo, u noći između 24. i 25. aprila prošle godine grupa maskiranih osoba je bagerima blokirala Hercegovačku ulicu u beogradskom naselju Savamala i porušila objekte koji se u njoj nalaze. Slučajne prolaznike i radnike obezbeđenja su vezali i oduzeli im telefone. Policija je odbijala da tu noć izađe na lice mesta i građane je upućivala na Komunalnu policiju.

Slučaj Savamala se više od godinu dana nalazio u Višem javnom tužilaštvu koje je nedavno saopštilo da nije nadležno da po njemu postupa. Predmet je ustupljen Prvom osnovnom tužilaštvu gde se i dalje nalazi u predistražnoj fazi.

povezane vesti

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Bogdan

12. avgust 2017.

Kad predsjednik drzave laze javno gotovo svakodnevno zasto nebi mogli i njegovi sledbenici.To je sad nacin zivota.

Драган Пик-лон

12. avgust 2017.

Кад се дигне кука и мотика,лажови ће за тренутак рећи истину.Биће им касно.Случај Савамала неће никад застарити у срцима људи који цене правду,демократију и мале бизнисмене који су носили сиромашну Србију напред.Онда дођоше хипокритски снобови и све то дефинисаше са-"то су само две шупе"!Ето докле стигосмо,да ће им ускоро и КиМ-ја бити непотребна "Шупа"!?!

Gile

12. avgust 2017.

Slucaj SAVAMALA nece zastariti, resenje ce se naci

Čeka ga svakako sud

12. avgust 2017.

"Zastareva"? Samo trenutno, jer je počinioc uništio institucije koje ovo treba da procesuiraju. I kao što se u istočnjačkoj poslovici kaže da ništa nije naše, ni kuća, ni imanje, ni žena ni deca, već da su naša samo dela, dobra ili loša. Od ovog svog dela Vučić jednostsvno ne može da pobegne. Njega čeka sud, a šta on trenutno umišlja to uopšte nije bitno.

ivanjan

12. avgust 2017.

Slucaj SAVAMALA nadam se da nece zastariti, resenje ce se naci.

Pristojno Kitnjast

13. avgust 2017.

Ne klizi Savamala,mi stojimo u mestu,mnooogi predmeti u ''''''''fijoci''''''''dok nekom konto vrtoglavo raste.

Grubac Radmilo

13. avgust 2017.

Pripazite na Vase kuce dragi sugradjani. Gamad ima veliki apetit. Inace, bageri i traktori su se sami aktivirali pri rusenju. Radite za bedu sugradjani, jos uvek Vas treniraju Sloba, Mira i familije a Vi jos uvek glasate za njih. Samo napred, zastarece i ovaj slucaj, sami smo krivi moji sugradjani.

Празилук земља!

16. avgust 2017.

Rešenje će javno saopštiti AV, po isteku zadnjeg mandata:"Ja sam srušio!Pa šta!Smenite me!"