Site name

Uskoro zakon o kvalifikacijama

Radna grupa ministra prosvete radi na izradi nacrta Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija u Srbiji (NOKS) kojim treba da se formira registar kvalifikacija na osnovu koga će obrazovne institucije menjati svoje nastavne programe, rečeno je danas na prvoj sednici Međuministarske radne grupe za uspostavljanje i implementaciju NOKS.

1

Piše: Fonet

Beograd 13. septembar 2017. 16:08

Foto: Fonet/Aleksandar Barda

Pomoćnik ministra prosvete Vesna Mandić je rekla na sednici da je prvi nacrt tog zakona gotov i da će uskoro biti predstavljen. Ona je rekla da se na nacionalnom okviru radilo u proteklih 10 godina uglavnom u okviru projektnih inicijativa, dodajući da je u radnu grupu sada uključena 21 institucija jer ministarstvo prosvete ne može samo da završi taj posao.

Radna grupa će raditi i na nacionalnom akcionom planu koji treba da jasno definiše uloge svih institucija, rekla je ona.

Mandić je upozorila na neusklađenost ponude i potražnje na tržištu radne snage i kao prioritetni zadatak naveča razvijanje akcionog plana kao glavnog nacionalnog dokumenta.

Štefan Hudolin iz delegacije Evropske unije u Srbiji je rekao da je EU uložila 25 miliona evra u modernizaciju obrazovnog sistema u Srbiji.

EU je u saradnji sa Srbijom definisala ključne prioritete koje će podržati, rekao je on navodeći da su to usvajanje zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija, uspostavljanje sektorskih veća, izradu profila radi sticanja uvida u stanje u odredjenim sektorima i povezivanje tih informacija sa razvojem kvalifikacija, politikom upisa i razvojem mreže obrazovnih ustanova kao i razvoj koncepta socijalnog partnerstva.

Ovo je ključni trenutak za približavanje sistema obrazovanja i tržište rada, rekao je Hudelin.  

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Kalča

14. septembar 2017.

Dualno, samo dualno. Napred ka robovlasničkom radu na osnovu oskudnog, nekritičkog, za kapital podobnog, znanja. Survavamo se opasno ka zlu primitivne i bezdušne eksploatacije, a što je Engels odavno, odavno (1845) objasnio u svojoj knjizi „Položaj radničke klase u Engleskoj“. Tragično , očajno.