Site name

Ministar policije okleva da imenuje predstavnike javnosti u Komisiji za rešavanje pritužbi u sedištu MUP-a

Stefanović ne pušta Milenović u policiju

* Ninić: Zaštitnik građana bi morao da reaguje. Ovo je klasičan slučaj kršenja principa dobre uprave

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović još uvek nije imenovao predstavnike javnosti u Komisiju za rešavanje pritužbi MUP-a, iako je prošlo više od mesec dana od kako mu je Vladina Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom predložila spisak kandidata.

10

Piše: V. Jeremić

Beograd 14. novembar 2017. 17:00

Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Iako ministar formalno nije ograničen vremenskim rokom, njegovo oklevanje da imenuje predstavnike javnosti može da ima veze sa činjenicom da se na listi kandidata prvo nailazi na ime Miroslave Milenović, zamenice predsednika pokreta Dosta je bilo.

Ivan Ninić, direktor Centra za vladavinu prava, nevladine organizacije koja je Miroslavu Milenović prijavila na konkurs, kaže da odbijanje ministra Stefanovića da imenuje članove komisije zahteva intervenciju Zaštitnika građana.

- Ovo je klasičan slučaj kršenja principa dobre uprave. Nema logike da ministar ne imenuje predstavnike komisije. Radi se o jednostavnoj upravnoj proceduri u kojoj ministar samo treba da donese deklarativan akt kojim potvrđuje odluku Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom - navodi Ninić.

Zaštitnik građana bi, ističe on, morao da reaguje, bilo po prijavi, bilo po službenoj dužnosti.

- Predložiću Miroslavi Milenović kada se vrati iz inostranstva, a ubeđen sam da će ona prihvatiti, da podnesemo prijavu ombudsmanu da proveri zakonitost rada MUP-a. Nedopustivo je da ministar Stefanović ne donosi odluku, tim pre što on nema uporište u zakonu da je revidira - kaže Ninić.

To što ministra formalno ne ograničavaju rokovi, za Ninića ne predstavlja validan argument.

- Ako tako posmatramo stvari, ministar onda uopšte i ne mora da imenuje članove Komisije za rešavanje pritužbi MUP-a. Vodeći se duhom Zakona o policiji, ministar bi morao da imenuje članove pre nego što njihovim prethodnicima isteknu mandati - smatra on.

Podsetimo, Zakon o policiji obavezuje ministra unutrašnjih poslova da iz civilnog sektora odabere pet osoba koje će u naredne četiri godine biti članovi Komisije za rešavanje pritužbi u sedištu MUP-a. Prilikom odabira, ministar mora da se vodi konkursom koji je sprovela vladina Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom.

Na konkursu je, zahvaljujući bogatom iskustvu rada na projektima borbe protiv korupcije i pranja novca, ubedljivo prva bila zamenica predsednika pokreta Dosta je bilo i bivša članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović.

Prema zakonu, Komisija za rešavanje pritužbi MUP-a postupa u tročlanim većima, a osim predstavnika iz nevladinog sektora u veću su i član koga imenuje Direkcija policije i predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova. Članovi komisije imenuju se na period od četiri godine, a odlučuje se većinom glasova.

Pravo na pritužbu

Prema Zakonu o policiji, pritužbu na rad policije može podneti svako ko smatra da su mu postupanjem ili propuštanjem postupanja policajca povređena ljudska i manjinska prava i slobode, u roku od 30 dana od dana kada se pritužena radnja dogodila. Pritužba može da se podnese i na rad Ministarstva unutrašnjih poslova. Ukoliko pritužba sadrži elemente krivičnog dela, o pritužbi se obaveštava tužilac, Sektor unutrašnje kontrole i rukovodilac jedinice u kojoj radi osoba na koju se pritužba odnosi. Ukoliko pritužba sadrži elemente povrede službene dužnosti, protiv policajca na koju se odnosi se pokreće disciplinski postupak.

povezane vesti

komentari (10)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

zabrinut

14. novembar 2017.

Pa ljudi,ceka da mu kaze AV ali on sada nema vremena jer svi hoce da ga ruse.

Daca81

14. novembar 2017.

Lepo pise da ministar nije vremenski ogranicen, prema tome, ne vidim razlog zbog cega bi to zastitnik gradjana morao da reaguje.

Petra Ivanovic

14. novembar 2017.

Kada se vrati iz inostranstva, sa instrukcijama.... Ljudi u policiju se ne pusta svako,da li je nad ovom zenom izvrsena bezbedonosna provera? Da li je ona strucna i kvalifikovana za tu poziciju?

Teška odluka

15. novembar 2017.

Dobio je spisak pa verovatno treba vremena da pročita svaku biografiju !

mad mom

15. novembar 2017.

@Petra Ivanovic: kvalifikovana je na kvadrat, zato Nesa i nece da je pusti u policiju. Ti bi vise trebalo da brines sta ces kada ostanes bez sendvica i nezasluzenog mesta koje ce nekom biti radno.

Igor

15. novembar 2017.

Valjda mora prvo da proveri njen doktorat.

Prometej

15. novembar 2017.

@ tzv. Petra Ivanovic Nije srednji vek, instrukcije se mogu dobiti i preko fiksnog i preko mobilnog telefona, računara... U tekstu, sa zvukom ili sa zvukom i pokretnim slikama. Mnogo ste propustili napredak komunikacionih tehnologija u poslednjih stotinak godina. Možda je na putovanju samo turistički jer nije isto šetati Kopenhagenom, Parizom, Buenos Airesom i iste gledati na slikama. A dok nam je država korumpirana, većina građana će moći samo da gleda, ako ima da plati struju i internet.

boljševik

15. novembar 2017.

@Petra Ivanovic- Dobro je znati da ste Vi i dr Nebojša iz Beograda više nego kvalifikovani, verni, odani i pogani botovi.

ana

15. novembar 2017.

Stefanovic ce imenovati predstavnike komisije.

Marko

15. novembar 2017.

Zamislite argumentovanu raspravu Milenovicke i Stefanovica. Slina bi se brukao vise nego kada je branio Ikarbus Mercedes. Botovi, mogli biste da sjasete malo sa komentara, cuj da li zena ima kvalifikacije?? Znaci da nisu ni procitali clanak.