Site name

Brojna reagovanja na odluku američke administracije da ne pruži gostoprimstvo načelniku Generalštaba Vojske Srbije

Uskraćivanje vize Dikoviću bez uticaja na odnose sa SAD

Odluka administracije Sjedinjenih Američkih Država da načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću ne izda vizu neće uticati na međusobne odnose dve zemlje, ocenjuju sagovornici Danasa.

7

Piše: K. Živanović

Beograd 12. januar 2018. 18:00

Uskraćivanje vize Dikoviću bez uticaja na odnose sa SAD

Foto: Fonet/MOD

Izvršni direktor Atlantskog saveta Vlade Radulović ocenjuje za Danas da situacija oko neizdavanja vize Dikoviću jeste neuobičajena, ali da vojni odnosi dve zemlje nikako ne mogu biti svedeni na personalizovane nivoe.

- Pogoršati odnose zbog jednog čoveka nije dobro, makar on bio načelnik Generalštaba. Amerikanci sigurno imaju jake razloge zbog kojih su odbili da izdaju vizu Dikoviću i na američkoj ambasadi je da ih obrazloži. Međutim, moguće je i da razloge nikada nećemo saznati, ali to ne bi smelo da utiče na odnose dve zemlje - ističe Radulović.

Sličnog mišljenja je i penzionisani general i predsednik Odbora za odbranu i bezbednost DS Sreto Malinović. On za naš list kaže da odluka da se generalu Dikoviću ne izda američka viza neće uticati na međusobne odnose dve zemlje.

- Navodni razlog za neizdavanje vize zbog toga što je prisustvovao rusko-beloruskoj vojnoj vežbi u septembru prošle godine je totalni nonsens. Razlozi su mnogo dublji. Verujem da je to zbog tvrdnji Fonda za humanitarno pravo da je Ljubiša Diković odgovoran za ratne zločine na Kosovu i u BiH. Takođe, i njegova pasivnost u situacijama kada je trebalo da reaguje, a nije, poput poplava ili slučaja "Helikopter" - kaže Malinović. On dodaje da su Dikovića njegovi pretpostavljeni tada ponižavali, što će i nastaviti kada Diković ode u penziju "ove godine, ili za dve, ukoliko mu produže mandat".

Sa druge strane, ministar odbrane Aleksandar Vulin, sa velikim nestrpljenjem čeka odgovor na pitanje kako je moguće i zašto je generalu Dikoviću uskraćena viza za putovanje koje su tražili američki domaćini, a ne putovanje koje je tražio on ili Vojska Srbije.

- Ništa u biografiji generala Dikovića, u njegovom ratnom putu, u njegovom životu ne može i nije razlog da ne dobije vizu za putovanje za SAD. Mi nismo dobili zvanično objašnjenje zašto je to tako, tražili smo ga i tražićemo ga ponovo - istakao je Vulin. On je ocenio da je takva odluka loša za vojne odnose dve zemlje, da ne doprinosi našoj saradnji i ostavlja loš trag i da se boji "da će ova odluka i dalje izazivati loše i negativne posledice". Ipak, sagovornici Danasa smatraju da je izjava ministra Vulina ishitrena, neutemeljena i populistička, kao i da je namenjena glasačima u Srbiji.

Diković: Nisam ni naredio, a ni počinio zločine

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković negirao je juče da je počinio ili naredio bilo koji zločin za vreme rata na Kosovu i istakao da je, naprotiv, sve učinio da do njih ne dođe. On je tokom posete Spomen-sobi kosmetskim žrtvama rekao da nijedno naređenje nije dobio koje bi na bilo koji način usmeravalo da se čini nešto nečovečno prema civilima na prostoru Kosova, jer je, naprotiv, u svakoj odluci stajalo "da se postupa humano i u skladu sa običajima rata".

Vojni sindikat traži odgovornost Dikovića

Vojni sindikat Srbije zatražio je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao pretpostavljenog načelniku Generalštaba, kao i od vojnodisciplinskog tužioca, da protiv načelnika GŠ VS Ljubiše Dikovića pokrenu postupak za raspravljanje njegove vojnodnodisciplinske odgovornosti, jer je 11. januara ove godine, a i ranije, počinio više disciplinskih prestupa. General Diković je juče, prilikom obilaska jedinica u Sremskoj Mitrovici, pred više generala, visokih oficira i podoficira, na najgrublji način vređao jednog starešinu Vojske Srbije, nazivajući ga najpogrdnijim i uvredljivim imenima i obraćajući mu se sa ti, navodi se u saopštenju Vojnog sindikata i dodaje da će sindikat sagledati osnovanost za podnošenje i krivične prijave protiv generala Dikovića zbog krivičnog dela "Zlostavljanje potčinjenog i mlađeg". D. D.

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Pahomije Mirotočivi

12. januar 2018.

Amerika bi trebala da izvrši pritisak na serbiyu da izrući Dikovića Kosovu.

Vavilonac

12. januar 2018.

Makar on bio i nacelnik generalstaba??? Malo li je.

Ivan Grozni

12. januar 2018.

Tako postupaju mocnici. Polako ali sigurno daju do znanja i Ministru i Vladi koliko ih cene i postuju. Samo je pitanje vremena kad ce i njegovim sefovima zabraniti ulazak u SAD. Cim obave posao za koji su postavljeni bice; good bay. Onda dolaze drugi koji su jos spremniji da "saradjuju" sa "Evropom koja nema alternativu".

Milivoje Radaković

12. januar 2018.

"Tako postupaju mocnici." Nemoćnici pak postavljaju drugorazredne ratne zločince na visoke funkcije.

Sekula

13. januar 2018.

Umesto što ministar sile kukumače u javnosti i medijima tražeći odgovor/objašnjenje zašto generalu nije izdata viza trebao bi, možda, da se zaputi lično kod ambasadrora i od njegove ekselencije izmoli to objašnjenje ako mu je toliko neophodno. Nije, naime, primereno da to traži preko štampe i medija jer je on, ipak, visoko rangirani funkcioner države. Ovako, .......na ovaj način, slaba vajda od toga.

OMCA MILE

13. januar 2018.

DJE CE OVO GOVECE KOMUNISTICKO ZA NJEGA JE I LOPATA SPACE SHUTLE

Miki

13. januar 2018.

Naravno AV koji sve komentarise sada cuti. Komentari Atlantskog saveza koga finansira NATO i DS-a Sutanovca su ocekivano sramotni.