Site name

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd : Pretnje klanjem, ubijanjem i nabijanjem na kolac

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podnela je Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala prijave protiv još 17 osoba.

1

Piše: Danas Online

Beograd 12. januar 2018. 18:51

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd : Pretnje klanjem, ubijanjem i nabijanjem na kolac

Foto: Miroslav Dragojević

Prijave su podnete zbog ozbiljnih pretnji nasiljem upućenih aktivistima i aktivistkinjama Inicijative u periodu nakon što su pokrenute serije razgovora „Kakav je naš kraj, takvi smo mi ljudi“ o lokalnim problemima građana u mesnim zajednicama širom Beograda, navodi se u saopštenju Inicijative.

Kako se objašnjava u saopštenju pretnje koje Inicijativa prima “deo su šire kampanje ekstremista lako povezivih sa Srpskom naprednom strankom u kojima su učestvovali i narodni poslanici Vladimir Đukanović i Marijan Rističević, gradski odbornik i član GO SNS Srba Filipović, kao i jurišnici poput Miše Vacića”.

“Naši aktivisti i aktivistkinje meta su nekoliko sponzorisanih i dobro plaćenih stranica na društvenim mrežama i internet sajtova koji šire objave sa direktnim pozivima na ubijanje, rezanje grkljana, prebijanje, klanje, nabijanje na kolac, silovanje i brojne druge gadosti”, ističe se u saopštenju.
 
Sa prijavama podnetim tokom prethodnih godinu dana, broj osoba o čijim su ozbiljnim pretnjama upućenim putem društvenih mreža obavešteni i tužilaštvo i policija, popeo se na preko 50.

U Inicijativi kažu da su prijave ostale bez reakcije.

Policija i tužilaštvo ne reaguju ni na prijave protiv osoba koje su fizički nasrtale i pratile naše aktiviste i aktivistkinje. Zašto policija i tužilaštvo ne reaguju na pretnje inicijativi Ne da(vi)mo Beograd?

Inicijativa od policije i tužilaštva zahteva da reaguje na prijave koje upućuje kao i daju jasan odgovor ekstremističkim grupama koje ugrožavaju bezbednost, prete i pozivaju na nasilje i smrt javnih ličnosti koje vlast pozivaju na odgovornost.

“Uprkos opstrukcijama inicijativa Ne da(vi)mo Beograd neće odustati od strateškog opredeljenja da se politika gradi na nivou mesnih zajednica i da građani i građanke na najnižem nivou trebaju da se pitaju o razvoju svojih komšiluka. Uprkos zabrani, planiramo da 16. i 17. januara održimo najavljene razgovore u Kotežu i Borči”, zaključuje se u saopštenju.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Kimi Raikonen

13. januar 2018.

Izdržite momci i devojke. Pravi, školovani Srbi, koji umeju da shvate relanost su uz vas. A kada dodje vreme za narodni sud, pa, od njega niko pobegao nije, pa neće ni ovi. Jedina relevantna presuda u našoj zemlji je presuda naroda.