U Srbiji zbog nedostatka organa godišnje umre 30 ljudi 1Foto: EPA / JACEK TURCZYK

Transplantaciju bubrega u Srbiji čeka oko 3.500 pacijenata, transplantaciju jetre oko 200, a novo srce oko 30 pacijenata.

Na transplataciju bubrega u Vojvodini trenutno čeka više od 1.000 ljudi, a ne postoji tačan broj onih koji čekaju na transplantaciju jetre. Ovo su podaci koji su objavljeni 12. oktobra ove godine povodom obeležavanja Evropskog dana donora organa. Tada su organizovane i mnogobrojne aktivnosti u celoj Srbiji čiji je cilj bio da ukažu na značaj donorstva organa i transplantacije.

Ono po čemu će ostati upamćena ova godina je činjenica da je Srbija do sada zabeležila najveći pomak na polju transplatacije organa. To potvrđuju i podaci Hemofarm fondacije prema kojima Srbija trenutno ima 4,2 donora na milion stanovnika, dok je prošle godine bilo dva donora na milion stanovnika. Zahvaljujući davaocima organa i njihovim porodicama kojih je u prvih osam meseci ove godine bilo trideset, priliku za nov život dobilo je 68 pacijenata sa liste čekanja. Međutim, Hemofarm fondacija upozorava da  je to i dalje manje od 10 odsto onih koji čekaju nov organ.

Činjenica je da mali broj donora ne beleži samo Srbija, beleže ga i mnogo razvijenije zemlje starog kontinenta. Iako nema preciznih podataka, procenjuje se da u Srbiji zbog nedostatka organa godišnje umre 30 ljudi. U Evropi, na organe čeka oko 30.000 ljudi, a svakog dana njih 12 umre.

Ipak, ima i brojki koje su prilično ohrabrujuće. Naime, prema statistici Uprave za biomedicinu, od početka godine potpisano je oko 160.000 donorskih kartica, što je Srbiju pomerilo stepenik više na mapi donorstva. Broj donora do sredine septembra ove godine je 29, dupliran u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 14 osoba čije su porodice dale saglasnost za transplantaciju organa.

U Srbiji je, od kada se rade transplantacije, presađeno 1.314 bubrega, uglavnom sa živih davalaca, urađeno je osam transplantacija srca, jedna pankreasa, a sporadično se rade i transplantacije jetre. Po broju kadaveričnih transplantacija, sa donora u stanju moždane smrti, na samom smo začelju među evropskim zemljama.

Stručnjaci za transplantaciju naglašavaju da bi godišnje u Srbiji trebalo da se radi najmanje 400 transplantacija bubrega, oko 150 jetre i 20 do 30 srca. Da bi se uspostavio redovan program presađivanja organa, Srbiji je potrebno oko 2.000.000 potencijalnih donatora.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji je do oktobra ove godine urađeno 70 transplantacija, što pokazuje da je povećan broj donorа i obаvljenih trаnsplаntаcijа u odnosu nа prethodnu godinu, kada je urađeno 36 transplantacija.

„U Srbiji je, od početkа 2017. godine do dаnаs, bio 31 donor, а transplantirano je 48 bubregа, 17 jetri i pet srcа, dok je prošle godine bilo 14 donorа, а trаnsplаntirаno je 22 bubregа, osam jetri i šest srcа“, saopštilo je Ministarstvo uz napomenu da očekuju dа se do kraja godine poveća broj urađenih transplantacija i donora. Rečeno je da nаvedeni podаci ukаzuju nа to dа je Srbijа nа dobrom putu zа člаnstvo u Eurotrаnsplаntu i da je zdrаvstvo u Srbiji, do pre pаr godinа ubedljivo nаjslаbije rаngirаno u Evropi, dаnаs znаčаjno uznаpredovаlo.

Ministarstvo zdravlja je povodom obeležavanja Evropskog dana donora navelo da je svest o znаčаju donorstvа u Srbiji nа znаtno višem nivou, ali ne nа dovoljno visokom i zato su apelovali na građane Srbije da postanu donori.

U želji da pomogne društvu i institucijama, Hemofarm fondacija se, pre skoro dve godine uključila u kampanju podrške nacionalnom programu doniranja i transplantacije organa. Kroz kampanju „Najvažniji poziv u životu“ poznate ličnosti, lekari i građani šalju jedinstvenu poruku o potrebi stvaranja nacionalnog konsenzusa za donošenje novog Zakona o transplantaciji i ličnim primerom hrabre ljude da u okviru porodice razgovaraju o ovoj temi.

Prva transplantacija bubrega

Prva transplantacija bubrega u Srbiji obavljena je pre više od 30 godina, kada je grupa mladih lekara Urološke klinike oformila Centar za transplantaciju bubrega. Od 1980. godine do danas u Srbiji je urađeno 650 transplantacija bubrega, od toga 485 sa živog srodnog donora, a samo 165 sa kadaveričnog. U svetu se godišnje izvede oko 65 hiljada transplantacija organa, dok je u toku ove godine u Srbiji  urađeno 40 transplantacija bubrega, od čega je samo 15 kadaveričnih, odnosno od umrlih davaoca.

Statistika‘]

Srbija na milion stanovnika godišnje ima manje od jednog davaoca, Hrvatska ima 12 donatora na milion stanovnika, Nemačka 15-20, Austrija 20-25. Španija, koja ima najbolje svetske rezultate u prikupljanju organa, ima čak 35 donatora na milion stanovnika, te se na transplantaciju čeka od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Kod nas je dosadašnji prosečni broj kadaveričnih davalaca godišnje 11 (5 u Novom Sadu i 6 u Beogradu). Poslednjih godina se nakon potvrde moždane smrti u KC Vojvodine dobija saglasnost za uzimanje organa u manje od 20 odsto slučajeva.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari