Podrška nacionalnom programu doniranja 1Foto: Facebook / DonorHeroj

Promocijom zaveštanja i darivanja organa možemo pomoći da životi mnogih budu spaseni i produženi. Na tome, osim državnih institucija, rade i mnogobrojna udruženja u Srbiji, fondacije ali i pojedini internet sajtovi.

Svi oni žele samo jedno: da podrže nacionalni program doniranja i transplatacije organa jer prema poslednjim statističkim podacima transplantaciju bubrega u Srbiji čeka oko 3.500 pacijenata, transplantaciju jetre oko 200, a novo srce oko 30 pacijenata.

Udruženja su mnogobrojna. Među njima je Udruženje bubrežnih invalida koje ima svoje ogranke u Kragujevcu, Loznici, Vranju, Leskovcu, Smederevskoj palanci, Velikoj Plani, Prijepolju, Beogradu… Tu su i Udruženje dijaliznih pacijenata Vojnomedicinske akademije, Savez bubrežnih invalida vojvodine (Kikinda, Sombor, Sremska Mitrovica, Vršac, Bačka Palanka…), Udruženje transplantiranih Vojvodine “Pan transplant”, Udruženje bubrežnih bolesnika i invalida na kućnoj dijalizi Republike Srbije – RENALIS, i druga udruženja.

Jedno od veoma aktivnih je i Udruženje dece bubrežnih bolesnika i transplantiranih osoba “Sve za osmeh”. Ova organizacija se bavi problemima dece hroničnih bubrežnih bolesnika. To su uglavnom ona koja su na programu hronične hemodijalize i deca sa transplantiranim bubregom. Ka ostvarenju tog cilja Udruženje sarađuje sa nadležnim doktorima iz Univerzitetske dečje klinike, Instituta za majku i dete “Dr Vukan Čupić” i Ministarstvom zdravlja Republike Srbije (saradnja u vezi promocije donor kartica).

Inicijativa za osnivanje udruženja „Sve za osmeh“ potekla je od roditelja koji su svakodnevno dovodili decu na odeljenje dijalize i transplantacije u Univerzitetsku dečju kliniku iz Beograda (jedini specijalizovani centar za dečiju dijalizu i transplantaciju u Srbiji). Razmenjujući iskustva i informacije došli su na ideju da bi udruživanjem mogli da rešavaju probleme i skrenu pažnju javnosti i državnih institucija na nas. Udruženje je nedobitno, na bazi besplatnog učlanjenja.
Kako se navodi na sajtu ovog Udruženja, bolest bubrega je ozbiljna hronična bolest koja iz korena menja živote dece i njihovih porodica. Zbog toga, Udruženje prevashodno služi kao servis pomoći i podrške ovim porodicama.

Sledeća, ali ne manje važna oblast delovanja udruženja je promocija transplantacije organa. Članovi udruženja ličnim primerom ukazuju koliko je bitna transplantacija organa jer omogućava deci da ravnopravno odrastaju uz vršnjake.

Poslednjih godina broj dece kojima je presađen bubreg je znatno povećan, a transplantacija bubrega je postala uobičajen metod lečenja dece sa poslednjim stadijumom bubrežne bolesti. ”Sve za osmeh” pomaže roditeljima i deci da se prilagode novim okolnostima u bolesti.

U želji da pomogne društvu i institucijama, Hemofarm Fondacija se, pre skoro dve godine uključila u kampanju podrške nacionalnom programu doniranja i transplantacije organa.

Kao partner Ministarstva zdravlja Srbije, Fondacija je pokrenula kampanju “Najvažniji poziv u životu” sa ciljem podizanja svesti u društvu o značaju zaveštanja organa, kao i kreiranja nacionalnog konsenzusa o usvajanju novog zakona o transplantaciji.

Partneri u kampanji “Najvažniji poziv u životu” su Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Uprava za biomedicinu – Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, VMA, Klinički centar Srbije, Klinički centar Vojvodine, Institut “Milan Jovanović Batut”, JP Telekom Srbija, Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka, Regulatorno telo za elektronske medije – REM.

DonorHeroj je nastao kao prvi internet sajt u Srbiji koji se bavi edukacijom o zaveštanju organa i tkiva. On promopviše transplantaciju organa i tkiva, pogotovo kadeveričnu kao priznat i uspešan način lečenja bolesnika.

Transplantacija je oblast medicine koja ne može da zaživi bez trajne edukacije stanovništva, a kako je doniranje organa znak humanosti, solidarnosti i plemenitosti, cilj DonorHeroj-a je da edukuje i širi pozitivan stav ka operaciji koja je ponekad jedini spas teškim bolesnicima.

Sajt DonorHeroj na jesen 2010. godine je započeo prijateljstvo sa udruženjem ”Sve za osmeh” koji sve svoje aktivnosti u pogledu promocije donorstva i transplantacije vrši pod sloganom ”Postani DonorHeroj!”.

Ovaj sajt ima i svoju fejsbuk stranicu pod nazivom “Donor Heroj”.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari