Vlada će raditi za vas i učiniće sve da ostanete u Srbiji, a onima koji su otišli
će ponuditi razlog da se vrate, poručila je danas premijerka Ana Brnabić na prijemu za lekare zaposlene u ovoj godini i pacijente kojima je ove godine izvršena
transplantacija organa.

Na prijemu koji su Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar priredili za lekare i pacijente iznet je podatak da je ove godine u Srbiji 90 osoba dobilo novi organ, a Brnabić je pozvala sve građane da budu donori.

Ona je lekarima, koji su ove godine dobili posao poručila da Srbija računa na njih, kao i da je uverena da oni računaju na Srbiju.

Premijerka je podsetila da od 1. januara zdravstveni radnici, konačno, dobijaju povećanje plata za 10 odsto.

Nije malo, a znamo da nije dovoljno, rekla je Brnabić i poručila lekarima da će Vlada održati fiskalnu disciplinu da im u 2018. da ono što su zaslužili, kao još jedan razlog da ostanu u Srbiji.

Brnabić je rekla da je već potpisala karticu za zaveštanje organa i pozvala sve građane Srbije da potpišu donorske kartice, „jer je to šansa za neke ljude, kada više nema šanse za nas“.

Lončar je naveo da je u ovoj godini završen Klinički centar Niš, renovirani su mnogi domovi zdravlja i bolnice, nabavljeni Gama nož, sanitetska vozila, skeneri, magnetne rezonance, ali da to ništa ne bi značilo bez lekara.

Od vas sve zavisi, rekao je on obraćajući se lekarima koji su zaposleni ove godine, njih 1.106, i dodao da je izuzetno ponosan na to što su ostali da rade u Srbiji.

Prema njegovim rečima, za protekle oko tri godine zaposleno je 8.800 medicinskih radnika, a dato 5.000 specijalizacija.

Direktor Klinike za kardiologiju KCS Svetozar Putnik izjavio je da tim za transplantacije od oko 200 ljudi, radi 365 dana u godini, neprekidno, širom Srbije, organi se presađuju u
Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

On je rekao da je danas program transplantacije u Srbiji stabilan i da garantuje da će se sve više intervencija raditi i da će Srbija imati sistem kao najrazvijenije evrospke zemlje.

Ove godine bilo je 40 donora, 90 ljudi je dobilo novi organ i time šansu za novi život.

Jedan od njih je Vladimir Drakulić, kojem je nedavno presađeno srce, uz zahvalnost porodici koja je dala pristanak da se srce njihovog bližnjeg transplantira njemu, apelovao je i na druge da razmisle o tome.

On je ocenio da to ide dobro i da veruje da će u Srbiji transplantacija postati najnormalnija operacija.

Lekarka Ivana Gmizić je istakla da su lekari izabrali najhumaniji i najodgovornioji poziv na svetu, a da država to vrednuje time što im omogućava usavršavanje u inostranstvu.

Ne zaboravite na svoju ulogu, mi smo temelj budućnosti srpskog zdravstva, poručila je ona kolegama na prijemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari