Majdanpek dobija novu sigurnu kuću 1Foto: Centar za socijalni rad

Idućeg juna, ukoliko se sve bude išlo po planu Sigurna kuća u Majdanpeku biće spremna da primi prve korisnike.

Do tada će biti adaptiran prostor površine od 400 kvadratnih metara u centru Majdanpeka, potpuno rekonstruisane instalacije i opremljene prostorije za smeštaj i boravak korisnika. Buduća Sigurna kuća imaće 10 soba za prihvat do 20 korisnika, kao i zajedničke prostorije za dnevni boravak, opremljenu kuhinju, mokri čvor, sobu za stručnu psihosocijalnu terapiju, kao i mogućnost za prihvat osoba u invalidskim kolicima, saznaje Danas od menadžera projekta „Sigurna kuća Istočna Srbija“ Borisa Ilijevskog.

– Na konkursu Ministarstva finansija za pokretanje socijalnih usluga u lokalnoj zajednici, Centar za socijalni rad Majdanpek dobio je podršku EU za ovaj projekat, koji za cilj ima uspostavljanje prihvatilišta za žrtve nasilja u porodici i druge korisnike u kriznim situacijama – rekao je Ilijevski.

Projekat, kako kaže, stvara uslove za dobijanje licence za pružanje usluge prihvatilišta za žrtve nasilja u porodici, kao i pružanje ove usluge u trajanju od šest meseci uz finansijsku podršku EU. Kada projekat bude završen, početkom 2019, očekuje se da Sigurna kuća nastavi sa radom uz podršku lokalnih samouprava iz istočne Srbije.

Na teritoriji Borskog i Zaječarskog upravnog okruga, gde živi više od 400.000 stanovnika, nema nijedne sigurne kuće i trenutno najbliže su u Beogradu i Nišu. Na drugoj strani nije zanemarljiv broj slučajeva nasilja u porodici u ovom delu Srbije, Centar za socijalni rad Majdanpek evidentirao je oko 40 slučajeva nasilja u porodici prošle, a isto toliko slučajeva do juna ove godine, pri čemu je od slučajeva evidentiranih u 2016. desetak bilo za sigurnu kuću.

Prema zvaničnim podacima PU Zaječar i Bor za 2015, do kojih je došao „Resurs centar“ Majdanpek tokom istraživanja, bilo je po dve prijave nasilja u porodici po okrugu svakog dana odnosno u Zaječarskom okrugu je evidentirana 491 prijava za nasilje u porodici i 66 osoba sa lakšim telesnim povredama, dok je u Borskom okrugu bilo 766 slučajeva nasilja u porodici i 76 lica sa lakšim i teškim telesnim povredama.

Projektu „Sigurna kuća Istočna Srbija“ ukupne vrednosti 165.490 evra, prethodio je projekat „Cigla po cigla – izgradnja održive sigurne kuće u istočnoj Srbiji“ Udruženja građana „Resurs centar“ Majdanpek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari