Bespovratna odbrana za ratne zločince? 1Foto: EPA/Antonio Bat

Novim odredbama prijedloga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji može se dogoditi da Republika Hrvatska bespovratno financira obranu osoba koje su za vrijeme rata počinile ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i za ova kaznena djela budu pravomoćno osuđene, ističu iz zagrebačke Inicijative mladih za ljudska prava.

Kako smatraju iz ove nevladine organizacije, potrebna je izmjena ovih odredbi koje narušavaju ugled i dignitet Hrvatske i hrvatskih branitelja. „Takva situacija omogućena je člankom 129. stavkom 4. ovog zakona koji omogućuje financiranje obrane ratnim veteranima koji su optuženi za kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Istim zakonom nije predviđeno da osoba koja je osuđena za zločine sredstva izdvojena za pravnu pomoć mora vratiti u državni proračun“, navode iz Inicijative i dodaju da je ovim omogućeno da se Zakonom izdvajaju sredstva za osobe koje nisu ciljana skupina Zakona (ratne zločince) i izvan su njegove primarne namjere donošenja.

Iz Inicijative naglašavaju da osobe koje su počinile ratni zločin svojim djelovanjem nisu samo prekršile zakone već su i osramotili Republiku Hrvatsku i sve ostale koji su u ratu sudjelovali poštujući ratno pravo. „Nedopustivo je da Republika Hrvatska izdvaja bespovratna javna sredstva za opravdanje kršenja ljudskih prava. Iz tog razloga se ova odredba treba ukinuti iz postojećeg prijedloga Zakona ili je potrebno uvesti dodatni stavak po kojemu osobe koje budu pravomoćno osuđene za ratni zločin, a koristile su sredstva državnog proračuna za sekundarnu pravnu pomoć, moraju ta sredstva vratiti u državni proračun“, ukazuju iz zagrebačke Inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari