Novi glavni pretres 19. februara 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu juče je održano suđenje u predmetu „Kljuć – Šivari“ protiv Milanka Devića, optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Dević se tereti da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), jula 1992. zajedno sa još dva pripadnika VRS, došao do kuće Šljivar Ismeta, Opština Ključ u BiH, na silu ga izveli iz kuće pod pretnjom oružjem, a potom odveli do mesta zvanog „Božin mlin“ u Donjoj Sanici, gde su ga ubili.

Dok se izjašnjavao da nije kriv, Dević je držao ruke u džepovima, zbog čega ga je sutkinja Zorana Trajković opomenula. Odbrana Devića istakla je da je optužnica pravno neutemeljena, neprecizna i nejasna, te da se bazira na iskazima bliskih rođaka oštećenog. Takođe, predložili su da se kao svedoci pojave Vladimir Mačkić, Luka Polić, Slavko Škrbić i Mirko Babić i Rajko Škabić na šta se složio tužilac Milan Petrović. Bilo je predviđeno da juče svedoče Bogdan Šobota i Radenko Škavić putem video-linka iz suda u Banja Luci. Šobot je bio prisutan, dok Škavić nije s obrazloženjem da mu je 9. januara bila slava, te da još ima goste, pa nije u mogućnosti da dođe na svedočenje.

Sudsko veće donelo je rešenje da glavni pretres počne iznova. Predsednica veća se pozvala na stav koji je u više predmeta ratnih zločina zauzeo Apelacioni sud – da zamenici tužioca za ratne zločine nisu mogli da preduzimaju radnje u postupcima u periodu kada nije bilo tužioca za ratne zločine, od 1. januara 2016. do 31. maja 2017. S obzirom na to da je u ovom predmetu glavni pretres počeo upravo u tom periodu, veće je odlučilo u skladu sa stavom Apelacionog suda. Na kraju je glavni pretres odložen, a sledeći je zakazan za 19. februar 2018. Kako su Devićevi branioci istakli za Danas, od nastavka suđenja očekuju da ubrzo počnu završne reči.

Marina Kljaić iz Fonda za humanitarno pravo, koja je bila posmatrač na jučerašnjem suđenju, zapazila je da u ovom predmetu optužnica nije odbačena, iako je podignuta 5. aprila 2016., dakle u periodu kada nije bilo tužioca za ratne zločine niti vršioca te funkcije, dok je drugo veće istog suda ovakve optužnice odbacivalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari