Site name

Potrebna nam razvojna strategija

Povodom dolaska švedske kompanije Ikea u Srbiju oglasio se Zrenjaninski socijalni forum pozivom da se otvori ozbiljna i široka javna debata o razvojnoj strategiji naše zemlje.

1

Piše: M. Pudar

Zrenjanin 12. avgust 2017. 00:17

"Neoliberalni model ekonomske politike vodi nas u katastrofu", navodi se u osvrtu koji je objavio politikolog Miroslav Samardžić, aktivista Zrenjaninskog socijalnog foruma. Prema njegovom mišljenju, neoliberalni mit je da su velike privatne kompanije postale moćne samo zahvaljujući inovativnosti, radinosti i viziji njihovih osnivača.

Odavno je poznato da su velike švedske firme napredovale zahvaljujući, između ostalog, i ekonomskoj politici socijalnih demokrata. Domaća tražnja, koja je bila podstaknuta politikom države blagostanja, omogućila je rast mnogih privatnih preduzeća u ovoj zemlji, ona su često imala monopolski položaj, i u velikoj meri, proizvod su švedskog socijalnog modela. Kada im je švedsko tržište postalo malo, ove kompanije su izašle na svetsko tržište gde su pronalazile tražnju za svoje proizvode ali i jeftiniju radnu snagu. Paradoksalno je da su privatna preduzeća postala svetski brendovi uz pomoć države, a kad su postala moćna, uspela su da dovedu u pitanje takozvani Švedski model socijalne države - navodi Miroslav Samardžić.

On ističe da bi privreda neke države napredovala, a stanovništvo pristojno živelo, nisu neophodni samo kapital, velika radinost i protestantska poslovna kultura, nego i osmišljena ekonomska i socijalna politika koja pruža podršku domaćim proizvođačima.

- Više ekonomista ovih dana je upozoravalo da će dolazak Ikee u Srbiju više radnih mesta zatvoriti nego što će otvoriti, ceh će platiti domaći proizvođači nameštaja i radnici zaposleni u tim preduzećima. Krajnje je vreme za debatu o razvojnoj strategiji zemlje - navodi Samardžić.

Tetrapak i Ikea

- Tetrapak je postao svetski lider zahvaljujući tome što je proizvodnja mleka bila monopolizovana, svaka švedska porodica kupovala je mleko u Tetrapakovoj ambalaži. Ikea se razvila u veliku kompaniju tako što je opremala nameštajem oko milion socijalnih stanova, koje su građani dobijali pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka u okviru socijalnih programa švedske vlade.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Мiloš J. Kosovac

12. avgust 2017.

Ovo je najvažnija sadržina ovde objavljena. No, nema ko da čita niti da se zapita! Jer, za ovakvo promišljanje neophodno je znanje, a to kod Srba nedostaje.