Site name

Nedimović: Na srpskom tržištu nema zaraženih jaja

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da na srpskim njivama postoji problem zbog suše, posebno u pogledu kukuruza i soje, ali da će biti dovoljno poljoprivrednih proizvoda za srpsko tržište i za izvoz. Napominje i da u Srbiju nisu stigla zaražena jaja i da građani mogu da budu mirni.

3

Piše: Danas Online/RTS

12. avgust 2017. 09:51

Branislav Nedimović Foto: Printscreen

"Naša veterinarska inspekcija uredno vodi evidenciju, sve je pod kontrolom i srpski prostor je apsolutno zaštićen", rekao je ministar за RTS i dodaje da su dve pošiljke iz Holandije stigle u Srbiju u januaru i junu mesecu.

"Pošiljke nisu bila jaja nego proizvodi koji sadrže jaja, a takođe nisu bile ni od proizvođača čija su jaja zarežena", objašnjava ministar.

Nedimović ističe da je Srbija morala da reaguje na hrvatsko povećanje taksi na uvoz voća i povrća.

"Evidentno da je ovo bila ishitrena reakcije ministarstva poljoprivrede Hrvatske. Srbija je morala ovako da reaguje i dali smo sve od sebe da zaštitimo naše interese i naše povrtare", kaže ministar. Dodaje da se sve vratilo na režim koji je važio do 15. jula.

"Nakon što je objavljeno vraćanje na stanje pre 15. jula u njihovim Narodnim novinama, mi smo se vratili na stari režim u pogledu voća i povrća, ali i svih roba biljnog i životinjskog porekla", kaže Nedimović. Ističe da razume nezadovoljstvo hrvatskih poljoprivrednika ali da protekcionističke mere nisu dozvoljene.

Problema kako kaže ima u Srbiji zbog suše, posebno u pogledu kukuruza i soje.

"Biće dovoljno poljoprivrednih proizvoda za srpsko tržište i za izvoz. Do kraja avgusta ćemo pratiti stanje da utvrdimo kolika je šteta. Pripremamo i set mera sa kojima ćemo izaći kad utvrdimo štetu", kaže Nedimović. Ističe da suša nije kao što je bila 2012. godine, kada je bila ekstremna.

"Na pojedinim područjima imamo ugrožene kulture, a cilj nam je da poljoprivredni proizvodi budu apsolutno zaštićeni", zaključuje ministar poljoprivrede.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

zena

12. avgust 2017.

"Na srpskom tržištu nema zaraženih jaja"....Nema, ili se ne primete?!

ivica janackovic

12. avgust 2017.

Ne verujem gospodinu ministru. U inspekcijama uglavnom rade stranacki kadrovi- znam iz iskustva i kad to bude nekom odgovoralo napisace bilo sta u izvestajima.

scoby

12. avgust 2017.

Nije bilo ni aflatoksina...