Site name

Radnici firme "Ratko Mitrović niskogradnja" nastavili juče da rade u Ruzveltovoj i na Slaviji

Julska plata samo za one koji su se "pobunili"

* Radni staž im nije uplaćen za tri godine, a poslodavac im duguje i deo februarske plate * Deo radnika dobio platu, drugi deo nije. Zato jedni rade, drugi malo manje. Jedan bager kopa beton ispred hotela Slavija. Četiri bagera ne rade

Istog dana kada su se pobunili, izašli u javnost i prestali da rade na rekonstrukciji u Ruzveltovoj i na Slaviji, radnici firme "Ratko Mitrović niskogradnja" dobili su u kasnim popodnevnim časovima platu za jul.

3

Piše: Lj. Bukvić

Beograd 13. septembar 2017. 13:30

Na mestu gde se Ruzveltova uliva u Bulevar kralja Aleksandra juče prepodne dvojica radnika u kranu nameštala su pokidane žice na banderi, nekoliko njih je radilo na tramvajskim šinama. Na Slaviji, kako kažu, deo njih je dobio platu, drugi deo nije. U skladu sa tim, jedni rade, drugi malo manje. Jedan bager kopa beton ispred hotela Slavija i puni kamion. Četiri bagera ne rade, kao i jedan valjak. Raskopano je sve oko nove fontane, a saobraćaj prilično usporen.

"Dobili su platu oni koji su se pobunili, ostali nisu. Sudeći prema ranijem iskustvu možda će dobiti za 10 do 15 dana", kaže Nikola, radnik koji je dobio julsku zaradu. Platu je dobio tek jedan manji deo od ukupno više od 300 zaposlenih.

Poslodavac i vlasnik firme MBA Miljković Branko Miljković koji je ovu firmu privatizovao pre šest godina duguje im još deo februara, kao i tri naknade za prevoz, ali i nekoliko godina radnog staža.

"Proveravali smo skoro i staž nam nije isplaćen bio za 2014, 2015. i 2016. godinu. Ne znam da li se nešto promenilo i da li je tako za sve radnike", kaže naš sagovornik. I na Slaviji i u Ruzveltovoj, saznali smo od radnika, posla ima za najmanje mesec dana.

Prvi put radnici ove firme štrajkovali su pre dva meseca sredinom jula, kada su na temperaturama od 50 stepeni postavljali asfalt na beogradskim ulicama. Posao rekonstrukcije je vredan, kako su nam tada rekli predstavnici Samostalnog sindikata u toj firmi, nekih 15 miliona evra i zato im nije bilo jasno kako to nije bilo novca za plate zaposlenih. I tada su radnici tek nakon što su se pojavili u medijima dobili deo plate, i tek tada su im posle dužeg vremena overene i zdravstvene knjižice. Međutim, praksa neisplaćivanja zarada nastavlja se i dalje, a radnici na Slaviji tvrde da to traje već nekoliko godina.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Jeremija

13. septembar 2017.

Izdržite budete li odustali proćićete kao radnici Goše!

ZeleniZ

13. septembar 2017.

Ovo nigde na svetu nema da ljudi idu na posao koji im ne placa pare....

Zrenjaninac

17. septembar 2017.

A Zrenjaninsku "Beohemiju" niko vise ne spominje !! Koje je to "pranje para" bilo,auuuuu !! A duzni su nam tri (3) plate,a o stazu da ne govorim !! Firma "Preston" koja je iz bankrota kupila (nekadasnju) "Beohemiju-Inhem",nije preuzela dugove,koji su oko 100 i nesto miliona eura.!! Sto prema drzavi sto prema pravnim i fizickim licima !I nikom nista !! Nevidjena korupcija i kradja !!