Site name

Od potpisivanja memoranduma 2015. do danas nemačka mesna industrija nije otvorila nijednu od 20 najavljivanih farmi svinja

Gde je Tenis?

Gotovo tri godine od potpisivanja Memoranduma o razumevanju i dve od posete Klemensa Tenisa Srbiji poznata nemačka mesna industrija Tenis još nije počela da gradi ni prvu od 20 najavljenih farmi svinja u našoj zemlji.

11

Piše: Lj. Bukvić

Beograd 14. novembar 2017. 14:20

Foto: FoNet/Slobodan_Miljević

Deo zemljišta, međutim, ova kompanija je u julu dobila na korišćenje, i to u blizini sela Banatski Despotovac. Tenisu je na 30 godina dato na korišćenje 2.420 hektara poljoprivrednog zemljišta, na kom bi prema pisanju medija, trebalo da bude izgrađena i prva farma svinja. Ali dolazak "kralja mesa" ne ide tempom koji je najavljivan još kada je, tada premijer, Aleksandar Vučić septembra 2014. otišao u jednodnevnu posetu fabrici u nemačkom gradu Reda.

Aprila 2015, na godišnjicu Vlade, ministar privrede Željko Sertić i predstavnik Tenisa Danijel Notbrok potpisali su Memorandum o razumevanju, a premijer Vučić je tada rekao da je namera kompanije da proizvodi tri miliona svinja. Iz Tenisa su najavili najpre pet farmi u Banatu - Pančevu, Vršcu, Žitištu, Zrenjaninu i Kikindi.

Naredne godine, krajem februara 2016, Klemens Tenis je posetio Srbiju i na velikoj konferenciji za medije premijer Vučić, tada već u trci za predsednika države, još jednom je rekao kako je "dobra vest da ta kompanija želi da ulaže, da radi u Srbiji i da tu ostane dugo godina".

- Tenis je najveći u Evropi. NJegova namera je da za nekoliko godina u Srbiji proizvede na svojim farmama, a veći deo otkupi od naših seljaka, ukupno četiri miliona svinja - rekao je Vučić, najavivši pritom potpisivanje ugovora za jun.

Tenis je novinarima rekao kako njegov tim već radi na "projektovanju 10 farmi u Srbiji", istakao kako ne dolazi da bi potisnuo srpskog poljoprivrednika, već da bi podstakao proizvodnju svinjskog mesa i izvoz. Tenis je tada najavio ulaganje 300 miliona evra u narednih pet godina.

Uprkos pompeznim najavama ugovor nije potpisan u junu. Ali ni kasnije. Decembra prošle godine ministar poljoprivrede Branislav Nedimović tvrdio je da zastoja nema u saradnji i da će prve farme svinja Tenis izgraditi u Banatu. O lokacijama ni on, niti bilo ko iz Komisije nadležne za odobravanje zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, nije želeo tada da priča. Ali ni kasnije.

O Tenisu se potom nije mnogo pisalo i pričalo dok jula ove godine nije stiglo odobrenje iste te Komisije u kojoj su, između ostalih i Nedimović i ministri privrede i finansija Goran Knežević i Dušan Vujović, da se Tenisu daje u zakup 2.420 hektara u opštini Zrenjanin. Odluku Komisije verifikovala je Skupština ovog grada. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je ovim povodom rekao kako "očekuju investiciju od 22 miliona evra" i da je to dobro jer je najavljeno da će angažovati i kooperante, što je "dobra stvar za naše proizvođače koji mogu da pronađu svoj interes".

Odobrenjem zrenjaninske lokalne samouprave za zakup zemljišta u Banatskom Despotovcu ispunjen je, međutim, samo jedan od pet zahteva koliko ih je nemački mesni gigant imao. O ostala četiri Komisija je trebalo naknadno da obavesti javnost. Dnevni list Danas je od članova Komisije koja odobrava investitorima zakup, ali i od pojedinih pomenutih lokalnih samouprava juče i zatražio informaciju o tome da li su zahtevi Tenisa za preostalih više od 7.000 hektara (najavio da želi u zakup 10.000 hektara) naišli na odobrenje, ali odgovore nismo dobili. Jedini odgovor smo dobili od Ministarstva finansija, i to da nas upućuju da odgovore potražimo u Ministarstvu poljoprivrede.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže za Danas da dugo traje dolazak Tenisa i da javnost ima malo informacija o tome, samim tim i on. Kada je, kako kaže, potpisan Memorandum, to je bila velika vest.

- Moja prva reakcija na to bila je da će se Banat pretvoriti u svinjac. Prema tim prvim najavama bilo je da će kad stigne Tenis uzgajati pet miliona tovljenika. Onda se setim da Srbija, nekad Jugoslavija kroz istoriju nikada nije uzgajala više od 1,4 miliona. Zamislite pet miliona svinja samo u Banatu - ističe Prostran.

Problem sa dolaskom Tenisa jeste i taj, napominje, što se ne zna da li će doneti novu ili repariranu opremu, novu genetiku, koje će rase da uzgaja, hoće li podići klanicu, fabriku stočne hrane.

- Mnogo je pitanja na koja nemamo odgovore. Saznali smo na kraju da oni nemaju sopstvenu proizvodnju, već da se oslanjaju na dobavljače. Imam velike rezerve prema investitorima u takvim proizvodnjama koje mi znamo da radimo - napominje Prostran.

Manjak informacija logično dovodi do toga da su domaći proizvođači kivni, jer njima, kako kaže Prostran, niko nije ponudio neke dugoročnije ugovore, pogurao ih.

- Osim toga, treba se zapitati, šta se sad dešava sa tom zakupljenom zemljom. Ako je 420 evra prosečna cena zakupa po hektaru, da li te hiljade hektare stoje zarobljene? Ili su obrasle u korov? Da li se taj zakup plaća - pita Prostran.

Nije odustao od Srbije

Činjenica da su zahtevi poslati, ali i da su iz Zrenjanina stigla prva odobrenja potvrđuje da Tenis nije odustao od Srbije. Potvrda o zainteresovanosti nemačke kompanije možda bi moglo da bude i otvaranje firme u Srbiji.

Prema podacima Agencije za privredne registre, pre potpisivanja Memoranduma, Tenis je 16. januara 2015. otvorio firmu Tenis invest, sa adresom Knez Mihailova broj 1-3 u Beogradu. To preduzeće, sa osnivačkim ulogom od milion dinara i dva zaposlena, prošlu godinu je završilo u minusu većem od 55 miliona dinara. Više od 12 miliona dinara otišlo je na zarade zaposlenih.

Godinu pre toga, prvu godinu poslovanja, neto gubitak kompanije bio je 25 miliona dinara. Nemački Tenis je jedan od najvećih proizvođača svinja u Evropi, sa godišnjim uzgojem od 17 miliona svinja i 400.000 goveda, i godišnjim obrtom većim od pet milijardi evra.

Hronologija dolaska Tenisa

septembar 2014. - Premijer Srbije Aleksandar Vučić posetio fabriku Tenis u Nemačkoj.

april 2015. - potpisan Memorandum o razumevanju između Srbije i nemačkog Tenisa.

februar 2016. - Vlasnik Klemens Tenis sastao se sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu. Najavljen ugovor za jun. Tenis najavio i ulaganje od 300 miliona evra u narednih pet godina. Rekao da je zainteresovan za pet lokacija u Banatu i za izgradnju 20 farmi svinja.

jul 2017. - U opštini Zrenjanin Tenisu odobren zakup 2.420 hektara državnog zemljišta u Banatskom Despotovcu. Za preostale četiri lokacije Komisija trebalo da odlučuje "u narednih nekoliko dana", ali javnost još nije upoznata šta se desilo sa tim.

Vučić: Za Tenisa brinu oni koji su ga napadali

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle objavljivanja teksta na naslovnoj strani Danasa, da se nada da će nemački privrednik Klemens Tenis doći u Srbiju, ali i primetio da oni koji su vodili višegodišnju kampanju protiv njega sada valjda žale što još nije otvorio farme svinja u Srbiji. Upitan o "napadima" pojedinih medija što još nema ugovora sa tim nemackim privrednikom, i ranijim kritikama što on uopšte dolazi u Srbiju, Vučić je rekao da bi valjda trebalo da su radosni, "da nam podignu spomenik", što se to nije desilo s ozbirom o kakvim su oni silnim problemima pričali.

povezane vesti

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Boki

14. novembar 2017.

Mislim da je Tenis na istom mestu gde i Mercedes,fabrika cipova i ostali "projekti"-u glavi Velikog Vodje.

Lala iz Banata

14. novembar 2017.

Zanimljivo je da Tenis namerava da gradi sve farme za uzgoj svinja na teritoriji Banata, tacnije na teritoriji sa koje su Svabe otisle 1944 godine. List Danas bi mogao da napise i po neki clanak o tome.

Tu je

14. novembar 2017.

Pegla Vučićrvu kobaju.....Delikates za široke narodne mase koje vole proizvod od naše prase. Trenutno je u fazi zrenja.

Predrag

14. novembar 2017.

Boljševička vlast,umesto da stvori uslive za sveobuhvatan razvoj poljoprivrede i dugorocan plan razvoja agrarne politike,vodi dnevnu politikansku sprdačinu o nekakvom svinjarskom gigantu,koji je poslovno posrnuo u Nemačkoj.

iguman

14. novembar 2017.

Naravno da je "Tenis" jos jedna izmisljotina AV, ali zasto izmisljas sve na vojvodjanskom tlu. Predji malo i na jug. Nama si vec dosta "izgradio", a sto je najvaznije, i sve ti verujemo. Kada bi se zezali.

svetlanast.

14. novembar 2017.

Svinjci se sporije grade od Beograda na vodi.Treba obezbediti prilaze, vodu, odlaganje djubreta, radnike, hranu, ni Arapi nisu zainteresovani...Spisak neispunjenih obecanja Aleksandra Vucica je u telefonu Sergeja Trifunovica.Procitao ga je na predizbornom skupu /za predsednika Srbije/ Sase Jankovica.Pa vi sad vidite za sta ste glasali.

MilanAleksandra

14. novembar 2017.

pa nije to tako lako,ej tu cemo da gradimo i gotovo,to su nemci temeljni u svemu.

una

14. novembar 2017.

Nadam se da ce se Tenis oglasiti i reci sta je odlucio,i zasto nije dosao u Srbiju na potpis ugovora,kako je i dogovoreno.

Veljko

14. novembar 2017.

Ne sumnjam da se radi na tome, jer mi ulažemo u srpska sela da budu što bolja i uspešnija. Bitno nam je da ono što uzgajamo kod nas bude provereno, da se narod zdravo hrani.

Veljo

14. novembar 2017.

Ne sumnjam da se radi na tome, jer mi ulažemo u srpska sela da budu što bolja i uspešnija. Bitno nam je da ono što uzgajamo kod nas bude provereno, da se narod zdravo hrani.

Zoki

15. novembar 2017.

Nemačka mesna industrija ako dođe u Srbiju može da podstakne stočarstvo jer će otkupljivati životinje .