Site name

Krkobabić: Neophodna hitna reforma penzionog sistema

Produženje ljudskog života, tehnološki napredak i manjak potrebe za radnom snagom čini sadašnji penzioni sistem neodrživim u budućnosti. Zbog toga je neophodna hitna reforma tog sistema, rekao je za RTS predsednik PUPS-a i ministar bez portfelja Milan Krkobabić.

7

Piše: Danas Online / RTS

Beograd 12. januar 2018. 09:51

Krkobabić: Neophodna hitna reforma penzionog sistema

Foto: FoNet / Nenad Đorđević

U Partiji ujedinjenih penzionera Srbije smatraju da i pored drastičnog smanjenja udela penzija u budžetu trenutno brojni faktori nepovoljno utiču na mogućnost redovne isplate zarađenih penzija.

"Naravno da fiskalna konsolidacija deluje ohrabrujuće ali da ne bismo ponovo došli u istu situaciju moramo da pristupimo ozbiljnoj reformi penzijskog sistema. Danas je odnos penzionera i zaposlenih 1:1,5. Ljudski vek se produžava, smanjuje se broj zaposlenih i postavlja se pitanje ko će puniti penzijski fond", rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Milan Krkobabić.

Danas imamo korporacije koje imaju takvu produktivnost da je udeo ljudskog rada mali a profit veliki, rekao je Krkobabić koji predlaže da upravo takve firme u budućnosti treba da izdvajaju deo profita za penzijske fondove.

"Radnik u auto-industriji u Francuskoj poslodavca godišnje košta oko 250.000 evra dok za jedan robot proizveden u Kini treba da se izdvoji 30.000 evra. To sve utiče da se povećava armija rada. U Srbiji danas postoji 250.000 ljudi starosti iznad 65 godina koji nemaju penziju i to su stvari koje moraju da se reše", rekao je predednik PUPS-a.

Prema rečima Krkobabića, to nije pitanje samo za vladu već je to prvorazredno političko pitanje kojim se stranke u Srbiji ne bave.

"U Srbiji se partije ne bave pitanjem penzionera a troškovi za penzije na godišnjem nivou iznose pet milijardi. To treba da bude pravo pitanje za neke buduće izbore", rekao je Krkobabić.

Januarske penzije biće veće za pet odsto, tako će većina penzionera, njih 87 odsto, imati veće penzije.

"Procenti ljudima ne znače ništa ali najveći deo penzionera imaće veća primanja nego ranije", objašnjava ministar bez portfelja.

O gradskim izborima

Kada je reč o beogradskim izborima koji će se održati u martu, Milan Krkobabić kaže da je PUPS uvek spreman da izađe pred građane. "Na beogradske izbore idemo spremni da građane podsetimo na rezultate koje smo ostvarili. Da li ćemo na te izbore ići samostalno ili sa našim strateškim partnerom SNS-om videćemo kada zvanični razgovori budu završeni", rekao je Krkobabić.

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

misko

12. januar 2018.

Upravo su PUPS i AV krivi za stanje u PIO fondu, posle ove PLJACKE penzionera, niko ne uplacuje celi iznos plate u PIO fond, skoro svi uplacuju minimalac jer kad su jednom pokrali penzionere sigurno ce pokusati jos koji put kada im zafali novaca u budzetu. Pokrenuti privredu nisu sposobni a zavuci ruku u dzet penzionera im se osladilo.

viskonsin

12. januar 2018.

braco moja, ko glasa za ovog coveka?!

pintor_vlade

12. januar 2018.

Pa ti si ukanalio nas penzioni sistem kako te nije sramota ovako javno da mazes jadan narod dokle vise,,,,

MOLIM VAS OBJAVITE KOMENTAR

12. januar 2018.

Minimalna uplata u fond PIP 60 e x 12 meseci, x 40 g.= 28800 e. Prosecan zivotni vek 75 g- 65 g. odlazak u penziju = 10 g. /primas penziju/ 10 g. x 12 meseci X 200 e, /prosecna penzija/= 24.000 e. uplara 28800-24000isplata = 4.800 visak Ovo je sve bez uracunatih kamata za ovih 40 g. uplate u fond PIO, kako to da fond nije odrziv? Pa naravno kada dajete nacionalne penzije - pevacima,sportistima,starletama..... i kada beneficirani radni staz imaju i frizeri u vladi... a usput ako u budzet zafali tu je fond PIO, zatim otimanje od penzionera... priznajte da ste NESPOSOBNI.

Zrenjaninac

12. januar 2018.

Rekoh sebi:"ne komentarisi vise ovog lika" !! Al'''' sta cu kad'''' se stalno vraca "ki bumerang" !! Ama dosta sa ovim likom postovano urednistvo "Danas"-a !! Molim Vas !!!

коста д

12. januar 2018.

Za većinu penzionera ovakav PUPS je neodrživ. Za Krkobabića i bratiju PUPS je održiv, samo mora da se nakači na tuđu listu. Održiv im je i Srbija gas samo mora da se nakači na državni budžer, održiv im je i i Beograd na vodi samo nek se nakači na budžet, održiv im je i Bor samo nek se prikači na budžet, održiv im je i Er Srbija samo nek se okači na budžet, održiv im je i Fiat samo da se prikači na budžet, održiv im je i MKS, i Azotara i Resavica, i EPS i ŽTP i Nikolićevi troškovi na dedinjskoj vili i izmišljenim poslovima samo da se prikače ma budžet, i Fond za razvoj kom ne vraćaju pozajmljene pare i Agencija za podsticaj izvoza kojoj ne vraćaju pozajmljene pare samo nek se nakači na budžet. Još mnogo toga im je održivo kad se nakači na narodne pare.Samo im nije održiv narod u penziji, onaj koji je stvorio sva dobra i usluge u ovoj državi i koji ih stvaraju i danas.

Gagi

12. januar 2018.

Kojih je to 250 000 koji nemaju penzije. Da nisu to oni sto su celog zivota primali socijalnu pomoc za nerad. Koliko danas drzava odvaja novca za ljude koji nikada i nista nece da rade. Uopste nije potrebno da postoji penzioni fond, to je najobicnija pljacka zaposlenih. Svako bi trebao od svoje bruto plate da odvaja sredstva i stedi za svoju starost, svako svesno i zdravo bice mora da brine o sebi. Jadni prevareni ljudi, uplacuju 40 god da bi im se neko smilovao i "davao" im penziju par godina jer se zivotni vek smanjio zbog raznih novih bolesti.