Srećno u nekoj drugoj realnosti 1

Frapantna je golemost „slepih mrlja“, odnosno odsustvo samouvida i kritičnosti dr Jovane Stojković (JS).

Ona tvrdoglavo brani prevaranta za koga tvrdi da je „izlečio 133 autistična deteta“, ostaje pri najdrastičnijem primeru rasne higijene u našoj savremenoj stvarnosti zalaganjem da se biološki manje vredni pojedinci svesno uklone, te uz mnoge upadljive primere karikaturalnog izvrtanja podataka, biva „začuđena“ zašto se ne pozivam na činjenice, već nastupam „ad hominem“ (!?). Pa, zar sve beslovesnosti antivakcinalista koje pedantno navodim, kako bih pokazao njihovu besmislenost, nisu upravo lako proverljive činjenice?

Bojim se da moja oponentkinja ne razume sintagmu „ad hominem“. Uz sve nesuvisle izjave potekle od nje i njenih saborkinja, zašto bi neko zapostavio taj zlatni rudnik bizarnosti i napao neku ličnost, njenu boju kose, tikove, afektacije i sl.?

Tačno je da sam u svojoj knjizi „Istina o vakcinama“ prikazao neke neobične likove iz međunarodne i domaće antivakcinalne scene, kako bih ukazao na njihove lukrativne, samopromovišuće i slične motive. Uradih to na mnogo blaži način nego što se s takvim likovima obračunavaju na zapadu.

Posebno je nekorektan način na koji JS sažima moj opis tih pojedinaca. Prikazuje ih kao skoro čestite stručnjake, a krije da je prvome koga pominje, Marku Gajeru, oduzeta lekarska licenca zbog brojnih mahinacija, a njegovog sina odsustvo medicinskog obrazovanja nije sprečavalo da „leči“, pa je kažnjavan zbog nadrilekarstva. Preparat koji su davali kako bi uklanjanjem izmišljenog testosteronskog omotača oslobodili (inače nepostojeću) živu iz mozga vakcinisanih, služi za hemijsku kastraciju. Štete koje su pravili su ogromne i zato su ismevani i kažnjavani. A. tvrdnja JS kako Mark Gajer „paranoidno veruje u besplatne vakcine“ je puka izmišljotina.

Slično je i sa ostalim pomenutim stručnjacima. Razumevanje sam samo pokazao za prof. B. Nestorovića zato što se on zalaže za mnoge vakcine (vakcina protiv pneumokoka uvedena je upravo zahvaljujući njegovom nadahnutom predavanju koje sam ga zamolio da održi pre nekoliko godina). On jedino smatra da jedna vakcina treba da bude na listi preporučenih i za svoj stav sam navodi porodično iskustvo.

Netaktično je prema P. Ivanovskom što ga JS proziva i podseća na izjave kojih se već godinama odriče. Napomenimo da je to njen mentor pre koga je „verovala u medicinu“, a onda je došlo njeno čuveno prosvetljenje: „Ili je ovaj čovek lud ili nešto s vakcinama nije u redu.“ Rešila je da su ludi svi drugi i tako odredila svoj dalji put. Ivanovski se „proslavio“ nizom izjava, recimo da su „virusi naši najveći prijatelji“ (da li je mislio na virus besnila ili ebole?), da su oni „samo dobročinitelji deteta“ i precizira: „jedan od takvih je virus morbila“. Posebno je originalna njegova misao kako „virus gripa svake godine dolazi da bi resetovao naš imunološki sistem“, a vrhunac je zaključak: „da je to nešto opasno, Bog bi ga sigurno eliminisao“. Jasno je i nepismenima da bi ma koja viša sila, kada bi se rukovodila principom otklanjanja opasnosti za ljude, imala mnogo preča posla od sprečavanja gripa, pa bi se pobrinula da prvo ukloni ratove, bedu, rak, sidu itd.

Samoprojektovanje predstavlja poruka JS o bacanju „varikine u oči javnosti“. Ona to radi svojim gromopucatelnim i nakaradnim izjavama, lišenim realnosti, ali posebno zalaganjem da se takvo sredstvo daje maloj deci radi „lečenja“ autizma. To jeste zločin.

Jedno od najvećih „otkrića“ JS je da je obavezna vakcinacija suprotna našem Ustavu. Zašto se onda ne menja bilo vakcinalna politika, bilo Ustav? Pa zato što je tvrdnja neosnovana! Misli li JS da samo Srbi imaju Ustav koji zabranjuje vakcinaciju ili se to odnosi i na ceo svet? Ustavi se u tom pogledu malo razlikuju, pa bi JS „pravdu“ morala da traži u UN. Teško je da bi tamo ostavila utisak, te je celishodnije da se preseli u neku drugu realnost, gde važe njeni zakoni.

Ostaje zamerka Uredništvu zbog naslova. Nijednom se u ovoj polemici nisam oglasio kao predsednik Etičkog komiteta, niti sam nastupao u tom svojstvu (mada me, istini za volju, ta funkcija obavezuje da se borim protiv mračnjaštva, neznanja i prevara).

Autor je profesor univerziteta, epidemiolog

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari