Jedna od najvažnijih stavki u pridruživanju Evropskoj uniji je ekologija.

Po gruboj računici za to je potrebno oko 15 milijardi evra, što je ogroman iznos s obzirom na sadašnji BDP od 35 milijardi evra. S druge strane Evropska unija na svoj način ulaže u ekološke programe. Tako je za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu i regionalnu deponiju u Sremskoj Mitrovici Evropska unija uložila oko 20 miliona evra. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu je jedno od tri u Srbiji, a jedino u punoj funkciji. Međutim, koliko je to važno sadašnjoj naprednjačkoj vlasti dovoljno je pomenuti da ni prilikom izgradnje ovog postrojenja, kada je Šabac posetio tadašnji šef misije EU Vensan Dežer, ni nedavno kada je postrojenje bilo u punom pogonu i koga je obišao novi šef misije Sem Fabrici, nije bilo nadležnog ministra za ekologiju.

Poseta Vensana Dežera, pre četiri godine, bila je baš za Dan očuvanja životne sredine, a tadašnja ministarka Zorana Mihajlović nije našla za shodno da poseti Šabac, zvanično ni tada ni kasnije. Međutim, u stranačkoj funkciji primala je i razgovarala sa građanima, i to u zgradi gradske uprave Šapca.

Ovoga puta ni novi ministar za ekologiju Goran Trivan nije se bavio svojim poslom. O omrazi naprednjačkih vlasti prema jedinom opozicionom gradu govore i prepreke koje postavljaju na evropskom putu. Građevinsku dozvolu za postrojenje potpisala je tadašnja ministarka Zorana Mihajlović, i po tome otpadni mulj bi se lagerovao na deponiju u Sremskoj Mitrovici. Međutim, tamo je vlast pod uticajem republičke, i ne dozvoljava lagerovanje otpadnog mulja. Predstavnici Evropske unije ne žele da se mešaju u nadležnosti vlasti, ali se sigurno čude.

Možda se čude i što je Uprava za agrarna plaćanja bez ikakvog obrazloženja premeštena iz Šapca u Beograd. Otvaranju Uprave u Šapcu pomogla je Evropska unija, prisustvovao Vensan Dežer, ali već pet godina se ne dobija akreditacija za IPA fondove vredne 175 miliona evra.

Mnogima je u sećanju pravi odraz političkih odnosa kada je predsednik Vučić otišao ne pozdravivši se sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem prilikom otvaranja najveće grinfild investicije u Srbiji, japanske fabrike Jazaki. Uz to, predsednik Vučić „upriličio“ je da pred fabriku dođe oko 1.500 naprednjaka iz Koceljeve, Uba, Vladimiraca, Rume, i naravno i iz Šapca, na veliko čuđenje domaćina, predstavnika japanske firme. Takođe, prilikom obeležavanja dva velika jubileja: 180 godina Šabačke gimnazije i 170 godina Biblioteke šabačke nisu bili nadležni ministri, a radi se o zaista retkim jubilejima na ovom prostoru.

Uprkos svemu Šabac se dobro kotira na inostranoj sceni, jedini je grad iz Srbije u grupaciji tzv. pametnih gradova, a nedavno su predstavnici Šapca bili i na konferenciji u Firenci „Jedinstvo u razlikama“. Dela najviše govore, a semantički gledano je krajnje neprihvatljivo da se neko nazove naprednim a da za to nema nikakvog pokrića.

Autor je novinar iz Šapca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari