Mesto gde nastaje promena - internet platforma Inicijative 1

Centralni motiv sa kojim je Inicijativa ušla u pripremu za predstojeće lokalne izbore u Beogradu je uključivanje građana i građanki u sve procese koji se tiču života u gradu.

Pošlo se od toga da će ljudi koji su mesecima izlazili na ulice u protestima protiv nečega sada biti zainteresovani da učestvuju u procesima u kojima bi se bavili time za šta jesu. Da bi postala platforma kroz koju oni mogli da artikulišu svoje ideje o razvoju grada, tokom jeseni 2017. započeto je otvaranje novih kanala komunikacije. Pored serije konsultativnih sastanaka u opštinama i mesnim zajednicama, dijalog o gradskim politikama rasplamsao se i na internetu.

Kao način da mnogobrojne razgovore o gradskim politikama sažme na jedno mesto i da im da prostora da se razvijaju, Inicijativa je 30. avgusta pokrenula forum na adresi ucestvuj.nedavimobeograd.rs. Od tada je na forumu registrovano 360 korisnika i započeto 360 novih tema, u kojima je razmenjeno preko 3.600 odgovora. Simbolizam ovih brojeva „kvari“ samo broj lajkova koji su učesnici uputili jedni drugima – 5.000. O čemu se toliko razgovara i u čemu se učesnici foruma toliko snažno podržavaju? Upravo u razgovorima o gradskim politikama.

Gradske politike su na forumu podeljene u 14 tema, od urbanizma, preko životne sredine, do kulturne politike. Osim toga na forumu se našlo mesta i za razmenu međunarodnih iskustava, ali i za priče iz Srbije koje mogu da služe kao primer Beogradu. Među najpopularnijim temama su neizbežni gradski prevoz, zatim razgovor o posledicama novog zakona o stanovanju i problem rukovanja otpadom, posebno budućnost deponije u Vinči. Na forumu se vodi razgovor i o svim aktuelnim žarištima u gradu gde se brani javni interes, od Savamale, pa do nelegalne gradnje na Savskom nasipu ili izgradnje pumpe u Bloku 45 protivno željama građana.

Ono oko čega se razgovara i u mesnim zajednicama i na forumu nije ništa drugo nego zajednički put ka programu gradskih politika. Inicijativa je čvrsto odlučila da na izborima ne ponudi program koji će osmisliti nekoliko ljudi, i takvog ga prodavati biračima kao slamku spasa. Umesto spasilaca i lidera, Inicijativa se obraća zainteresovanim ljudima kao jedinim činiocima neophodnim za sveobuhvatnu promenu. Uloga političke organizacije nije da ponudi instant rešenja, već da omogući građanima i građankama da uzmu rešavanje problema u svoje ruke i da učestvuju u promeni grada. Forum je mali deo tog procesa, ali svakako deo koji veoma ohrabruje.

Tekst objavljen u okviru dodatka Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ – „Patka osvaja Skupštinu“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari